Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
Fiecare dintre noi vine pe lume cu o anumită grupa de sânge, în funcție de genele pe care le moștenim de la părinți. Este o caracteristică pe care nu o putem schimba. Ea rămâne constantă pe tot parcursul vieții și, potrivit oamenilor de știință, ne poate predispune mai mult sau mai puțin la anumite probleme de sănătate. De curând, s-a descoperit că ne poate influența chiar și riscul de a suferi un accident vascular (AVC) cu debut precoce.
14.10.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 20 secundePersoanele care au grupa de sânge de tip A, adică o bună parte din populația României, înregistrează o probabilitate mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu posesorii altor grupe sanguine. Constatarea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea din Maryland, SUA.
Ce anume determină grupa de sânge?
Există mai multe sisteme de grup sanguin, iar cel mai important dintre ele este cel care utilizează antigenele A și B. În funcție de prezența sau absența acestora de pe suprafața globulelor roșii din sângele nostru, putem avea una dintre cele patru grupe de sânge, clasificate de sistemul ABO.
Mai exact, dacă globulele roșii nu au niciunul din cele două antigene pe suprafață, atunci persoana în cauza are grupa de sânge O (zero antigene înseamnă grupa O). Dacă, în schimb, globulele roșii prezintă doar antigenul A sau doar antigenul B, atunci avem fie grupa de sânge A, fie grupa B. Mai există și situații în care globulele roșii dețin ambele atigene și atunci rezultă grupa de sânge AB. În țara noastră, cea mai răspândită grupă de sânge este de tip A (41%), pe loc secund se află grupa O (34%), pe locul trei este grupa B (19%), cel mai rar întâlnită fiind grupa AB (sub 6%).
Chiar și în cadrul acestor tipuri majore de sânge, există variații subtile, care apar ca urmare a unor mutații ale genelor responsabile. Cel mai cunoscute sunt cele asociate cu gena A, care determină subgrupele de sânge A1 și A2. Aceste două fenotipuri reprezintă 99% din totalul persoanelor clasificate ca având grupa de sânge A. Din cele 99%, fenotipul A1 deține o pondere de 80%.
O relație neașteptată, încă neînțeleasă
În cadrul studiului lor, cercetătorii în genomică au descoperit o legătură clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.
Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de persoane de control fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
O analiză pe scară largă a genomului a dezvăluit două aspecte puternic asociate cu un risc mai ridicat de accident vascular cerebral timpuriu. Una dintre ele ține de locul unde sunt situate genele pentru grupa sanguină.
O altă investigație ce viza tipurile specifice de gene pentru grupa sanguină a descoperit că persoanele al căror genom codifica o variație a grupei A aveau o probabilitate cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu semenii lor cu alte grupe sanguine. Pentru cei cu gena pentru grupa O, în schimb, riscul era mai mic cu 12%.
„Încă nu știm de ce grupa sanguină A ar conferi un risc mai mare. Probabil, are legătură cu factori de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care acoperă vasele de sânge, precum și alte proteine circulante, toate jucând un rol în formarea cheagurilor de sânge”, a declarat dr. Steven J. Kittner, profesor de neurologie Universitatea din Maryland, SUA, și autor principal al studiului, citat de .
Concluzii importante, de avut în vedere
Deși rezultatele studiului pot părea alarmante, cercetătorii susțin că riscul suplimentar de AVC observat în cazul persoanelor cu grupa de sânge A nu este atât de mare cât să necesite o vigilență sporită sau o monitorizare specifică.
Majoritatea cazurilor de AVC – aproximativ trei din patru – au loc la persoanele de 65 de ani și peste. Compararea persoanelor care au suferit un AVC înainte de vârsta de 60 de ani cu cele care au suferit unul după vârsta de 60 de ani a relevat că riscul crescut asociat grupei sanguine de tip A a devenit nesemnificativ în cazul accentelor vasculare cerebrale cu debut tardiv. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au folosit un set de date care cuprindea aproximativ 9.300 de persoane de peste 60 de ani care au suferit un AVC și aproximativ 25.000 de persoane de control de peste 60 de ani fără istoric de AVC.
Potrivit oamenilor de știință, aceste observații sugerează că accidentele vasculare cerebrale care se produc mai devreme în viață pot avea un mecanism diferit față de cele care apar mai târziu. La persoanele mai tinere, accidentele vasculare cerebrale sunt mai puțin susceptibile să fie cauzate de acumularea unor depozite de grăsimi în artere (un proces numit ateroscleroză). E mai probabil ca ele să fie cauzate de factori legați de formarea cheagurilor, au punctat autorii studiului.
Grupa de sânge O, un posibil factor protector
Totodată, această a doua fază a studiului a scos la iveală faptul că persoanele care au grupa de sânge B aveau o probabilitate cu aproximativ 11% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele de control fără AVC, indiferent de vârstă.
Este important de menționat că studiile anterioare au sugerat că partea genomului care codifică grupa sanguină, numită „locusul ABO”, s-ar asocia cu calcificarea arterelor coronare, care restricționează fluxul sangvin, și cu atacul de cord.
Secvența genetică pentru grupele de sânge A și B a mai fost asociată cu un risc ușor mai mare de formarea cheagurilor de sânge în sistemul venos, altfel spus, de tromboză venoasă. În lumina acestor noi constatări, putem deduce că persoanele cu grupa sanguină O sunt mai avantajate în ceea ce privește sănătatea. Cel puțin, în cazul acestor tipuri de boli cardiovasculare.
Lucrarea a fost publicată în revista Neurology.
Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
14.10.2024
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024