Dieta anti-migrena: Ce alimente sa introduci in dieta zilnica ca sa eviti durerile de cap
Rodolfo Low a fost chimist, profesor si consilier al Fundatiei Ford si suferea de migrene inca din copilarie. Dupa o cercetare de 25 de ani si dupa mai multe experiente cu diferite tipuri de alimente a ajuns la o serie de concluzii pe care le-a facut publice. El a descoperit, de exemplu, ca exista o legatura directa intre nivelul de insulina din sange si episoadele de migrena. Ulterior, acesta a concluzionat ca pacientii pot preintampina migrenele printr-o mai buna gestionare a nivelului lor de zahar din sange.
09.05.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 12 secundeDe unde vine dieta anti-migrena?
Rodolfo Low recomanda alimente mai bogate in proteine, alimente primare precum branza, ouale, laptele, fructele, legumele, neprocesate industrial, fara aditivi sau conservanti si renuntarea la alimentele care contin carbohidrati rafinati. El a observat un pattern in episoadele pe care le avea el in perioadele in care suferea de migrene. A inceput sa faca cercetari clinice pentru a-si sustine ipoteza: atunci cand anumite persoane predispuse la migrene consumau alimente cu un continut ridicat de carbohidrati, aveau atacuri de migrena la scurt timp.
Legatura dintre zahar si migrene
Toate alimentele pe care le consumam sunt metabolizate de organism, iar glucoza care ajunge in corpul uman datorita procesului de digestie este prelucrata de ficat inainte de a intra in sange. Creierul NU isi face depozite, asa ca el consuma glucoza care se gaseste in organism. In rest, unele cantitati de glucoza sunt utilizate imediat, iar altele sunt stocate sub forma de grasime, pentru a fi folosite mai tarziu.
Atunci cand pancreasul este hiperactiv, el secreta prea multa insulina, hormonul care controleaza cantitatea de zahar din sange. Ca rezultat, excesul de insulina consuma prea mult zahar, ducand la o stare numita hipoglicemie (scaderea zaharului din sange).
Hipoglicemia reduce nivelul de energie al organismului. Pentru a stimula energia, glandele suprarenale eliberează hormoni precum adrenalina si catecolamina. Aceste stimulatoare de energie, care sunt, de asemenea, produse ca raspuns la stres, cauzeaza, in cazul persoanelor predispuse la migrene, dilatarea si inflamarea vaselor de sange mai intens decat la alte persoane.
Vasele de sange dilatate se ating de nervii din jur, care ajung sa trimita semnale catre creier si asa incepe episodul de migrena. Astfel s-a constatat ca persoanele care au episoade dese de migrena au o functionalitate diferita a pancreasului prin faptul ca nivelurile lor de zahar din sange incep sa scada si sa creasca cu fluctuatii mult mai mari decat in mod normal.
Ce este dieta hipoglicemica?
Poate ca esti tentat sa crezi ca pentru a creste nivelul de zahar din sange, ar trebui sa mananci mai mult zahar, nu? Doar ca realitatea e cu totul alta. Pacientii cu episoade dese de migrena pot evita aceste crize mentinand un nivel normal si constant al glicemiei prin dieta, alcatuita din mese echilibrate de proteine, carbohidrati naturali, legume si fructe. Sunt recomandate sase mese mici sau trei mese principale cu trei gustari pe zi.
Daca sunteti ingrijorat/a ca un consum alimentar atat de frecvent va duce la cresterea in greutate, lucrurile stau exact la polul opus. Oamenii monitorizati de Low nu numai ca si-au pastrat greutatea initial, dar cu timpul au inceput sa slabeasca. Explicatia e simpla: organismul, fara cresteri si scaderi extreme ale nivelului de zahar din sange, a inceput sa isi echilibreze procesele metabolice.
Cand nivelul de zahar din sange este scazut, organismul produce hormoni de stres pentru a stimula energia, provocand un dezechilibru asupra sistemului neuroendocrin. Acest tip de stres va face sa depozitati grasime si va creeaza senzatii care va determina sa cautati produse care contin zaharuri simple si carbohidrati rafinati. Dar atunci cand treceti la un regim alimentar sanatos si faceti asta in mod regulat, corpul nu mai primeste semnale de stres, astfel incat nu mai simte nevoia sa faca depozite de grasime si sa suprasolicite organismul.
Proteinele de dimineata tin migrenele departe
Prin consumul de proteine la ore matinale, veti avea nevoie de mai putine dulciuri, carbohidrati simpli si alte gustari nesanatoase pe tot parcursul zilei si veti avea o energie de durata. Low a remarcat o relatie de cauzalitate directa intre migrene si micul-dejun al anumitor pacienti care era bogat in carbohidrati si mai putin in proteine: crema de branza cu dulceata, briose sau alte produse de patiserie, cereale indulcite cu zahar si lapte cu miere, iaurt cu fructe si zahar, unt sau margarina cu gem.
In contrapartida, in cazul in care pacientii cu episoade de migrena si-au inceput ziua cu alimente bogate in proteine, lucrurile s-au schimbat considerabil. Astfel, cand au inceput sa consume dimineata oua fierte sau posate, fasole batuta cu ceapa, paine din cereale integrale cu branza de vaca neprocesata, tofu, bame fierte si ceai, crizele de migrena au aparut din ce in ce mai rar.
Disclaimer:
Oamenii sunt diferiti, asta inseamna ca nu toate alimentele si sugestiile de aici va vor ajuta sa scapati de durerile de cap. In cazul in care aveti dureri severe de cap e bine sa consultati sfatul unui specialist, pentru ca aceste alimente NU vindeca migrenele, ci doar va ajuta sa va echilibrati organismul cu anumite substante si minerale.
Sursa: consciouslifestylemag.com
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024