Suplimentele cu Omega-3, de mare ajutor în controlul agresivității
Ți se întâmplă adesea să simți că ești pe punctul de a-ți pierde cumpătul? E momentul să acorzi mai multă atenție administrării suplimentelor cu Omega-3. Creditate cu multe alte beneficii aduse sănătății, acestea se dovedesc a fi de mare ajutor și în ceea ce privește domolirea stărilor de nervozitate și reducerea agresivității.
04.10.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeCeea ce mâncăm ne influențează mai mult decât ne putem imagina. Și nu ne referim aici doar la modul în care arătăm, ci mai ales la modul în care ne simțim. Dieta zilnică poate afecta chimia creierului nostru. Au existat studii care au asociat în trecut consumul de acizi grași Omega-3 cu prevenirea schizofreniei, dar și o serie de ipoteze potrivit cărora agresivitatea și comportamentul antisocial s-ar datora, într-o anumită măsură, unei nutriții deficitare.
Pentru a verifica efectele suplimentelor cu Omega-3 asupra agresivității, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au analizat rezultatele a 29 de studii controlate randomizate, cu un total de 3 918 persoane implicate. Aceste studii au fost efectuate între 1996 și 2024, având o durată medie de desfășurare de 16 săptămâni. Important de menționat este că au acoperit o varietate de caracteristici demografice, de la copii cu vârsta de până în 16 ani până la adulți cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.
Agresivitatea, redusă cu aproape o treime
Metaanaliza lor a scos la iveală un efect relativ modest, dar vizibil pe termen scurt, exprimat printr-o reducere de până la 28% a agresivității în funcție de mai multe variabile diferite: vârstă, sex, diagnostic medical, durata și doza tratamentului.
Efectul de reducere a agresivității a cuprins atât agresivitatea reactivă (ca răspuns la provocare), cât și agresivitatea proactivă (comportament planificat în avans). Această constatare reprezintă unul dintre principalele merite ale noii cercetări, întrucât până acum nu existau date privind impactul consumului de Omega-3 asupra acestor tipuri de agresivitate.
Bineînțeles, toate aceste rezultate vor trebui confirmate de studii mai ample, pe perioade mai lungi, care să ofere mai multe clarificări. Chiar și așa, studiul de față aduce speranțe tuturor celor care se confruntă cu dificultăți de control al furiei și agresivității, autorii lui încurajând oamenii să ia serios în considerare suplimentarea consumului de acizi grași esențiali. Cu atât mai mult că suplimentele alimentare cu Omega-3 vin cu nenumărate alte avantaje dovedite, printre care reducerea riscului de atacuri de cord fatale, accidente vasculare cerebrale și multe altele.
O chestiune complicată, cu potențial uriaș
Cercetătorii cred că impactul suplimentelor cu Omega-3 asupra reglării agresivității ar putea avea legătură cu modul în care acestea participă la reducerea inflamației și la susținerea proceselor vitale ale creierului. Există încă o mulțime de întrebări fără răspuns, dar echipa care a condus studiul sugerează că există suficiente dovezi pentru a analiza în continuare acest aspect.
„Omega-3 nu sunt un glonț magic care va rezolva complet problema violenței în societate. Dar poate ajuta? Pe baza acestor constatări, credem cu tărie că poate și ar trebui să începem să acționăm pe baza noilor cunoștințe pe care le avem”, a declarat neurocriminologul Adrian Raine, principalul autor al studiului.
Cercetarea a fost publicată în Aggression and Violent Behavior.
Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
14.10.2024
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024