Totul despre cicoare: detoxifiere, digestie și alte beneficii uimitoare
Cine a trăit vremurile de dinainte de 1989 își mai amintește probabil de cafeaua de cicoare ce devenise un înlocuitor pentru cafeaua naturală, în condițiile în care aceasta era foarte greu de procurat și nu se găsea prin magazine. De aceea, mulți nu au vrut să mai audă de cafeaua de cicoare în primii ani ce au urmat revoluției din decembrie 1989, fiind asociată cu austeritatea din perioada comunistă, la fel ca faimosul „salam cu soia”.
10.10.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 27 secundeÎntre timp, s-a revenit la sentimente mai bune față de cicoare, pentru că s-a conștientizat faptul că aceasta este de fapt o plantă medicinală care aduce o serie de beneficii. Chiar și cafeaua de cicoare a fost reabilitată pe măsură ce amintirea perioadei de dinainte de 1989 s-a mai estompat, fiind privită acum prin prisma acestor beneficii, și nu ca un înlocuitor ieftin al cafelei naturale care, de altfel, se găsește acum pe toate drumurile.
Despre cicoare vom vorbi și noi în cele ce urmează, ajutându-te să descoperi ce proprietăți și beneficii are această plantă.
Cicoare – caracteristicile plantei
Plantele de cicoare pot fi găsite din abundență în zonele de câmpie și deal, unde cresc pe pajiști, la marginea terenurilor cultivate, de-a lungul drumurilor și apelor curgătoare, în grădini și oriunde mai există un petec de pământ. Este o plantă erbacee perenă care răsare spontan, însă încă din evul mediu au început să apară și culturi de cicoare, beneficiile sale terapeutice fiind cunoscute deja din antichitate.
Elementul distinct sunt florile de cicoare, cu petale de culoare albăstrui-violet ce cresc pe tulpini ramificate care pot atinge si un metru înălțime. Florile se recoltează în prima parte a perioadei de înflorire, adică în lunile iulie-august, în timp ce rădăcina se recoltează toamna, în perioada septembrie-octombrie.
Cicoare – modalități de consum
Atât părțile aeriene, cât și rădăcina de cicoare aduc beneficii pentru sănătate, astfel că sunt folosite în egală măsură atât ca ingredient culinar cât și ca remediu naturist.
Frunzele de cicoare sunt un ingredient specific bucătăriei franceze și italiene unde sunt folosite pentru în salate, dar și în mâncăruri gătite. În stare proaspătă au un gust ușor amărui care pentru unii poate fi neplăcut, însă prin preparare termică acest gust dispare. Totuși, procesul distruge și majoritatea substanțelor nutritive pe care le conțin frunzele de cicoare și astfel acestea aduc mai puține beneficii în comparație cu frunzele consumate crude.
Florile de cicoare culese vara se pun la uscat pentru a fi folosite apoi ca ingredient pentru ceai. Și acesta are un gust ușor amărui, însă aduce mai multe beneficii pentru ficat și vezica biliară, astfel că merită să treci cu vederea acest mic inconvenient.
Din rădăcina plantei se prepară cafeaua de cicoare despre care ți-am vorbit mai devreme și care este cel mai consumat produs specific acestei plante. După recoltare, rădăcina cărnoasă de cicoare se curăță și se prăjește în cuptor, după care se macină mărunt obținându-se o pulbere asemănătoare cafelei măcinate. Consumul de cafea de cicoare este asociat la rândul său cu o serie de beneficii pe care ți le vom prezenta puțin mai târziu.
Cicoare – calități nutritive
Dintre toate părțile plantei, frunzele de cicoare conțin cele mai multe elemente nutritive, însă pentru a profita la maximum de ele se recomandă consumul în stare crudă, trecând cu vederea gustul amărui. Mai exact, frunzele de cicoare conțin vitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, D, E și K la care se adaugă minerale precum calciu, magneziu, potasiu, fier, seleniu, fluor, mangan, zinc, potasiu, fosfor și cupru.
Florile de cicoare sunt bogate în antioxidanți precum antocianii și flavonoidele, conținând și uleiuri esențiale dar și vitamine din complexul B, vitamina C, potasiu, magneziu și calciu.
Rădăcina de cicoare se remarcă datorită conținutului ridicat de inulină – o fibră solubilă cu beneficii în plan digestiv. Cafeaua de cicoare preparată din rădăcinile plantei este și o sursă de vitamina A, vitaminele B6 și B9 împreună cu vitamina C, iar dintre minerale menționăm calciul, manganul, potasiul și magneziul. De asemenea, în rădăcină mai găsim și uleiuri volatile, tanin și lactucină – o substanță cu efecte analgezice și antiinflamatoare. O rădăcină crudă de cicoare conține aproximativ 10,5 grame de carbohidrați, 0,8 grame de proteine, 0,1 grame de grăsimi și un gram de fibre.
Cicoare – beneficii
Așa cum am promis, prezentăm în acest capitol și beneficiile pe care le aduce consumul de cicoare datorită substanțelor pe care această plantă le conține și proprietăților terapeutice descoperite încă din antichitate.
Îmbunătățirea digestiei
Spuneam că rădăcina de cicoare conține într-o cantitate importantă inulină, care se găsește în proporții mai mici și în frunze și flori. Aceasta este o fibră solubilă ce acționează ca un prebiotic, mai exact hrănește bacteriile probiotice care formează flora intestinală și sunt implicate în procesul de digestie. Odată ajunsă în tractul digestiv, inulina se dizolvă și formează o peliculă gelatinoasă care se depune pe suprafața interioară a pereților intestinali. Din această peliculă se hrănesc bacteriile benefice care trăiesc în intestin și joacă un rol major în descompunere alimentelor în timpul procesului digestiv. În același timp, pelicula gelatinoasă formată de inulină lubrifiază interiorul intestinelor, facilitând tranzitul intestinal prin faptul că alimentele supuse procesului de digestie alunecă mai ușor și se reduce riscul de constipație.
Susținerea funcțiilor hepatice
Gustul amărui specific frunzelor și rădăcinii de cicoare poate fi neplăcut dar e mai ușor de suportat dacă ai în vedere faptul că e asociat cu o serie de beneficii care țin de funcționarea ficatului. Gustul respectiv este dat de niște substanțe cu efect coleretic din compoziția acestei plante, care acționează asupra ficatului. Mai exact, efectul coleretic se traduce prin stimularea secreției de bilă la nivelul ficatului – o substanță implicată în digestia grăsimilor și totodată în eliminarea toxinelor din organism. Bila conține enzime și săruri biliare necesare în digestia grăsimilor dar și colesterol, bilirubină și diferite substanțe reziduale filtrate de ficat, care trebuie eliminate. Din ficat, bila ajunge în vezica biliară iar de aici în intestinul subțire, unde substanțele reziduale se combină cu resturile alimentare, formând materiile fecale care se elimină în mod natural.
Astfel, cicoarea contribuie la detoxifierea organismului protejând totodată ficatul, care poate fi afectat de acumularea toxinelor și a grăsimii.
Reducerea excesului ponderal
Cafeaua de cicoare este un ingredient recomandat în multe cure de slăbire întrucât reduce apetitul, implicit cantitatea de calorii consumate la o masă. Această calitate se datorează tot inulinei, care prelungește senzația de sațietate. Acea peliculă gelatinoasă pe care o formează în intestine încetinește digestia și absorbția elementelor nutritive, ceea ce conferă o senzație de plenitudine ce reduce pofta de mâncare. Astfel, scade aportul caloric iar dacă organismul va arde mai multe calorii decât primește, evident că va scădea și numărul de kilograme pentru că diferența va proveni din grăsimea corporală topită pentru a compensa deficitul caloric.
Reglarea nivelului glicemiei și colesterolului
Tocmai ce am precizat mai sus că pelicula gelatinoasă formată de inulină în intestine încetinește adsorbția elementelor nutritive, iar același lucru se întâmplă și în cazul carbohidraților care furnizează glucoză și a grăsimilor saturate care generează colesterol rău (LDL). Prin încetinirea absorbției carbohidraților, în sânge se eliberează treptat o cantitate mai mică de glucoză, prevenindu-se astfel o creștere bruscă a glicemiei și crearea unui surplus pe care organismul nu îl poate utiliza în totalitate. Se reduce astfel riscul creșterii glicemiei, care poate duce în timp la apariția diabetului zaharat de tip 2.
În mod similar, pelicula de inulină reține o parte din grăsimile saturate care odată ajunse în ficat sunt transformate în colesterol LDL. Dacă acesta depășește un anumit nivel în sânge, se depune în interiorul vaselor sanguine pe care le îngustează și le face mai rigide, determinând astfel apariția hipertensiunii arteriale și a tuturor problemelor cardiovasculare asociate cu aceasta.
Nu în ultimul rând, cafeaua de cicoare poate fi un substituent pentru cafeaua naturală în cazul persoanelor care din diferite motive medicale nu au voie să consume această băutură sau pentru cei care doresc să mai reducă din aportul de cofeină dar nu vor să renunțe la acest tabiet.
Radiofrecvența corporală: ce este și cum te ajută în lupta cu celulita
04.12.2024