Transpir si slabesc?!

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire1 minut, 49 secunde

Vrei sa pierzi in greutate si pentru asta obisnuiesti sa faci sport purtand mai multe straturi de echipament ca sa transpiri? Mergi frecvent la sauna? Ti-ai cumparat un costum special pentru transpirat? Daca nu ti-ai dat inca seama ca aceste strategii sunt contraproductive, e momentul sa afli mai multe.Costumele speciale pentru transpirat, pungile de slabit sau sauna au fost folosite intotdeauna ca metode rapide de scadere in greutate. Sunt folosite chiar si de catre sportivi, mai ales de cei cu categorie de greutate, care le utilizeaza inainte de concursuri pentru a se incadra in limita de kilograme: lupte, box, haltere.

De ce nu slabesc?
Transpiratia aparuta atunci cand faci efort fizic inseamna pierdere de apa si electroliti (substante care ajuta la reglarea balantei lichidelor din corp). Sigur, inseamna si pierdere ponderala, insa greutatea pierduta va fi pusa la loc imediat dupa ce mananci sau bei apa.  
Transpiratia excesiva nu determina o scadere in greutate nici de lunga durata, dar nici sanatoasa. Pericolul care apare atunci cand urmarim pierderea in greutate prin transpiratie consta in deshidratarea cu pierdere de electroliti (ceea ce determina leziuni renale si diverse probleme cardiace) si aparitia incalzirii organismului. Toate acestea fara eliminare de grasime…

Cu cat transpir mai mult, cu atat ard mai multe calorii?
Nici acest lucru nu este adevarat. Daca activitatea fizica se petrece intr-un loc in care este mai cald, aceasta ne va face sa transpiram mai mult, insa acest lucru nu inseamna nimic, ci, din nou, doar pierdere de apa. Transpiratia este metoda primara de termoreglare a organismului. In timpul exercitiului fizic intens se pot pierde intre 2,5-3,5 l apa/ora.
Singura cale sa arzi multe calorii este adevarata activitate fizica, iar ea nu inseamna neaparat sa transpiri din greu. De fapt, poti sa alergi 2 kilometri fara sa transpiri intr-o cantitate semnificativa si totusi sa arzi sute de calorii.
Astfel, transpiratia din timpul efortului fizic va determina intr-adevar scadere in greutate si prin eliminarea de apa, dar si prin faptul ca in timpul efortului activitatea musculara inseamna ardere de calorii. Dar nu exista o legatura directa intre transpiratia din efortul fizic si numarul de calorii consumate in efort.

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva

.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate