Ce trebuie sa stii despre deshidratare

Timp estimat de citire:

2 minute, 41 secunde

Cand se pierde prea multa apa din organism apare dereglarea balantei hidrice sau deshidratarea. Cauzele deshidratarii pot fi: febra, expunerea excesiva la soare, exercitiul fizic exagerat, varsaturile, diareea, diureza crescuta cauzata de o infectie, patologiile precum diabetul, lipsa accesului la surse de apa potabila etc.

Simptomele deshidratarii sunt descrise prin sete intensa, gura uscata, oboseala, ameteala, palpitatii, confuzie, lipotimie. Un indiciu prin care iti poti da seama foarte usor daca suferi de deshidratare este culoarea urinei. Daca observi ca este concentrata si de un galben intens, acesta ar putea fi un semn de deshidratare.

Apa are o importanta aparte in organism, ea fiind vitala. Corpul uman este format din aproximativ 60-70% apa, ea avand roluri extrem de importante atat asupra organelor, cat si asupra sistemelor functionale.

Bilantul hidric aproximativ

Aportul lichidian zilnic recomandat pentru un adult este de aproximativ 2000 ml. Acesta poate fi asigurat prin: apa bauta ca atare, bauturi non-alcoolice, alimente si preparate (vegetale, fructe, supe, ciorbe) si prin ceaiuri si infuzii de plante.

Aport zilnic Eliminare zilnica
Lichide 1500 ml Transpiratie si alte evaporari 800 ml
Hrana solida 600 ml Scaun 200 ml
Apa endogena (oxidari tisulare) 400 ml Urina 1500 ml
TOTAL 2500 ml TOTAL 2500 ml

Cum sa alegi apa pe care o bei?

In primul rand trebuie ca ea sa nu fie contaminata, indiferent de sursa. Apele minerale gazoase si cele plate au continut controlat de substante minerale necesare organismului. Apa de la robinet este in principiu potabila, totusi trebuie verificata siguranta acesteia.

Cand sa bei apa?

Este foarte bine sa ne hidratam dimineata la trezire si este foarte util ca apa sa fie calda, deoarece poate avea un efect stimulator. Ceaiul sau infuzia de plante sunt cele mai bune alegeri. Cel mai frecvent este recomandat ca apa sa fie consumata dupa masa si mai ales intre mese, dar in cantitati mici si destul de des. Trebuie doar avuta grija ca imediat dupa ce se consuma salate si fructe sa nu se ingereze o cantitate mare de apa, deoarece pot aparea fenomene de intoleranta digestiva, cum sunt balonarea, disconfortul abdominal sau diareea.

Caldura si hidratarea

Aportul lichidian pe timp de vara poate sa creasca pana la un plus de 1000 ml, acesta depinzand foarte mult si de stilul de viata. In principiu, este indicat sa bei apa sau alte lichide care hidrateaza eficient cat mai des (de exemplu, din ora in ora), in cantitati mici si sa eviti expunerea excesiva la soare in timpul amiezii. Inca un aspect foarte important este consumul de alcool,  in special atunci cand temperaturile sunt ridicate. Acesta creste pierderile apei din organism si afecteaza capacitatea de a detecta semnele precoce care se asociaza cu deshidratarea.

Recomandari pentru cei care fac sport

Pentru cei care fac sport pe timp de vara, la temperaturi ridicate, este recomandat ca hidratarea sa se faca inainte, in timpul si dupa antrenament, in special pentru sesiunile de sport prelungit. Pentru un sportiv se recomanda 400-600 ml de fluide inainte cu 2-3 ore de antrenament, intre 150-250 ml la fiecare 15-20 de minute, in timpul antrenamentului, depinzand si de mediu, viteza, tip de antrenament, si inca 450-675 ml (pentru fiecare kilogram pierdut) dupa exercitiul fizic, dar sa nu treaca mai mult de 4 ore de la sfarsitul antrenamentului.

Oana Balaniuc

Nutritionist dietetician

Centrul Medispa, Cluj Napoca

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate