Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii
Dacă vrei să-ți redefinești conturul siluetei, trebuie să te apuci de făcut mișcare. Plimbările la pas domol sunt bine-venite, însă nu sunt nici pe de parte cea mai bună opțiune în acest sens. Pentru a obține rezultate vizibile, e nevoie de un efort ceva mai consistent. Altfel spus, de exerciții care pun cu adevărat pe jar caloriile. Și chiar ai de unde alege, indiferent ce preferințe ai avea în materie de sport.
26.04.2021
4106


Timp estimat de citire:
6 minute, 55 secundeOricât de multe speranțe ți-ai pune pe metodele pasive de scădere în greutate – diete restrictive, masaje și tot felul de proceduri de remodelare corporală –, tot sportul rămâne de bază. Asta, bineînțeles, dacă îți propui să-ți activezi metabolismul și să slăbești în mod armonios, în contul țesutului adipos, fără a pierde masă musculară.
Întotdeauna un corp bine lucrat, cu mușchi tonifiați, va arăta infinit mai bine decât unul menținut la aceeași greutate prin alte metode. Așadar, lasă comoditatea deoparte, pregătește-ți echipamentul, fă rost de puțină voință și hai la antrenamente!
Linii directoare în materie de mișcare
Conform ghidurilor privind activitatea fizică, pentru a fi în formă, adulții sănătoși ar trebui să cumuleze cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate aerobă de intensitate ridicată în fiecare săptămână. În plus, se recomandă efectuarea de cel puțin două ori pe săptămână au unui antrenament de forță care vizează toate grupele musculare.
Efortul de intensitate moderată este caracterizat de respirație precipitată și un ritm cardiac semnificativ crescut, dar care îți permite să porți o conversație în timp ce exersezi. Pe de altă parte, activitățile de intensitate ridicată, care includ adesea sporturi competitive, necesită o rată de respirație care face prea dificilă purtarea unei conversații. Acestea sunt două repere simple, care te pot ajuta să apreciezi gradul de intensitate al efortului depus.
Exemple de exerciții fizice care ard multe calorii
Ca să te asiguri că-ți investești timpul cu maxim de profit, mizează pe activitățile fizice cu un consum energetic mai mare. Cu alte cuvinte, care ard mai multe calorii. Unele exerciții fizice sunt mai eficiente decât altele din acest din punct de vedere. Pot exista chiar diferențe considerabile. Și e bine să știi de ele.
De asemenea, mai trebuie să știi că arderile calorice pot varia destul de mult în funcție de o serie de factori individuali. Două persoane care fac același tip de sport vor arde un număr de calorii diferit. Consumul final de energie depinde de greutatea corporală, de capacitățile fizice, dar și de ritmul susținut. În general, cu cât numărul de kilograme este mai mare, cu atât mai multe calorii se ard în timpul activității fizice.
În scop orientativ, au fost stabilite, totuși, niște valori medii pentru diferite tipuri de exerciții și sporturi. Îți prezentăm în continuare câteva dintre ele.
1. Alergarea
Deși ar putea părea surprinzător, alergarea reprezintă una dintre cele mai bune alegeri atunci când vine vorba creșterea arderilor calorice. Potrivit experților de la Universitatea Harvard, SUA, cele mai bune rezultate se obțin la o viteză de 16 km/h. La acest ritm, o persoană de 185 de kilograme arde circa 1.466 de calorii, în timp ce o persoană de 125 de kilograme – 990 de calorii pe oră.
Alergatul într-un ritm mai lent reduce numărul de calorii arse într-o oră. Astfel, un ritm de alergare de 8 km/h va conduce la un consum aproximativ cuprins între 480 și 710 calorii, în funcție de greutatea avută.
2. Ciclismul
Mersul pe bicicletă arde caloriile cu oarecum aceeași eficiență ca alergatul. Experții ne asigură că, în cazul ciclismului, ritmul optim ar fi cel de 32 kg/h. Ca și la alergare, numărul de calorii scade pe măsura reducerii ritmului. Astfel, pedalarea la o viteză de 20 km/h va determina arderi de 480 – 710 calorii, la fel în funcție de statusul ponderal.
3. Înotul
Fie că practicat sub formă de competiție sau de agrement, înotul este un alt sport care arde caloriile cu mult spor. Stilul de înot fluture este unul dintre cele mai solicitante și poate arde între 660 și 976 de calorii pe oră, în funcție de greutatea și capacitățile fizice.
Tururile de bazin în stil freestyle, într-un ritm constant și viguros, pot arde între 600 și 888 de calorii pe oră. Alte stilul de înot care se remarcă print-un consum caloric ridicat sunt înotul pe spate și bras, cunoscut și drept „broasca”.
5. Boxul
Este fără doar și poate, o formă de activitate fizică foarte intensă. Necesită mișcare constantă și explozii rapide de energie în timp ce lovești sacul de box sau exersezi cu un partener. În funcție de greutate și condiția ta fizică, o sesiune de box te poate scoate pe minus cu câteva sute bune de calorii la final. De pildă, la o greutate de 83 de kilograme, se pot arde în jur de 475 de calorii într-o oră de exersat la sacul de box. În timpul unei lupte, în schimb, se poate ajunge și la un impresionant consum de 1.062 de calorii!
6. Vâslitul
Pe lângă faptul că-ți îmbunătățește coordonarea și-ți crește rezistența și forța, este și un exercițiu recreativ excelent. În special atunci când e practicat în aer liber. Vâslitul antrenează grupe musculare mari, lucrând intens umerii, spatele, coapsele și bicepșii. O oră de canotaj te poate ajuta să arzi 480 – 560 de calorii, în funcție de ritmul susținut.
7. Dansul aerobic
Dacă opțiunile de mai sus nu-ți sunt tocmai pe plac, poți merge pe o variantă cu șanse mai mari să te captiveze și anume dansul. Pune-ți o muzică antrenantă și descătușează-te. Dansul aerobic, așa cum este și zumba, te poate lăsa fără suflu, dar și fără până la 300 de calorii în doar jumătate de oră.
8. Jumping Jacks
Acest exercițiu simplu, aflat la baza multor programe cardio, intensifică rapid pulsul și reprezentă un antrenament grozav pentru întregul corp. Modelează și tonică brațele, lucrează abdomenul, fesele și picioarele. Nu e nevoie de prea mult spațiu pentru a-l practica. Îl poți face oricând și oriunde, chiar și în cel mai înghesuit colțișor al casei.
Cum se execută corect:
- Stai drept, cu picioarele apropiate și brațele pe lângă corp;
- Încordând abdomenul și fesierii, sari ușor, depărtând picioarele la lățimea umerilor și ridicând brațele deasupra capului în același timp;
- Aterizează ușor, pentru a nu pune presiune prea mare asupra genunchilor.
- Repetă.
În funcție de ritmul impus, poți arde aproximativ 80 – 120 de calorii în numai 10 minute!
9. Săritul corzii
Este unul dintre exercițiile care continuă să fie subestimate, deși aduce o mulțime de beneficii. Arderea unui număr considerabil de calorii într-un timp scurt este unul dintre ele. De exemplu, o persoană cu o greutate aproximativă de 60 de kilograme care sare coarda într-un rimt lejer – 1 săritură pe secundă – poate arde puțin peste 100 de calorii în doar 10 minute. O persoană de circa 90 de kilograme care sare coarda ceva mai repede – câte 2 sărituri pe secundă – timp de 15 minute va înregistra arderi de peste 300 de calorii. Sună încurajator, nu-i așa?
10. Badmintonul
Pentru o super sesiune de antrenament, invită un prieten/ă în parc la o partidă de badminton. Veți fi în dublu câștig: vă veți distra de minune și veți arde o mulțime de calorii. În medie, se poate înregistra un consum de 580 de calorii într-o oră.

Provocare de 30 de zile: tonifiere totală
14.06.2021