De ce amețești? Cauzele cele mai frecvente

Timp estimat de citire4 minute, 27 secunde

Atunci când, deodată, lumea începe să se învârtă cu tine, ca într-un carusel, ți se înmoaie picioarele și vezi negru în fața ochilor, este un semn clar că organismul tău are o problemă. Mai trebuie să știi însă și care este aceasta.

Tulburare caracterizată printr-o alterare a simțurilor, care poate evolua spre o pierdere a stării de conștiență, o amețeală vestește, de regulă, instalarea unei probleme de sănătate. Mai mult sau mai puțin gravă, în funcție de ceea ce o provoacă.

Amețelile au mai multe cauze. Află cum să faci diferența

Dacă amețelile se instalează brusc, dar nu sunt de durată și nici nu sunt însoțite de alte simptome îngrijorătoare, cauza este, cel mai probabil, un eveniment care a dat peste cap echilibrul organismului tău. Astfel, la origine ar putea fi:

Alimentația defectuoasă

Săritul peste mese nu este o practică apreciată sau încurajată de medici, căci destabilizează nivelul energetic, șubrezind organismul prin anemiere. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că o dietă de slăbit drastică (care oferă mai puțin de 1000 kcal pe zi), ținută mai mult de trei zile, îți pune în pericol sănătatea. Dacă vrei să dai jos mai multe kilograme într-un timp foarte scurt, e bine să ceri sfatul medicului. În general, evită să te înfometezi și nu renunța niciodată la micul dejun, care de altfel trebuie să fie masa principală a zilei. 

Deshidratarea

Clasica recomandare de a consuma minimum doi litri de apă pe zi nu este o vorbă-n vânt. Ca urmare a consumului insuficient de lichide sau a pierderii lor, prin vomă sau diaree, de exemplu, se dereglează procesul de oxigenare al creierului, ceea ce duce la pierderea de echilibru. Așadar, grijă mare la deshidratare!

Schimbarea bruscă a poziției corpului

De exemplu, atunci când te ridici prea repede de pe scaun sau din pat. În această situație, amețeala e determinată de o stimulare brutală a sistemului vestibular din interiorul urechii interne, responsabil de starea de echilibru a corpului. Aceasta duce la o scădere bruscă a tensiunii în arterele care transportă sângele la creier, reducându-i „porția” de oxigen. Senzația de învârtire survenită la ridicarea din poziția culcat sau așezat poartă numele de hipotensiune posturală. Ea poate fi însoțită de transpirație, țiuit în urechi, paloare și durează numai câteva secunde.

Un efort fizic prea mare

Poți avea amețeli după ce ai cărat greutăți sau dacă ai făcut un exercițiu intens. Acest tip de amețeală poate fi evitat, dacă ai grijă ca atunci când îți soliciți mușchii, s-o faci progresiv și cu moderație.                                        

O noapte nedormită sau câteva nopți de somn întrerupt

Dacă, în mod normal, ai nevoie de 7–8 ore pe noapte, dar dormi doar 4–6, te poți trezi nu doar cu amețeli, ci și cu dificultăți de concentrare, stări de nervozitate, oboseală accentuată și sistem imunitar slăbit.

Un stres deosebit

Din nefericire, este foarte dificil să eviți o astfel de situație. Cu toții avem parte de stres, uneori chiar cu nemiluita. Poți însă atenua efectele negative ale stresului asupra organismului, învățând să eliberezi tensiunea nervoasă, prin diverse metode de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație, masajul, aromoterapia, dar și sportul.

Spondiloza cervicală

Această afecțiune poate provoca amețeli, întrucât perturbă irigarea cu sânge a centrilor de echilibru. În anumite condiții, la mișcările capului și gâtului cel puțin una dintre arterele cerebrale este comprimată pentru câteva clipe. Astfel, se diminuează debitul de sânge care ajunge la sistemul vestibular și apar amețelile.

Migrenele

Practic amețeala reprezintă un simptom al acestora. Precede, acompaniază sau persistă și după episodul cefalic. Amețeala și durerea de cap apar sub formă de atac, ele dispărând odată cu remisia migrenei.

Cauze rare, dar grave

Lista acestora începe cu ateroscleroza cerebrală, accidentele vasculare cerebrale, encefalitele de trunchi cerebral, scleroza multiplă și continuă cu tulburările ritmului sau a conducției cardiace, modificările hormonale, creșterea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, ele pot demasca prezența unui hematom cerebral, mai ales după un traumatism, sau chiar o tumoră la nivelul creierului.

Tocmai de aceea, amețelile, îndeosebi cele cu caracter repetitiv, nu trebuie sub nicio formă neglijate, ele constituind un motiv serios de solicitare a asistenței medicale. Chiar în regim de urgență, dacă sunt însoțite de tulburări de vedere, amorțirea feței și membrelor, palpitații, dureri toracice și dificultăți de respirație.

Amețelile pot fi și absolut inofensive

Și persoanele sănătoase pot ameți. Amețelile pot apărea în cazul aplecării și apoi a ridicării bruște a capului. Mai pot surveni și după învârtire sau dacă ochelarii purtați sunt nepotriviți. De asemenea, ele sunt frecvent întâlnite în timpul sarcinii sau în timpul unei călătorii cu mașina, cu avionul sau cu vaporul. În toate aceste situații, sistemul vestibular este pur și simplu stimulat mult prea puternic sau pentru perioade mai lungi de timp.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate