A avea mai multi copii te ajuta sa te mentii in forma

Timp estimat de citire:1 minut, 11 secunde

O familie numeroasa vine cu multe provocari, dar si cu tot atatea beneficii, inclusiv in ceea ce priveste aspectul fizic. Contrar parerii generale, potrivit careia mamele cu multi copii s-ar „ofili” mai repede, ca urmare a oboselii si grijilor multiple, unui recent studiu canadian demonstreaza contrariul.

Cercetatorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada au descoperit ca procesul de imbatranire este mai lent in cazul femeilor care au mai multi copii, celulele corpului lor invatand sa opuna rezistenta actiunii timpului.

Un studiu cu durata de 13 ani

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta canadieni au studiat viata intr-un sat din Guatemala si au analizat evolutia starii de sanatate a 94 de femei care au acceptat sa participe la experiment. Intre 2000 si 2013, ele s-au supus periodic mai multor examene clinice. Rezultatele obtinute au aratat ca toate femeile care au nascut in acest interval prezentau telomeri mai lungi decat in mod normal. Telomerii sunt segmente de ADN situate la extremitatea cromozomilor si au rolul de proteja cromozomii impotriva degradarii. Scurtarea telomerilor se produce progresiv, pe masura ce inaintam in varsta. Din acest punct de vedere, telomerii sunt un bun indicator al starii de sanatate, precum si al longevitatii. Evident, cercetatorii din spatele studiului nu cred in coincidenta. Ei sunt convinsi ca fenomenul are legatura cu efectul protector al estrogenului, hormonul feminin care inregistreaza niveluri crescute in timpul sarcinii si care ar putea actiona ca un antioxidant asupra celulelor.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate