Adevarul despre antioxidanti
Prevenirea afectiunilor cardiace, incetinirea degenerarii cerebrale si oculare, incetinirea procesului de imbatranire a organismului, stimularea sistemului imunitar, toate acestea sunt efecte atribuite actiunii antioxidantilor. Din anii '90, am fost bombardati cu o multime de informatii care recomanda cu tarie suplimentele cu antioxidanti; companiile farmaceutice sustin chiar ca ele nu au niciun fel de contraindicatii in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare! Cat dintre toate acestea sunt reale si au o baza stiintifica?Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza alte substante periculoase - radicalii liberi de oxigen, care ataca permanent si lezeaza celulele organismului, dereglandu-le functionarea si favorizand aparitia bolilor. Acestia din urma sunt rezultatul unor reactii chimice care au loc in mod normal si pentru care organismul are mijloace specifice de aparare. Totusi, factorii externi – radiatiile ultraviolete, poluarea, alcoolul etc. - pot deregla aceste mecanisme. Apar distrugeri la nivel celular care, acumulate in timp, pot declansa diverse afectiuni.
01.06.2008
5946


Timp estimat de citire:
3 minute, 54 secundeDe unde provin antioxidantii?
Exista o serie de antioxidanti proprii organismului: glutation, coenzima Q10, acidul alfa lipoic, precum si multi antioxidanti care provin din alimente: vitaminele C si E, seleniul si beta-carotenii (precursori de vitamina A), precum si recent descoperitele antocianidine (apartin flavonoizilor extrasi din semintele de struguri, vinul rosu, scoarta de pin), N-acetil cisteina, extractul de ceai verde, ginkgo biloba etc. Se estimeaza ca exista peste 4000 de surse alimentare (in principal legume si fructe) care actioneaza ca antioxidanti. Printre cele mai bogate alimente in antioxidanti sunt: prunele uscate, murele, afinele, stafidele, zmeura, spanacul, coacazele negre si capsunile (ultimele trei sunt considerate adevarate medicamente pentru creier). In general, cu cat un fruct este mai inchis la culoare, cu atat este mai puternic antioxidant. In ceea ce priveste bauturile, cele mai sanatoase sunt ceaiul verde, ceaiul negru si vinul rosu, cel din urma cu moderatie, bineinteles!
Creierul, vulnerabil la lipsa antioxidantilor
Creierul este cel mai vulnerabil organ la stresul oxidativ. Substantele antioxidante sunt utilizate in mod obisnuit in tratamentul diverselor leziuni cerebrale si se studiaza beneficiile pe care tratamentul antioxidant l-ar avea in afectiuni neurodegenerative ca boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Sanatatea cardiovasculara
S-a constat ca persoanele cu o dieta bogata in legume si fructe au un risc scazut de afectiuni cardiace si de unele boli neurologice, iar anumite vegetale ar preveni unele tipuri de cancer. Exista anumite dovezi cum ca antioxidantii ar ajuta la prevenirea anumitor boli, ca degenerarea maculara si afectiunile neurodegenerative. Totusi, in ciuda rolului clar pe care stresul oxidativ il are in patologia cardiaca, studii controlate au demonstrat ca suplimentele cu antioxidanti (pastilele) nu reduc riscul de dezvoltare a unei astfel de boli si nici nu influenteaza evolutia unei afectiuni cardiace preexistente. In mai multe studii au fost investigate efectele de durata pe care suplimentele vitaminice bogate in antioxidanti le au in organism prin comparatie cu o dieta bogata in antioxidanti. Unul dintre acestea a fost facut pe 12.500 de persoane, pe o perioada de 7,5 ani care fie au luat o doza zilnica de antioxidant (120 mg vitamina C, 30 mg vitamina E, 6 mg beta-caroten, 100µg seleniu si 20mg zinc), fie o pastila placebo (fara niciun efect). Rezultatele au aratat ca nu exista niciun efect cu semnificatie asupra duratei de viata, cancerului sau bolilor cardiace.
Tipurile de antioxidanti si rolul lor
Pentru ca anotimpul iti permite, profita din plin de antoxidantii din alimentatie. O dieta bogata in legume si fructe, dar saraca in grasimi saturate, poate reduce riscul unor forme de cancer si al unor afectiuni cronice. Iata tipurile de antioxidanti si proprietatile lor:
Antioxidant |
Activitate antioxidanta |
Surse |
|
Clasa |
Compus |
||
Vitamine |
Vitamina A |
Protecte celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
ficat, peste etc. |
Vitamina C |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
citrice, varza, spanac, broccoli, rosii, mere, kiwi, capsuni etc. |
|
Vitamina E |
Protectie celulara, stimularea sistemului imun si regenerare |
uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, soia), nuci, migdale, alune, spanac, broccoli, germeni de grau, kiwi, mango |
|
Minerale |
Seleniu |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
peste, fructe de mare, carne rosie, oua, cereale, pui si usturoi |
Carotenoizi |
Beta-caroten |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
morcovi si alte fructe |
Luteina |
Protectie oculara |
spanac, oua, citrice, porumb, varza |
|
Licopen |
Efect protector la nivelul prostatei |
rosii |
|
Flavonoizi |
Antocianidine |
Protectie cerebrala |
visine, fructe de padure |
Catechine, epicatechine, procianidine |
Protectie cardiaca |
cacao, ceai, ciocolata, struguri, mere |
|
Flavone |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
citrice |
|
Proantocianidine |
Protectie cardiaca si a tractului urinar |
cacao, mere, struguri, vin, alune, scortisoara |
|
Isotiocianati |
|
detoxifiere |
broccoli, varza, conopida |
Fenoli |
Acid cofeinic, acid ferulic |
Scade stesul oxidativ celular, protectie oculara si cardiaca |
mere, pere, citrice, unele vegetale |
Cereale integrale |
|
Scade riscul de boala coronariana, cancer, poate contribui la scaderea riscului de diabet |
cereale (porumb, orez etc.) |

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021