Topul alimentelor care contin calciu
Calciul este cel mai important mineral pentru organism. Din pacate, multe persoane il asociaza numai cu faimoasa tableta efervescenta sau alte comprimate. Exista insa permanent solutia unei alimentatii sanatoase, bogata in acest nutriment esential.
31.10.2013
8271


Timp estimat de citire:
1 minut, 50 secundeDe ce este important calciul pentru organism?
- Principalul rol al calciului in organismul nostru este ca impreuna cu fosforul mentine in stare buna de functionare sistemul osos (care contine peste 98% din totalul de calciu din organism, sub forma de fosfat de calciu si citrat de calciu) si dintii. Acest lucru se realizeaza in conditii optime cand raportul dintre cantitatea de calciu si cea de fosfor este de 2 la 1. De asemenea, este bine de stiut ca nu poate fi absorbit calciul decat in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D3 (lucru extrem de important la copilul mic – pana in 2 ani).
- Calciul detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos si consolidand echilibrul functional al acestuia. Astfel, contractia musculara este dependenta de prezenta calciului, caci fenomenele care cupleaza impulsul nervos de contractia musculara propriu-zisa se fac numai prin intermediul ionilor de calciu.
- Impreuna cu magneziul, este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular, asigurand bataile regulate ale inimii.
- Impiedica trecerea rapida a lichidului plasmatic in spatiul extracelular, avand efect benefic in procesele inflamatorii.
- Prin stabilizarea membranelor celulare, calciul micsoreaza amploarea proceselor alergice. Acesta este si motivul pentru care, in cazul unor reactii alergice (rinite, urticarie) sunt recomandate si doze adecvate de calciu (in injectii intravenoase, de obicei gluconolactatul de calciu).
- Actioneaza, la mai multe niveluri, in coagularea sangelui.
- Stimuleaza “echipamentul” enzimatic al organismului.
Doza zilnica de calciu recomandata: 800–1500 mg.
Se recomanda o doza de 1200 mg pana la adolescenta, circa 800 mg pentru adulti, 1200 mg pentru femeile la menopauza, intre 1300 si 1500 mg pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, si 1500 mg pentru persoanele in varsta de peste 60 de ani.
Doze zilnice de calciu care depasesc 2000 mg pot duce la hipercalcemii. Cantitatile mari de calciu pot determina constipatii si riscuri crescute de infectii urinare.
Denumire Aliment |
Cantitate Calciu / 100 g / DZR (%) |
kcal / 100 g aliment |
Cantitate Calciu / Numar kcal |
Ierburi aromate |
116 – 387 |
253 – 375 |
2.48 – 9.3 |
Branzeturi fermentate |
48 – 172 |
264 – 456 |
1.3 – 3 |
Unturi vegetale (tahini, etc.) |
15 – 120 |
579 – 633 |
0.21 – 1.6 |
Seminte de susan |
121 |
573 |
1.7 |
Cacao |
41 |
361 |
0.9 |
Peste oceanic |
26 – 47 |
140 – 210 |
1.1 – 1.8 |
Produse de panificatie |
12 – 36 |
260 – 500 |
0.24 – 1.3 |
Iaurturi |
15 – 25 |
56 – 103 |
1.49 – 3.55 |
Lapte |
12 – 24 |
35 – 108 |
1.6 – 3.5 |
Legume boabe |
15 – 23 |
335 – 343 |
0.38 – 0.54 |
Dr. Alin Popescu

Adevărat sau fals despre alimente
21.09.2023