Gras sau slab? Echilibru sau extreme?
Asistăm și trăim într-o perioadă în care kilogramele în plus sau în minus definesc imaginea corpului, ce a devenit o carte de vizită. Fiecare kilogram în plus sau în minus are în spate o poveste, iar cuvintele „gras” și „slab” s-au transformat din simple descrieri... De cele mai multe ori, sunt etichete grele, încărcate de rușine, judecată, vinovăție, neacceptare, alegeri alimentare în context emoțional.
23.05.2025


Timp estimat de citire:
3 minute, 38 secundeCum ne simțim atunci când ne întrebăm: Cum mă simt în corpul meu? Este sănătos? Este echilibrat? Este armonios? Am suficientă energie? Ce admir la mine?
Pentru tot mai mulți oameni, fie că-i vorba de adolescenți sau adulți, greutatea corporală devine un reper de valoare personală, un barometru al stării de sănătate, iar alegerile personale pentru reglări de moment sunt superficiale, adaptate în funcție de minimul de informații accesate.
Frecvent întâlnim adolescenți care sar peste mese pentru a slăbi, astfel încât să își reducă rapid greutatea, chiar dacă se simt obosiți, agitați, nervoși. Adulții urmează diete împrumutate, accesate din mediul online sau de la prieteni, soluții extreme, fără să înțeleagă nevoile reale ale corpului. Aducând combustibilul nepotrivit, pot fi manifestate simptome atipice, de la devitalizare, până la ceață pe creier, inflamații, dezechilibre majore în tot corpul.
Dieta nu are modă, are doar aplicabilitate la nivel personal

Consider că sănătatea este rezultatul comportamentelor de zi cu zi, nu poate fi asociată starea de bine doar cu un anumit număr pe cântar, ci este nevoie de conștientizare, înțelegere, asumare, implementare, monitorizare. Poți fi slab și dezechilibrat. Poți fi într-un corp mai pufos, dar cu analize perfecte și o relație sănătoasă cu mâncarea. Este necesară cunoașterea profilului alimentar, ce este potrivit, ce trebuie evitat, care sunt alimentele ce determină inflamații majore.
Dietele drastice dereglează metabolismul, înfometarea este urmată adesea de compulsivitate alimentară. Personalizarea, în schimb, integrează varietatea, cumpătarea și echilibru, ceea ce este și soluția optimă pentru fiecare dintre noi.
Am întâlnit situații în care mâncarea era etichetata ca fiind „bună” sau „rea”, ceea ce creează vinovăție la fiecare abatere de la planul bine stabilit.
Standardele de frumusețe sunt adesea nerealiste, toxice, aduc frustrare, nemulțumire, vinovăție, sunt generatoare de inflamație. Așadar, trebuie evaluate și reevaluate.
Echilibrul nu este un compromis, ci o formă de cunoaștere și respect față de propria persoană
Vorbim adesea de un stil de viață sănătos, echilibrat, dar care este definiția unui stil de viață? Care sunt pilonii pe care se construiește un stil de viață sănătos? Iată-i:
- Alimentație
- Somn
- Mișcare
- Calitatea relațiilor
- Gestionarea stresului
- Managementul dependențelor
Acești șase piloni ai stilului de viață sunt baza pentru starea de bine, pentru armonia noastră pe tot parcursul vieții. Important este să alocăm timp, spațiu, energie, buget pentru fiecare dintre aceștia. Doar investind pas cu pas în sănătatea noastră, vom reuși să fim în cea mai bună formă.
Corpul tău nu-ți este inamic

Aprecierea corpului vine din relația cu el, nu din lupta cu el. „Gras” și „slab” sunt doar adjective, dar echilibrul este o alegere conștientă, matură, asumată, cu implicare, alocare de resurse, care vine cu grijă, nu cu frică.
Corpul tău este casa ta, este ceea ce vrei să transmiți despre tine. Nu crezi că este perfect? Poate ai dreptate. Dar… este viu. Merită să fie hrănit, ascultat, respectat, susținut, ascultat, văzut, apreciat, hidratat, odihnit, relaxat, răsfățat, conținut.
Extremele, atât refuzul, cât și abuzul de alimente, au în spate o poveste, un context emoțional care dezechilibrează mintea, trupul și sufletul. Aici este de înțeles, prelucrat, repoziționat, de ascultat care este nevoia reală. Unde este golul atât de mare încât trebuie umplut cu mâncare?
Frumusețea nu este standardizată. Este imaginea unui corp care se simte bine, este în armonie, a unui suflet care a învățat să-l iubească.
Dr. Alina Epure
CEO Nutribalance
Instagram: alinaepure.nutribalance
Web: www.nutribalance.ro

Anorexia - între mituri și realitate
07.05.2025