Trend in 2017: dieta Rina
Dieta Rina este fără doar și poate una dintre cele mai căutate și apreciate metode de slăbit. Și nici nu-i de mirare, având în vedere numărul mare de persoane care împânzesc rețelele sociale cu poze care demonstrează eficiența ei. Dacă urmezi dieta Rina, după 90 de zile poți avea fizicul complet schimbat. Cu puțin voință și disciplină, poți ajunge la un minus de 15-20 de kilograme!
09.02.2017
Timp estimat de citire:
13 minute, 52 secundeFaptul că dieta Rina este atât de populară de ceva vreme demonstrează că aceasta nu este doar o dietă la modă, ci dă și rezultate. Și încă unele cu adevărat spectaculoase! Persoanele care au dus până la capăt dieta Rina, reușind să slăbească un număr important de kilograme, afirmă că metabolismul lor s-a schimbat în sens pozitiv și că, după încheierea regimului, pot mânca fără a se mai îngrășa. Ba mai mult, susțin că după ce au ținut dieta Rina se simt mai pline de energie. Sunt argumente destul de convingătoare, nu-i așa? Dacă ești în căutarea unei diete care să te scape de povara kilogramelor în plus, poți încerca și tu dieta Rina, pentru că nu este deloc greu de urmat.
Dieta Rina – un regim disociat care dă rezultate
Având la bază principiile alimentației disociate, dieta Rina implică separarea și apoi asocierea specifică a unor grupe alimentare. Filosofia din spatele acestei diete este evitarea combinării glucidelor (paste, cartofi etc.) cu proteine (carne, ouă etc.). De ce? Pentru că aceste substanțe nutritive sunt digerate diferit, iar atunci când le consumăm împreună nu facem decât să ne îngreunăm digestia și să ne expunem unui risc mai mare de a avea probleme cu sănătatea, dar și cu greutatea.
Practic, pe parcursul dietei Rina, organismul este scutit de efortul suplimentar necesar procesării simultane a mai multor tipuri de alimentare și astfel este ajutat să funcționeze mai bine și chiar să-și recalibreze anumite procese metabolice. Consumând toată ziua doar alimente dintr-o singură grupă alimentară, beneficiezi de o digestie mai ușoară și mai eficientă. Și, evident, de toate avantajele care decurg de aici.
Pe de altă parte, dieta Rina funcționează atât de bine și pentru că nu impune restricții insurmontabile, ceea ce reprezintă un mare plus pentru mobilizarea psihică și aderența la regim. De fapt, secretul foarte simplu al dietei Rina este că promovează reducerea consumului de calorii într-un mod natural, fără ca tu să fii nevoit/ă să le calculezi. În definitiv, nu poți consuma o cantitate foarte mare din același aliment, oricât de mult ai încerca. Pur și simplu, ajungi să mănânci mai puțin fără să te forțezi și… slăbești!
Reguli în dieta Rina
Pe scurt, programul dietei Rina este conceput ca un ciclu de patru zile, care se repetă timp de 90 de zile. O dată la 7 cicluri (28 de zile), este prevăzută o zi pentru detoxifiere totală, în care se face pauză alimentară și se bea doar apă.
Regula cea mai importantă în dieta Rina este să respecți ordinea celor patru zile care compun un ciclu și să consumi ceea ce e permis în fiecare dintre aceste zile. În dieta Rina, nu ai voie să schimbi ceva. Cea mai mică abatere poate să compromită toate eforturile depuse până atunci. Ca să fie mai simplu să te organizezi și să ții evidența, e bine să-ți notezi încă de la bun început toate detaliile legate de dieta Rina într-un calendar. Poate fi o agendă sau un calendar digital, depinde de ce preferi și cum îți este ție mai ușor.
Micul dejun în dieta Rina, mereu același
O altă regulă de bază în dieta Rina este legată de micul dejun. Chiar dacă meniul zilnic se va schimba în fiecare zi, micul dejun va rămâne același pe întreg parcursul celor 90 de zile pe care le vei dedica dietei Rina. Ba mai mult, pentru a susține procesul de echilibrare a metabolismului, e indicat ca această regulă să fie respectată timp de alte 90 de zile după ce vei fi încheiat dieta Rina.
Așadar, indiferent de tipul de alimente corespunzător zilei de dietă, micul tău dejun va fi compus, zi de zi, din fructe, într-o proporție de cel puțin 90%. Sunt recomandate în special fructele suculente (mere, pere, piersici, pepene roșu sau galben, portocale, struguri), fără a interzice însă bananele (de preferat mai vezi), smochinele, mango etc. Pe lângă fructe proaspete, în dieta Rina se mai pot consuma și fructe uscate (nu confiate!), fructe oleaginoase, semințe, dar și legume proaspete, în orice combinație. Dacă-ți surâde ideea, dar și pentru a crea un pic de varietate, poți prepara sucuri sau smoothie din fructele și legumele preferate. Acest lucru n-ar trebuie însă să de vină un obicei. În dieta Rina, se pune accent pe consumul fructelor ca atare, pentru a evita oxidarea și a beneficia de absolut toate principiile active conținute de acestea.
Orarul meselor, important pentru succesul dietei
Pentru a ajunge la rezultatele țintite, în dieta Rina nu e important doar ce mănânci, ci și când mănânci. Prin urmare, în dieta Rina programul meselor trebuie respectat fără abateri. Micul dejun se va lua întotdeauna la aceeași oră, în intervalul 4:00 – 12:00, prânzul între orele 12:00 și 14:00, ideal ora 13:00, iar cina între orele 18:00 și 20:00, ideal ora 18:00. Indiferent de orarul pe care ți-l stabilești, trebuie să ai în vedere păstrarea unui interval de cel puțin două ore între mese.
Ziua 1: Proteine
Prima zi a fiecărui ciclu din dieta Rina este o reală bucurie pentru carnivori. În această zi ai voie să mănânci carne pe săturate. Totuși, ca să ajungi la rezultatele dorite, carnea nu trebuie să fie împănată cu grăsimi. În dieta Rina, este recomandat consumul de carne slabă (pui, curcan, vită, iepure, pește, fructe de mare), fiartă, friptă la grătar sau preparată la aburi sau cuptor. Dacă atât de multă carne nu îți priește, poți varia cu alte surse de proteine. Alături de carne, în dieta Rina mai sunt permise ouăle, iaurtul, brânzeturile degresate, dar și proteinele de origine vegetală (tofu, ciuperci). Trebuie să știi însă că în ziua de proteine din dieta Rina în mod ideal se consumă preponderent carne.
La prânz, masa ar trebuie să conțină cel puțin 200 g de proteine, în orice combinație. Pentru a sprijini digestia, alături de proteine, poate fi adăugată o salată mică din frunze sau din legume proaspete, fără ulei. De exemplu, poți alege să mănânci piept de pui la grătar, 2-3 ouă fierte sau brânzică de vaci. În dieta Rina este recomandată evitarea asocierii mai multor surse de proteine (carne cu lactate, carne cu ouă sau lactate cu ouă). De asemenea, dacă vrei, poți să consumi și pun pic de supă simplă (0,3 l), însă la sfârșitul mesei.
La cină, trebuie să ai în farfurie aceeași sursă de proteină. Cu alte cuvinte, dacă la prânz ai mâncat carne, tot carne trebuie să mănânci și la cină. Ca să fie mai simplu, poți pregăti același meniu ca la prânz, doar că într-o cantitatea mai mică. În mod ideal, în dieta Rina, porția de seară trebuie să reprezinte jumătate din cea consumată la prânz.
Ziua 2: Amidon
Dimineața se consumă masa de fructe, apoi la prânz orice fel de mâncare din legume și leguminoase bogate în amidon: fasole, năut, linte, mazăre, boabe de soia, orez, cartofi, hrișcă, mei etc. Ziua cu amidon este, poate, cea mai ușor de urmat, pentru că include alimente hrănitoare și sățioase, ceea ce te va scuti de neplăcuta senzație de foame, de care e posibil să mai ai parte în celelalte zile din dieta Rina. În plus, ai voie să prepari aceste alimente în orice combinație dorești (și sunt nenumărate!). Deci, nici vorbă de plictiseală!
Ceea ce trebuie să reții neapărat este că în dieta Rina, trebuie să încerci să te ții departe de grăsimi. Astfel, la prepararea mâncării, folosește ulei cât mai rar și în cantități cât mai mici! Parte bună este că în dieta Rină se oferă undă verde pentru condimente. Astfel, indiferent de preparatul pe care-l ai în meniul de dietă, ai voie să folosești sare, piper și ierburi aromatice. În dieta Rina, doar sarea trebuie folosită ceva mai multă zgârcenie, în rest, poți adăugă oricâte mirodenii dorești.
Cina va consta în aceleași alimente ca prânz, doar că, la fel ca în ziua precedentă, într-o cantitate mai mică.
Ziua 3: Carbohidrați
Are toate șansele să devină ziua ta preferată din dieta Rina. Și asta pentru că-ți oferă ocazia de a te delecta cu multe dintre alimentele strict interzise în majoritatea dietelor de slăbit. Și aici nu ne referim doar la paste, ci inclusiv la ciocolată (neagră însă) și tort!
Micul dejun rămâne neschimbat, iar la prânz și cină te poți bucura de pizza cu legume, cuș-cuș, paste cu sos de roșii și busuioc și alte preparate făinoase obținute din aluat fără drojdie (covrigi, grisine, biscuiți, fursecuri, produse de patiserie etc.). Pentru a-ți asigura premisele reușitei, încearcă, totuși, ca în cât mai multe zile din dieta Rina să nu exagerezi cu dulciurile și să ai în meniu mai ales produse din cereale integrale, care sunt surse excelente de carbohidrați complecși, buni pentru sănătate, dar și pentru siluetă. De asemenea, în zilele de carbohidrați mai sunt permise salatele din sfeclă roşie, rucola, salata verde, varză sau castraveţi.
Cina va trebui să fie mai redusă cantitativ decât prânzul, dar vine cu o „obligativitate” absolut neașteptată în cazul unei diete: consumul de ciocolată neagră (40 g), cu minimum 75% cacao. Sună grozav, nu-i așa?
Ziua 4: Vitamine
Ultima zi a fiecărui ciclu din dieta Rina e gândită să-ți asigure o adevărată infuzie de micronutrițienți și substanțe antioxidante. Meniul acestei zile din dieta Rina se bazează pe fructe si legume proaspete, pe care ai libertatea de a le consuma în orice formă dorești. De exemplu, poți mânca o salată consistentă de legume, urmată de un desert compus din struguri.
Pe lângă fructe și legume proaspete, se pot consuma fructe uscate, nuci și seminţe. Deși consumul crudităților în versiunea nepreparată termic este de preferat, în dieta Rina sunt permise și compoturile, supele, piureurile de fructe, dar și minunatele deserturi din fructe la cuptor. În această zi, dieta Rina mai permit ceva foarte important: poți să mănânci din două în două ore!
Hidratarea corespunzătoare, literă de lege în dieta Rina
Cu siguranță nu e prima dată când auzi asta, dar trebuie să subliniem încă o dată că hidratarea adecvată are un rol consistent în ecuația slăbitului. Apa pune metabolismul în mișcare, îmbunătățește rata de ardere a grăsimilor, asigură o digestie mai ușoară și, în general, o funcționare optimă a întregului organism. De aceea, odată ce-ți propui să slăbești și începi dieta Rina, fă-ți o prioritate din a consuma în fiecare zi cel puțin doi litri de apă, chiar mai mult dacă poți. Pe lângă apă, dieta Rina mai permite la capitolul lichide și consumul de cafea și ceai în fiecare zi, cu condiția ca acestea să nu fie deloc îndulcite, nici măcar cu un pic de lapte.
De asemenea, mai trebuie să știi că alcoolul și sucurile carbogazoase sunt strict interzise în dieta Rina, așa că, dacă te încumeți să începi această dietă, pregătește-te să-ți iei gândul de la aceste băuturi pentru cel puțin trei luni.
Cele mai gustoase rețete pentru dieta Rina
În fiecare dintre cele patru zile ale dietei Rina, poți prepara cel puțin o rețetă care să te facă să uiți că ești la regim! Iată câteva exemple, care să te inspire.
Ziua 1: Pui cu legume la tigaie
Ingrediente necesare:
- 1 bucată de piept de pui dezosat și fără piele
- 1 vânătă
- 1 roșie
- pătrunjel verde tocat
- oregano și/sau rozmarin
- usturoi proaspăt
- sare, piper
- 1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare:
Se fierbe pieptul de pui și se taie cubulețe. Vânăta se taie felii, se condimentează cu uleiul de măsline, rozmarinul și usturoiul, se pune în tigaia bine încinsă (fără alte grăsimi) și se călește pe ambele părți. La final, se amestecă toate ingredientele cu pieptul de pui fiert.
Ziua a 2-a: Mâncare rapidă de mazăre
Ingrediente necesare:
- 200 g de mazăre verde la conservă
- 1 morcov
- ¼ de ceapă
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare, piper după gust
Mod de preparare:
Mazărea se clătește bine în mai multe apoi, apoi și se lasă la scurs. Ulterior, se pune la înăbușit într-o tigaie cu înveliș non-aderent în uleiul de măsline. Se pune capac. Separat, se fierb morcovul și ceapa, apoi se pasează în blender pentru a obține un sos dietetic. Compoziția obținută se toarnă peste mazăre și condimentează după gust.
Ziua a 3-a: Pizza cu legume
Ingrediente necesare:
- aluat pentru pizza
- 2 linguri de roșii pasate
- 1 linguriță de ulei de măsline
- felii de legume la alegere (ciuperci, anghinare, roșii, ardei etc.)
Mod de preparare:
Se întinde o foaie subțire de pizza, se unge cu uleiul de măsline și sosul de roșii, apoi se ornează cu legumele preferate și se dă la cuptorul încins la 200 °C, timp de 10-15 minute.
Ziua a 4-a: Pară fiartă cu sos de banane și cuișoare
Ingrediente necesare:
- 1 pară mare
- 1 banană bine coaptă
- 1-2 cuișoare
- 4 migdale mărunțite
Mod de preparare:
Se taie para pe jumătate, apoi se curăță de semințe și se taie în felii groase; bucățile de pară se pun la fiert în puțină apă (cât să fi acoperite) cu cuișoarele, timp de 5 minute, până ce para se înmoaie puțin. Banana se pasează până când se obține un sos cremos, care se toarnă peste bucățile pară. Deasupra se presară migdalele.
Avantaje și riscuri în dieta Rina
Poate de departe cel mai important punct forte al dietei Rina este comunitatea pe care a creat-o și care oferă susținere persoanele aflate la început de drum. Este un lucru formidabil să știi că există persoane care au trecut prin același demers, confruntându-se cu aceleași set de probleme, și că poți oricând să le ceri sfaturi. Susținerea aceasta este neprețuită! În plus, faptul că aderi la grupul celor care au ales dieta Rina, te obligă cumva moral să te ții de reguli, crescându-ți șansele de reușită.
Un alt mare avantaj pe care-l are de partea sa dieta Rina este că este ușor de integrat în stilul de viață al celor mai mulți dintre noi. Așa cum am prezentat mai sus, planul de dietă este bine structurat și ușor de pus în aplicare. De asemenea, pentru că doar alternează grupele alimentare și nu le exclude ca alte cure de slăbit, dieta Rina, dacă este urmată corect, nu expune riscurilor de dezvoltare a unor deficiențe nutriționale. Din acest de vedere, dieta Rina este, fără îndoială, o alternativă superioară la dietele fade și foarte drastice.
Cu toate acestea, dieta Rina nu este pentru oricine, la fel ca orice alte programe de slăbit. Fiind o dietă disociată, aceasta prezintă anumite dezavantaje și chiar riscuri, în special în contextul unor boli cronice (mai ales diabet sau afecțiuni gastrointestinale). De aceea, pentru a elimina pericolul unor efecte nedorite, înainte de începe dieta Rina consultă medicul care te urmărește sau un medic nutriționist.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024