Ce beneficii are apa cu lămâie?
Apa cu lămâie și-a câștigat notorietatea ca fiind una din cele mai simple metode de slăbit bazată pe faptul că această combinație favorizează arderea grăsimii acumulate în exces. Datorită simplității sale, apa cu lămâie a devenit rapid un trend în rândul celor care doreau să slăbească, însă fără a face mari eforturi în acest sens, precum și al celor care voiau să-și mențină silueta și aveau convingerea că această băutură înlătură orice gram de grăsime în plus.
11.10.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 14 secundeÎntre timp, trendurile în materie de slăbit s-au mai schimbat iar la modă au ajuns fel de fel de diete, însă apa cu lămâie continuă să rămână în conștiința colectivă o băutură simplă dar cu multe beneficii.
Asupra acestor beneficii ne vom concentra și noi atenția, oferindu-ți în acest material toate argumentele care demonstrează că merită să bei apă cu lămâie indiferent dacă ești la terasă, acasă sau la birou.
Ce nutrienți conține apa cu lămâie
Apa cu lămâie are o compoziție complexă ce include toate substanțele nutritive specifice acestui fruct. Astfel, presupunând că vei folosi o lămâie de 50 de grame, în pahar vei avea:
- 18,6 miligrame de vitamina C;
- 9,6 micrograme de vitamina B9;
- Vitaminele B1, B2 și B5 în cantitate de 0,01 miligrame;
- 49,4 miligrame de potasiu;
- 0,01 miligrame de fier.
Mai trebuie spus că apa cu lămâie nu conține mai mult de 10 calorii furnizate de cantitatea mică de zaharuri pe care le conține sucul de fructe.
Ce beneficii aduce apa cu lămâie
Principalele beneficii asociate consumului de apă cu lămâie se datorează în special conținutului de vitamina C, care reprezintă 21% din doza zilnică recomandată și are o serie de proprietăți care ajută organismul. Așa cum am promis, îți vom prezenta aceste beneficii și îți vom explica mecanismele din spatele lor.
Favorizează pierderea în greutate
Începem cu cel mai cunoscut dintre beneficii, cel referitor la efectul pe care-l are apa cu lămâie asupra kilogramelor în plus și a siluetei. Într-adevăr, această băutură te poate ajuta să slăbești, dar nu trebuie să-ți închipui că este suficient să bei apă cu lămâie pentru a ajunge la greutatea ideală. Consumată înainte de masă, aceasta îți conferă o senzație de plenitudine care mai taie din apetit și te determină să mănânci mai puțin. În ceea ce privește efectul său asupra arderii grăsimii acumulate, nu există dovezi științifice care să ateste acest lucru, așa că apa cu lămâie te ajută mai mult să nu acumulezi kilograme în plus decât să le dai jos, contribuind astfel la procesul de slăbire.
Crește imunitatea
Apa cu lămâie are beneficii și în plan imunitar datorită conținutului bogat de vitamina C. Efectul său poate fi comparat cu cel al unui ceai în care ai adăugat puțină lămâie, ambele băuturi fiind recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales în sezonul rece. Vitamina C din apa cu lămâie este un nutrient indispensabil sistemului imunitar, dat fiind faptul că este implicată în producerea celulelor imunitare și în reglarea funcțiilor acestora. După cum am precizat, apa cu lămâie conține aproape un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina C și de aceea poate ajuta la creșterea imunității dacă este consumată în mod frecvent.
Reduce stresul oxidativ
Lista de beneficii asociate cu vitamina C din apa cu lămâie include și reducerea stresului oxidativ, care poate sta la baza unor boli cronice, inclusiv a unor forme de cancer. Stresul oxidativ este efectul nociv pe care niște compuși instabili numiți radicali liberi îl au asupra celulelor din organism. Acești compuși se formează în mod natural în organism în urma proceselor metabolice și intră în reacție cu celule, cauzând modificarea structurii acestora și a funcționalității. Vitamina C are un puternic efect antioxidant, ceea ce înseamnă că reacționează rapid cu radicalii liberi înainte ca aceștia să ajungă la celule, neutralizându-i și prevenind astfel stresul oxidativ, implicit problemele pe care le poate genera.
Îmbunătățește aspectul pielii
Apa cu lămâie poate fi consumată și ca parte a unui tratament natural de îngrijire a pielii, efectele sale benefice datorându-se și de această dată conținutului de vitamina C. Stresul oxidativ de care am amintit mai devreme cauzează și îmbătrânirea prematură a pielii ducând la apariția ridurilor și a petelor cutanate, pierderea elasticității, deshidratarea țesutului cutanat și modificarea texturii. Acționând împotriva radicalilor liberi, vitamina C din apa cu lămâie protejează pielea de stresul oxidativ menținându-i strălucirea și aspectul sănătos.
Pe de altă parte, vitamina C este implicată și în producerea de colagen, care este o proteină de bază din structura pielii. Colagenul asigură pielii fermitate, rezistență și elasticitate iar prin consumul de apă cu lămâie poți contribui la acest lucru.
Stimulează digestia
Apa cu lămâie conține și acid citric prin intermediul căruia aduce beneficii și în plan digestiv. Astfel, consumată cu cel puțin jumătate de oră înainte de masă această băutură nu doar că mai taie din apetit, ci stimulează și secreția de suc gastric prin acțiunea acidului citric ajuns în stomac. Alimentele sunt astfel digerate mai ușor, prevenindu-se tulburări precum indigestia sau balonarea.
Previne și combate pietrele la rinichi
Dacă bei apă cu lămâie în mod regulat ai mai puține șanse să faci pietre la rinichi iar în cazul în care deja ai o astfel de problemă, aceeași băutură te poate ajută să scapi de ea, cel puțin parțial. Explicația stă tot în acidul citric, care conține o substanță numită citrat. După ce bei apă cu lămâie care conține și acid citric, citratul ajunge în rinichi unde reduce ușor gradul de aciditate al urinei. Într-un mediu mai puțin acid se reduce riscul de cristalizare a sărurilor care duc la formarea calculilor renali. În același timp, citratul se atașează de moleculele de calciu din urină prevenind și în acest fel apariția pietrelor la rinichi. Nu în ultimul rând, efectul acidului citric asupra pH-ului urinei favorizează spargerea calculilor de mici dimensiuni care astfel sunt eliminați mai ușor.
Până la acest moment nu sunt cunoscute efecte adverse cauzate de consumul acestei băuturi, singurele probleme puțind fi determinate de aciditatea specifică sucului de lămâie. Acidul citric poate eroda în timp smalțul dinților, iar pe termen scurt poate cauza arsuri la stomac. Din acest motiv, se recomandă ca băutura să nu fie foarte concentrată și nici să nu exagerezi cu consumul pe parcursul unei zile. Un pahar de apă cu lămâie înainte de masă este suficient iar pentru a-i îmbunătăți gustul și aroma poți adăuga după preferințe câteva frunze de mentă, scorțișoară, ghimbir sau turmeric, dar și felii de portocală sau castravete, pepene galben ori fructe de pădure.
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024