8 ceaiuri pe care să le bei înainte de somn
Problemele legate de somn pot crea multe ravagii în organism. Tocmai de aceea, e important să nu lași lucrurile la voia întâmplării. Dacă te confrunți cu dificultăți de adormire sau ai un somn agitat, poți miza pe ajutorul unor infuzii de plante, cu efecte calmante.
14.08.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 42 secundeCorpul nostru are nevoie de somn pentru a gestiona funcțiile metabolice, inclusiv sistemele complexe care reglează imunitatea, echilibrul hormonal și activitatea cerebrală. Persoanele cu somn deficitar au o predispoziție mai mare pentru dezechilibre ale glicemiei și colesterolului, creștere în greutate, accidentări și tulburări de dispoziție.
Din fericire, natura de pune la îndemână soluții simple și eficiente pentru astfel de probleme. Se numără printre acestea și unele infuzii de plante. Consumul lor înainte de culcare poate ajuta la calmarea minții, facilitând astfel un somn mai profund, datorită conținutului lor de aminoacizi, compuși aromatici și flavonoide care reduc stresul și anxietatea. Iată o listă cu cele mai recomandate:
Ceai de mușețel
Folosit adesea pentru confortul digestiv, ceaiul de mușețel este o alegere populară și când vine vorba de calmarea nervilor. Nu fără temei! Mușețelul conține compuși aromatici precum apigenina, camazulena, bisabololul și farnesena, care promovează relaxarea și îmbunătățirea somnului.
Un studiu realizat în 2024 pe 128 de participanți a testat efectele uleiului esențial de mușețel asupra stresului, anxietății și calității somnului. Rezultatele au arătat reduceri semnificative ale nivelului de stres și anxietate. De asemenea, a evidențiat o ușoară reducere a nivelului de cortizol, hormonul cunoscut pentru contribuția lui la instalarea insomniei și la perpetuarea insomniei cronice. Vorbim aici de dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit, pentru o perioadă mai lungă.
Ceai din rădăcină de valeriană
Rădăcina de valeriană este folosită pentru tratarea tulburărilor de somn încă din Evul Mediu. Ceaiul de valeriană se prepară prin infuzarea rădăcinii uscate de valeriană în apă fierbinte, eliberând astfel compușii activi ai plantei.
Ceaiul de valeriană este asociat cu creșterea eliberării de serotonină, care are efecte sedative. Valeriana poate, de asemenea, să reducă anxietatea prin activarea adenozinei, un compus chimic din organism care reglează starea de spirit și anxietatea. Deși mecanismele de acțiune nu sunt complet clare, se sugerează că extractele de valeriană pe bază de apă produc cele mai bune rezultate.
Valeriana este, în general, considerată sigură, dar poate provoca efecte secundare precum dureri de cap, crampe și greață. Femeile însărcinate sau care alăptează, copiii sub trei ani și persoanele care iau medicamente sedative ar trebui să evite valeriana. De asemenea, valeriana nu trebuie combinată cu alte plante sau suplimente cu proprietăți sedative.
Ceai de lavandă
Principalii compuși ai lavandei, linaloolul și acetatul de linalil, contribuie la aroma dulce a acestei plante și pot ajuta la pregătirea pentru un somn liniștit. Acești compuși blochează anumiți receptori din creier care promovează excitația și stimulează relaxarea sistemului nervos.
În cadrul unui studiu pe un grup de 79 de studenți care raportau probleme legate de somn, s-a observat că utilizarea uleiului esențial de lavandă în combinație cu o rutină de culcare relaxantă a îmbunătățit calitatea generală a somnului. Într-un alt studiu, ceaiul de lavandă a ajutat la reducerea anxietății și depresiei la participanții mai în vârstă. Grupul experimental a consumat ceai de lavandă preparat dintr-un pliculeț de ceai de 2 g dimineața și seara timp de două săptămâni.
Ceaiul de lavandă este preparat din mugurii uscați ai plantei, care concentrează compușii și aromele cu proprietăți calmante. Lavanda este considerată sigură și, în general, bine tolerată.
Ceai de floarea pasiunii (passiflora)
Cercetările sugerează că floarea pasiunii poate reduce stresul și anxietatea și poate ajuta în cazurile de insomnie. Deși ceaiul de floarea pasiunii este mai puțin concentrat decât alte forme de administrare, acesta poate fi, totuși, benefic ca adjuvant pentru un somn odihnitor. Floarea pasiunii conține un flavonoid numit chrysin, care poate ajuta la reducerea anxietății și depresiei, având totodată efecte calmante și de îmbunătățire a dispoziției.
Floarea pasiunii este considerată sigură și eficientă, fără efecte secundare negative.
Ceai de ginseng
Ginsengul conține adaptogeni, compuși cunoscuți pentru capacitatea lor de a menține calmul și echilibrul. Ginsenosidele, compușii principali din ginseng, pot ajuta la gestionarea stresului mai bine decât alți adaptogeni cunoscuți. Eficacitatea sa în reglarea stresului a fost demonstrată în diverse studii clinice. De exemplu, în cadrul unui studiu realizat pe un grup de 15 bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 15 și 37 de ani, care au consumat 1.500 mg de ginseng de trei ori pe zi, timp de șapte zile, a fost constatată o scădere semnificativă a perioadelor de veghe, o calitate mai bună a somnului și perioade mai lungi de somn profund.
Este foarte important de reținut că ginsengul nu ar trebui utilizat atunci când se iau anticoagulante. În general, dacă ai vreun tratament anume, e bine să consulți medicul înainte de a consuma ginseng pentru a te asigura că nu interferează cu medicația prescrisă.
Ceai de ginkgo biloba
Ceaiul din frunze de ginkgo biloba are un gust plăcut și un potențial antioxidant moderat spre ridicat. Acest lucru se datorează concentrației de flavonoide și terpenoide, compuși care promovează sănătatea.
Există dovezi care sugerează că ginkgo biloba poate calma mintea prin influența sa asupra acidului gama-aminobutiric (GABA), un aminoacid care reduce excitabilitatea sistemului nervos. Un studiu realizat pe persoane cu demență a arătat că ginkgo a crescut răspunsul GABA, îmbunătățind starea de spirit și reducând anxietatea.
Extractele din frunze de ginkgo biloba sunt, în general, sigure, cu efecte secundare minore, precum unele tulburări gastrice și ușoare dureri de cap. Cu toate acestea, ginkgo nu este recomandat persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui sau celor care iau medicamente anticoagulante. Și persoanele care iau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ar trebui să fie mai prudente atunci când vine vobra de folosirea remediilor pe bază de ginkgo biloba.
Ceai rooibos
Ceaul roșus sau rooibos este o infuzie bogată în flavonoide, obținută din tulpinile și frunzele plantei Aspalathus linearis. Este o băutură folosită adesea pentru a atenua anxietatea, tensiunea nervoasă și insomnia.
Principalele flavonoidele prezente în rooibos sunt dihidrochalconele, aspalatina, nothofagina, orientina, vitexina și rutinul. Potrivit studiilor realizate până acum, aceste flavonoide pot influența semnificativ activitatea hormonilor implicați în anxietate și stres.
Ceai verde
Deși în trecut ceaiul verde era contraindicat seara, pe motiv că ar afecta somnul, iată că noile studii demonstrează contrariul. Ceaiul verde conține diverse compuși bioactivi, incluzând flavonoide și aminoacizi, care ajută la gestionarea stresului și care pot susține un somn odihnitor. Unul dintre acești aminoacizi este L-teanina, care se găsește din abundență în ceaiul verde. L-teanina influențează chimia creierului pentru a promova relaxarea.
L-teanina poate interacționa cu alți doi compuși din ceaiul verde: epigallocatechina (EGC), un flavonoid, și arginina, un aminoacid. Împreună, acești compuși contracarează efectele cofeinei, care poate întrerupe somnul. Astfel, dacă ți s-a întâmplat să bei cafea mai târziu în cursul zilei, ceaiul verde te-ar putea ajuta să-ți echilibrezi sistemului nervos, ca să te poți bucura de un somn odihnitor.
Mare atenție, totuși, la concentrația infuziei. Ceaiul verde este derivat din Camellia sinensis și conține cofeină. De obicei, o cană conține aproximativ 30-40 mg de cofeină, cantitatea exactă depinzând de tăria infuziei. Așadar, ai în vedere s-o prepari ceva mai diluată, dacă vrei s-o consumi mai aproape de ora de somn.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024