Semne care-ți pot salva viața. Prevestesc un accident vascular cerebral cu câteva zile înainte

Timp estimat de citire:

1 minut, 32 secunde

Accidentele vasculare cerebrale sunt o importantă cauză de invaliditate și deces în țara noastră. Anual, aproximativ 60.000 de români suferă un AVC, cu urmări adeseori foarte grave.

Un studiu publicat în revista Academiei Americane de Neurologie a scos la iveală faptul că, în majoritatea cazurilor, accidentele vasculare cerebrale sunt precedate de un atac ischemic tranzitoriu (AIT). Este vorba despre un fel de AVC de avertizare. Acesta se manifestă prin simptome asemănătoare unui accident vascular cerebral, având însă o amploare mult mai mică: durează, în general, mai puțin de cinci minute și nu afectează creierul.

7 zile în care se pot lua măsuri

În cadrul studiului citat, cercetătorii au examinat 2.416 persoane cu diagnostic de accident vascular cerebral ischemic. Dintre acestea, 549 au suferit un atac ischemic tranzitoriu înainte de marele atac: 17% l-au avut în aceeași zi, 9% în ziua precedentă, iar 43% la un moment dat în decursul ultimelor șapte zile de dinaintea accidentului vascular cerebral.

Experții spun că recunoașterea semnelor atacului premergător este esențială pentru inițierea cât mai rapidă a tratamentului pentru prevenirea atacului major și a sechelelor asociate.

Iată care sunt ele mai frecvente semnale de alarmă:

  • Slăbirea forței în unul dintre membre
  • Furnicături și amorțeli pe o partea a corpului
  • Tulburări de vorbire
  • Probleme de echilibru și coordonare
  • Vederea încețoșată apărută brusc la unul sau ambii ochi
  • Amețeli
  • Durere de cap severă
  • Probleme de deglutiție.

În cazul unui AIT, blocajul vasului de sânge și întreruperea fluxului de oxigen la nivelul creierului se rezolvă rapid, înainte de fi produse pagube. De aceea, simptomele nu durează mult și nu sunt atât de marcante ca în cazul unui AVC. Acestea nu trebuie însă sub niciun chip ignorate, întrucât pot fi, la propriu, o șansă importantă la viață.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate