Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
Iarba grasă este numită așa datorită frunzelor și tulpinilor cărnoase și suculente care îi conferă chiar un aspect ușor apetisant. Pentru iarba grasă există însă și alte denumiri mai puțin atractive cum ar fi „iarba-porcului” sau „pita-porcului” însă acestea nu știrbesc cu nimic beneficiile cu care este asociată. Conform scrierilor unui reputat medic din antichitate pe numele său Discoride, aceste beneficii erau cunoscute încă din vremea dacilor, care foloseau iarba grasă ca plantă medicinală.
18.07.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 41 secundeRevenind în zilele noastre, nu se poate spune despre iarba gras că se numără printre cel mai cunoscute plante medicinale, mulți considerând-o doar o simplă buruiană sau, în cel mai bun caz, folosind-o pe post de plantă decorativă în grădină.
Iarba grasă poate fi folosită în egală măsură ca aliment sau ca remediu natural, în ambele cazuri punându-și în valoare beneficiile despre care vrem să-ți vorbim în continuare.
Să facem cunoștință cu iarba grasă!
Iarba grasă este o plantă erbacee anuală care crește spontan în preajma culturilor agricole, dar care poate fi întâlnită și cultivată în ghivece sau în grădini, unde este folosită ca plantă decorativă datorită aspectului său plăcut la vedere. De asemenea, iarba grasă poate fi găsită adesea și în parcurile publice unde este cultivată tot în scop ornamental, iar puțini s-ar gândi că au în față o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate.
Atrage atenția datorită tulpinilor roșiatice și frunzelor de un verde intens, ambele părți fiind suculente și cărnoase. Iarba grasă este o plantă târâtoare care se înmulțește foarte ușor și astfel poate acoperi suprafețe întinse, având în vedere și faptul că lungimea tulpinii poate ajunge până la 40 de centimetri.
Florile de iarbă grasă sunt de culoare galbenă, portocalie sau roșiatică iar fructele sunt sub forma unor capsule ce conțin câteva mii de semințe, ceea ce explică de ce se înmulțește atât de rapid.
Ce proprietăți are iarba grasă
Așa cum spuneam, iarba grasă arată destul de apetisant datorită frunzelor cărnoase de un verde strălucitor. Culoarea lor se datorează conținutului mare de clorofilă, care este cunoscută datorită efectului antioxidant și detoxifiant. Dacă vei avea curiozitatea să guști dintr-o frunză de iarbă grasă, vei constata că aceasta este suculentă, cu un gust acrișor dat de vitamina C pe care planta o conține în cantități rezonabile. De asemenea, iarba grasă mai conține vitaminele A, E, K și B9, iar ca minerale putem menționa fierul, calciul și magneziul.
În afară de clorofilă, iarba grasă mai conține și alte substanțe antioxidante, la care se adaugă și o cantitate de fibre vegetale.
Ce beneficii sunt asociate cu iarba grasă
Indiferent că este consumată ca aliment sau folosită pe post de remediu natural, iarba grasă își păstrează proprietățile descrise mai sus, iar prin acestea aduce o serie de beneficii pe care și le prezentăm în continuare.
Reducerea stresului oxidativ
Iarba grasă este o bună sursă de substanțe antioxidante dintre care se remarcă vitaminele C și E precum și clorofila alături de alți compuși naturali din plantă. Aceste substanțe aduc beneficii organismului prin faptul că neutralizează niște compuși chimici care devin nocivi dacă se acumulează în număr mare în sânge. Este vorba de radicalii liberi, care generează stres oxidativ și astfel cresc riscul apariției unor boli cronice. Mai exact, acești compuși intră in reacție cu celulele din corp care își modifică astfel structura și funcționalitatea în urma oxidării. Astfel de reacții nocive sunt împiedicate de substanțele antioxidante din iarba grasă, care neutralizează radicalii liberi și îi împiedică astfel să se înmulțească în organism.
Protejarea sănătății cardiovasculare
Radicalii liberi de care tocmai am vorbit nu reacționează doar cu celulele, ci și cu diferite molecule din organism printre care și cele de colesterol rău (LDL). În urma stresului oxidativ la care sunt suspuse, acestea se depun în interiorul vaselor sanguine, obturând circulația sângelui și determinând creșterea presiunii acestuia. Astfel se ajunge la apariția hipertensiunii arteriale și apoi a altor afecțiuni cardiovasculare pe care aceasta le poate genera. Prin reducerea stresului oxidativ, consumul de iarbă grasă scade și riscul cardiovascular reprezentat de colesterolul rău. Așadar, efectul antioxidant al frunzelor de iarbă grasă aduce beneficii importante și în planul sănătății inimii, prevenind totodată infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
Îmbunătățirea digestiei
Spuneam că iarba grasă este și o sursă importantă de fibre, ale căror beneficii se manifestă în plan digestiv. Mai exact, acestea îmbunătățesc tranzitul intestinal, făcând din iarba grasă un remediu eficient împotriva constipației. Frunzele suculente de iarbă grasă conțin fibre solubile care formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, lubrifiind intestinele la interior și ușurând astfel alunecarea bolului alimentar. În același timp, acea substanță gelatinoasă constituie și o sursă de hrană pentru bacteriile probiotice care alcătuiesc flora intestinală și au un rol important în procesul de digestie.
Iarba grasă conține și fibre insolubile, ce se dilată în contact cu lichidele din tubul digestiv, conferind volum și consistență materiilor fecale care se elimină astfel mai ușor.
Susținerea sistemului imunitar
Iarba grasă atrage beneficii și în plan imunitar datorită în special aportului de vitamina C. Aceasta este un nutrient important pentru sistemul imunitar întrucât contribuie în bună măsură la producerea de leucocite care luptă cu agenții patogeni și totodată este implicată în reglarea funcțiilor acestora. Roluri similare îndeplinesc și vitaminele A și E pe care iarba grasă le conține în cantități mai mici.
Revenim la efectul antioxidant al mai multor substanțe din iarba grasă pentru că și acesta vine în sprijinul sistemului imunitar, căruia îi revine în mod natural sarcina de a ține sub control nivelul radicalilor liberi. Cu ajutorul antioxidanților se evită suprasolicitarea sistemului imunitar și totodată i se creează oportunitatea de a se concentra mai mult pe protecția împotriva agenților patogeni.
Creșterea densității osoase
Calciul este un nutrient esențial pe care organismul îl folosește preponderent pentru dezvoltarea și menținerea rezistenței sistemului osos. De aceea, 99% din calciul prezent în corpul uman este concentrat la nivelul oaselor și danturii. În primii ani de viață acesta contribuie la dezvoltarea oaselor pentru ca apoi, la vârstă adultă, să le confere rezistență. Un indicator important al sănătății sistemului osos este densitatea osoasă, care se referară cantitatea de minerale – cu precădere calciu – prezentă în oase. Cu cât densitatea osoasă este mai mare, cu atât oasele sunt mai rezistente și mai puțin predispuse la fracturi iar o contribuție în acest sens o poate avea și consumul de iarbă grasă. Aceasta conține calciu, care ajunge în oase și le întărește, fiind totodată și o sursă de magneziu – un alt mineral important pentru sănătatea sistemului osos.
Dacă beneficiile enumerate mai sus te-au convins să încerci și tu iarba grasă, încheiem cu câteva sugestii de consum. Cea mai simplă rețetă presupune combinarea frunzelor crude cu ulei de măsline și puțin oțet pentru a obține un dressing pe care să îl adaugi peste salate sau diferite preparate. De asemenea, frunzele de iarbă grasă pot fi sotate în puțin unt împreună cu alte legume sau pot fi adăugate ca ingredient în supe și ciorbe.
Dacă vrei să îți faci rezerve pentru iarnă poți chiar să pui la păstrare niște frunze de iarbă grasă în oțet, fiind nevoie să se lase la macerat cel puțin o lună și jumătate înainte de a le consuma.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024