Adevărul despre antioxidanți
Prevenirea afecțiunilor cardiace, încetinirea degenerării cerebrale și oculare, încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului, stimularea sistemului imunitar, toate acestea sunt efecte atribuite acțiunii antioxidanților. Din anii '90, am fost bombardați cu o mulțime de informații care recomandă cu tărie suplimentele cu antioxidanți; companiile farmaceutice susțin chiar că ele nu au niciun fel de contraindicații în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare! Cât dintre toate acestea sunt reale și au o baza științifică?Antioxidanții sunt substanțe chimice care neutralizează alte substanțe periculoase - radicalii liberi de oxigen, care atacă permanent și lezează celulele organismului, dereglandu-le funcționarea și favorizând apariția bolilor. Aceștia din urmă sunt rezultatul unor reacții chimice care au loc în mod normal și pentru care organismul are mijloace specifice de apărare. Totuși, factorii externi – radiațiile ultraviolete, poluarea, alcoolul etc. - pot deregla aceste mecanisme. Apar distrugeri la nivel celular care, acumulate în timp, pot declanșa diverse afecțiuni.
11.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundeDe unde provin antioxidanții?
Există o serie de antioxidanți proprii organismului: glutation, coenzima Q10, acidul alfa lipoic, precum și mulți antioxidanți care provin din alimente: vitaminele C și E, seleniul și beta-carotenii (precursori de vitamina A), precum și recent descoperitele antocianidine (aparțin flavonoizilor extrași din semințele de struguri, vinul roșu, scoarță de pin), N-acetil cisteina, extractul de ceai verde, ginkgo biloba etc. Se estimează că există peste 4000 de surse alimentare (în principal legume și fructe) care acționează ca antioxidanți. Printre cele mai bogate alimente în antioxidanți sunt: prunele uscate, murele, afinele, stafidele, zmeura, spanacul, coacăzele negre și căpșunile (ultimele trei sunt considerate adevărate medicamente pentru creier). În general, cu cât un fruct este mai închis la culoare, cu atât este mai puternic antioxidant. În ceea ce privește băuturile, cele mai sănătoase sunt ceaiul verde, ceaiul negru și vinul roșu, cel din urmă cu moderație, bineînțeles!
Creierul, vulnerabil la lipsa antioxidanților
Creierul este cel mai vulnerabil organ la stresul oxidativ. Substanțele antioxidante sunt utilizate în mod obișnuit în tratamentul diverselor leziuni cerebrale și se studiază beneficiile pe care tratamentul antioxidant l-ar avea în afecțiuni neurodegenerative ca boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Sănătatea cardiovasculară
S-a constat că persoanele cu o dietă bogată în legume și fructe au un risc scăzut de afecțiuni cardiace și de unele boli neurologice, iar anumite vegetale ar preveni unele tipuri de cancer. Există anumite dovezi cum că antioxidanții ar ajuta la prevenirea anumitor boli, ca degenerarea maculară și afecțiunile neurodegenerative. Totuși, în ciuda rolului clar pe care stresul oxidativ îl are în patologia cardiacă, studii controlate au demonstrat că suplimentele cu antioxidanți (pastilele) nu reduc riscul de dezvoltare a unei astfel de boli și nici nu influențează evoluția unei afecțiuni cardiace preexistente. În mai multe studii au fost investigate efectele de durată pe care suplimentele vitaminice bogate în antioxidanți le au în organism prin comparație cu o dietă bogată în antioxidanți. Unul dintre acestea a fost făcut pe 12.500 de persoane, pe o perioadă de 7,5 ani care fie au luat o doză zilnică de antioxidant (120 mg vitamina C, 30 mg vitamina E, 6 mg beta-caroten, 100µg seleniu și 20mg zinc), fie o pastilă placebo (fără niciun efect). Rezultatele au arătat că nu există niciun efect cu semnificație asupra duratei de viață, cancerului sau bolilor cardiace.
Tipurile de antioxidanți și rolul lor
Pentru că anotimpul îți permite, profită din plin de antoxidantii din alimentație. O dietă bogată în legume și fructe, dar săracă în grăsimi săturate, poate reduce riscul unor forme de cancer și al unor afecțiuni cronice. Iată tipurile de antioxidanți și proprietățile lor:
Antioxidant |
Activitate antioxidanta |
Surse |
|
Clasa |
Compus |
||
Vitamine |
Vitamina A |
Protecte celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
ficat, peste etc. |
Vitamina C |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
citrice, varza, spanac, broccoli, rosii, mere, kiwi, capsuni etc. |
|
Vitamina E |
Protectie celulara, stimularea sistemului imun si regenerare |
uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, soia), nuci, migdale, alune, spanac, broccoli, germeni de grau, kiwi, mango |
|
Minerale |
Seleniu |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
peste, fructe de mare, carne rosie, oua, cereale, pui si usturoi |
Carotenoizi |
Beta-caroten |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
morcovi si alte fructe |
Luteina |
Protectie oculara |
spanac, oua, citrice, porumb, varza |
|
Licopen |
Efect protector la nivelul prostatei |
rosii |
|
Flavonoizi |
Antocianidine |
Protectie cerebrala |
visine, fructe de padure |
Catechine, epicatechine, procianidine |
Protectie cardiaca |
cacao, ceai, ciocolata, struguri, mere |
|
Flavone |
Protectie celulara impotriva radicalilor liberi de oxigen |
citrice |
|
Proantocianidine |
Protectie cardiaca si a tractului urinar |
cacao, mere, struguri, vin, alune, scortisoara |
|
Isotiocianati |
|
detoxifiere |
broccoli, varza, conopida |
Fenoli |
Acid cofeinic, acid ferulic |
Scade stesul oxidativ celular, protectie oculara si cardiaca |
mere, pere, citrice, unele vegetale |
Cereale integrale |
|
Scade riscul de boala coronariana, cancer, poate contribui la scaderea riscului de diabet |
cereale (porumb, orez etc.) |
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024