Top 10 alimente bogate in proteine
Alimentele bogate in proteine iti pot face lupta cu kilogramele in plus mult mai usoara. Nu intamplator sunt atatea regimuri de slabire care incurajeaza consumul lor. Si asta pentru ca proteinele au marele merit de a induce si mentine timp indelungat senzatia de satietate, ceea ce, stii prea bine, nu-i deloc putin lucru atunci cand esti la dieta si incerci sa tii sub control aportul caloric.
27.01.2017
10804


Timp estimat de citire:
3 minute, 46 secundeProteinele fac parte din grupul celor trei macronutrienti primari de care organismul nostru are nevoie pentru a se dezvolta si functiona corect. Ele au un important rol structural, fiind folosite asemenea unor „caramizi” la constructia celulara, participa la sinteza enzimelor si a anticorpilor, intra in compozitia anumitor hormoni si contribuie la transportul diferitelor substante in sange.
De cate proteine ai nevoie?
Exista o dezbatere aprinsa asupra cantitatii de proteine pe care o persoana ar trebui s-o consume pe zi. Cei mai multi specialisti sunt de parere ca aportul optim de proteine in cazul femeilor ar fi de 46 g/zi, in timp ce pentru barbati acesta ar fi de 56 g. Orice exces este tranformat in energie, care, daca nu este consumata, ajunge sa fie depozitata sub forma de tesut adipos.
Cele mai bune surse de proteine
Ca sa-i asiguri organismului necesarul de proteine, fara riscul de a lua in greutate, e bine sa-ti alegi cu grija sursele alimentare. Cantitatea de proteine pe care o furnizeaza un aliment n-ar trebuie a fie un criteriu absolut. Mai ales daca vrei sa slabesti, e bine sa tii cont si de densitatea calorica a acestuia. Pentru ca dieta ta sa dea rezultatele asteptate, alege-ti alimentele in functie de raportul dintre proteinele si caloriile pe care le contin. Ca sa-ti fie mai usor, ti-am pregatit un clasament al celor mai bune optiuni alimentare sub acest aspect.
Nr. 1: Pestele
Proteine per 100 g | Portie de 85 g | Raport proteine/calorii |
20 g | 17 g | 1 g proteine/4,1 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata in functie de tipul de peste per portie: 22 g – ton, somon, halibut, 21 g – biban, 21 g – cambula, 20 g – cod.
Nr. 2: Branzeturile
Proteine per 100 g | Portie de 28 g | Raport proteine/calorii |
32 g | 9 g | 1 g proteine/4,4 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata in functie de tipul de branza per portie: 5 g – branza cottage cu procent mic de grasime, 8 g – branzica de vaci degresata, 10 g – parmezan. De mentionat este ca Mozzarela degresata si branzica slaba ofera cele mai multe proteine per calorie, in timp ce branzeturile grase sunt departe de a fi o sursa optima din acest punct de vedere, furnizand 1 g de proteine la 20 calorii.
Nr. 3: Carne slaba de pasare (curcan sau pui)
Proteine per 100 g | Portie de 85 g | Raport proteine/calorii |
29 g | 25 g | 1 g proteine/4,6 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata in functie de tipul de carne: 16 g – un ciocanel de pui (60 g), 9 g – pulpa superioara (37 g), 14 g – piept de pui (85 g).
Nr. 4: Carne slaba de vita
Proteine per 100 g | Portie de 85 g | Raport proteine/calorii |
36 g | 31 g | 1 g proteine/5,3 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata in functie de tipul de carne: 19 g – cotlet de vitel (28 g), 7 g – pastama de vita (20 g).
Nr. 5: Carne de porc
Proteine per 100 g | 1 cotlet de 137 g | Raport proteine/calorii |
30 g | 41 g | 1 g proteine = 5,4 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata in functie de tipul de carne: 23 g – muschi fript (28 g), 18 g – sunca (28 g), 3 g – o felie de bacon (8 g).
Nr. 6: Tofu
Proteine per 100 g | Portie de 137 g | Raport proteine/calorii |
7 g | 6 g | 1 g proteine/7,4 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata in functie de tipul de specialitate: 20 g – o cana de tofu tare (252 g), 16 g – o cana de tofu moale (248 g), 31 g – o cana de tampeh (166 g).
Nr. 7: Fasole
Proteine per 100 g | 1 cana (172 g) | Raport proteine/calorii |
18 g | 31 g | 1 g proteine/9,5 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata de diferite soiuri de fasole per cana: 17 g – fasole rosie, fasole alba, 15 g – fasole Lima, fasole neagra, 14 g – fasole Mung si fasole Fava.
Nr. 8: Iaurt, lapte, lapte de soia
Proteine per 100 g | 1 cana (245 g) | Raport proteine/calorii |
5,7 g | 14 g | 1 g proteine/9,8 calorii |
De mentionat este ca laptele animal degresat si laptele de soia furnizeaza o cantitate similara de proteine – 8 g/cana.
Nr. 9: Oua
Proteine per 100 g | 1 ou mare (50 g) | Raport proteine/calorii |
13 g | 6 g | 1 g proteine/12 calorii |
Important de notat este ca un albus de ou (33 g) furnizeaza 4 g de proteine, un tip de proteine care au 4,4 calorii/g.
Nr. 10: Nuci si seminte
Proteine per 100 g | 1 portie de 28 g | Raport proteine/calorii |
30 g | 8 g | 1 g proteine/19 calorii |
Cantitatea de proteine furnizata de diferite nuci si seminte per portie: 7 g – arahide, 6 g – migdale, fistic, seminte de floarea-soarelui, 5 g – seminte de in, 4 g – mix de nuci.
Natalia Talmacec

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021