logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Naturalis Artrosuport Colagen, castigatoare a competitiei “Votat Produsul Anului 2023”, la categoria Sistem osteo-articular

          mai 23, 2023

          Benesio StresCalm, „Votat Produsul Anului” 2023, la categoria Suplimente naturale antistres!

          mai 17, 2023

          Benesio MaxiTonic, câștigător al competiției „Votat Produsul Anului®” 2023 – categoria Vitamine și minerale!

          mai 17, 2023

          Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata

          aprilie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă

          mai 24, 2023

          Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate

          mai 24, 2023

          Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?

          mai 22, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Am întrebat ChatGPT care sunt cele mai sănătoase alimente. Vezi ce răspuns a dat inteligența artificială

          iunie 8, 2023

          Sfecla roșie – beneficii și consum

          iunie 6, 2023

          Categorii de alimente sănătoase (potrivit piramidei alimentelor)

          mai 19, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 deserturi cu piersici de care te vei îndrăgosti. Uite cât de simplu se prepară

          mai 31, 2023

          3 idei de salate pe care să le încerci vara aceasta dacă ești la dietă

          mai 30, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Apneea în somn și alimentația

          iunie 2, 2023

          Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate

          iunie 2, 2023

          Sănătatea colonului: cum să o protejăm

          mai 18, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice pentru arderea grăsimilor

          mai 8, 2023

          Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023
  • Psihologie
        • Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023

          Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales

          iunie 8, 2023

          Kerem Bürsin, protagonistul telenovelei turcești „Dragostea plutește în aer” – cum se menține în formă actorul turc

          mai 30, 2023

          Ți-l mai aduci aminte pe Jonah Hill din filmul “Lupul de pe Wall Street”? Transformarea lui este incredibilă!

          mai 25, 2023
  • Terapii alternative
        • Sarea amară – beneficii și utilizări

          iunie 8, 2023

          Ceai de cimbru – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 6, 2023

          Ceai de coada-șoricelului – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023

          Ceai de mușețel – beneficii și indicații terapeutice

          iunie 2, 2023
nutritie-sanatoasa

Oul – un aliment cu adevarat special

Caracterizat printr-un continut bogat in proteine cu valoare biologica inalta (superioare celor din lapte si carne), vitamine si minerale, oul constituie un produs de baza in alimentatie. Iti prezentam proprietatile acestui aliment, pentru a-l putea integra cu succes intr-o dieta sanatoasa.

08.03.2012

Dr. Irina Vasile

14986

Timp estimat de citire:

3 minute, 57 secunde

 

Poate cel mai frecvent dezbatuta este diferenta de compozitie intre albus si galbenus, acesta din urma, prin continutul de colesterol, fiind considerat nesanatos. Totusi, galbenusul concentreza toate vitaminele liposolubile ale oului (A, D, E, K) si un mare procent din cele hidrosolubile, cu exceptia vitaminei B2, care este distribuita uniform in masa oului. El este bogat in substante carotenoide (luteina si zeaxantina) care, impreuna cu zincul si vitaminele A si E continute in ou, previn cataracta si alte boli degenerative ale ochiului datorate varstei. Elementele minerale se concentreza si ele in galbenus. Un ou de gaina mediu contine fosfor, potasiu, sodiu, calciu, sulf, magneziu si fier. Desi oul contine o cantitate mare de colesterol, efectele aterosclerotice ale acestuia sunt contracarate de ceilalti nutrienti (minerale, colina, proteine, acizi grasi nesaturati).

Colina, o substanta ce face parte din complexul vitaminic B, se gaseste in cantitati importante in galbenusul oului. Ea este esentiala in dezvoltarea sistemul nervos al fatului, are rol important in procesele de memorare si invatare.

Albusul, bogat in proteine
Albusul contine cantitati mici de glucide, el fiind de fapt o solutie de proteine al caror reprezentant principal este ovoalbumina. Proteinele din albus cuprind toti aminoacizii esentiali, atat de bine proportionati, incat oul a devenit referinta standard pentru compararea calitatii proteinelor din alte alimente. Albusul nu contine grasimi sau colesterol.

Datorita efectului redus de stimulare a secretiei gastrice, absentei celulozei si utilizarii digestive aproape integrale, oul este indicat persoanelor cu gastrita hiperacida, ulcer sau enterocolita.

Exista diferente intre ouale diverselor specii de pasari?
Ouale de gaina si gasca au in medie 14% proteine, iar cele de curca si rata – 13%. Proportia de grasimi variaza si ea in functie de specie. Cele mai grase sunt ouale de gasca si rata. In ceea ce priveste micronutrientii (vitaminele si mineralele), compozitia este asemanatoare, cu o exceptie: ouale de rata si gasca contin de 3-4 ori mai multa vitamina B12 fata de cele de gaina si curca. Ouale de prepelita sunt mult mai bine tolerate, fiind dovedita eficienta lor in tratamentul unor afectiuni alergice (extract de ou de prepelita folosit ca remediu homeopat). Comparativ cu oul de gaina, raportat la 100 g, oul de prepelita contine cantitati mai mari de calciu, fier, magneziu, vitamina B12 si de aproape 4 ori mai multa vitamina B2.

Sub ce forma si cand pot fi consumate ouale?
Digestia oului se face relativ usor. Cele mai indicate sunt oul fiert moale si ochiul romanesc. Ouale crude nu sunt recomandate, ele fiind frecvent contaminate cu germeni. In plus, consumate crude, ouale trec repede in intestin, iar proteinele din albus raman nedigerate si irita mucoasa digestiva. Momentul din zi cand mancam oul este si el foarte important pentru o buna asimilare a compusilor nutritivi, specialisii in alimentatie confirmand zicala: “oul, dimineata este medicament, la pranz, aliment, iar seara, otrava”.

Sunt indicate ouale in regimurile de slabire?
Furnizand organismului proteine de cea mai buna calitate, numeroase vitamine si minerale, toate acestea cu doar 75 Kcal/ 50 g, oul este un aliment benefic in regimurile de slabire. Cel mai recomandat este oul fiert tare care se digera mai lent. Cura de albus fiert poate fi utilizata si ea in regimurile hipocalorice. Cercetatorii americani au aratat ca un mic dejun format din oua determina o senzatie de satietate si o scadere in greutate mai mari comparativ cu unul cu aceeasi cantitate de calorii alcatuit din paine sau carne.

Care este ratia de oua?
Pentru copii si adolescenti se recomanda 6-7 oua/saptamana, iar pentru femeile in perioada maternitatii ratia optima este de 4-5 oua/saptamana. In cazul adultilor, sunt indicate 3-4 oua/saptamana. Consumul de oua trebuie redus la persoanele in varsta, la cei cu diabet zaharat, dislipidemie, ateroscleroza, litiaza biliara sau afectiuni inflamatorii ale cailor biliare.

Alergia la ou
Nu de putine ori, oul poate determina reactii alergice. Acestea reprezinta un raspuns imun exagerat fata de proteinele continute in special in albusul de ou. Desi pot sa apara si la varsta adulta, cele mai frecvente reactii alergice se produc la copii, in special sub un an, iar in 2/3 din cazuri dispar inaintea varstei de 7 ani. Mai mult de jumatate dintre copiii cu alergie prezinta simptome in primele minute dupa consumul unui ou pentru prima data. Acestea constau in: roseata la nivelul fetei, respiratie suieratoare, stranut, dureri de cap, varsaturi, iar mai tarziu apar tumefieri si eczeme la nivelul pielii. Socul anafilactic este o complicatie rara. Tratamentul termic corect si dispersarea oului in alte preparate culinare pot inlatura sau atenua aceste efecte.

Dr. Irina Vasile
Medic diabet, nutritie si boli metabolice

Etichete:

colesterol, gastrita, ulcer, ulcer gastric

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Condimentează-ți viața: povestea piperului
Ce gust ar avea sarmalele fără piper și frunze de dafin, chifteluțele fără usturoi, sosurile f..

23.09.2022

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Fructele autohtone de toamnă – mic ghid

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1032117
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 346072
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348784
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 295187
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 161622

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Sanatate Noutati Sport Editorial

Recomandări din alte categorii

Body Positivity – Pro și Contra
Apneea în somn și alimentația
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Kate Middleton, trup de invidiat la 41 de ani. Care este secretul Prințesei de Wales
Retete de sanatate de la Naturalis
Cum să-ți planifici mesele pentru o pierdere în greutate eficientă
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne