Dieta pentru gastrită

Timp estimat de citire3 minute, 42 secunde

Termenul “gastrită” se referă la o grupă de  afecțiuni care implică inflamația mucoasei gastrice. Consumând anumite alimente și evitându-le pe altele,  cei afectați pot să își gestioneze mai bine simptomele și să amelioreze afecțiunea. Află mai multe despre gastrită și alimentația recomandată!

Gastrita poate fi acută sau cronică. Gastrita acuta se manifestă dintr-o dată și simptomele pot fi severe, pe când cea cronică se poate manifesta o perioadă îndelungată. Poate fi cauzată de diverși factori. Simptomele includ indigestia, durerile abdominale, greața, senzația de plinătate. În cele mai multe cazuri, gastrita se ameliorează rapid cu tratamentul potrivit, dar există unele forme care pot cauza ulcer și crește riscul de cancer gastric. Nu toate gastritele sunt la fel, există gastrite cu creșterea cantității de suc gastric secretat (gastrite hiperacide) și gastrite cu scăderea secreției de suc gastric (gastrite hipoacide). Dieta trebuie deci diferențiată după tipul de gastrită și în funcție de toleranța pacientului.

Alimente recomandate în gastrită

Unele alimente te pot ajuta să ameliorezi simptomele. Cei mai mulți oameni observă ca simptomatologia se ameliorează consumând:

  • Alimente cu grăsimi minim tratate termic (pește, carne slabă, legume)
  • Alimente cu aciditate scăzută – ou, care este ușor tolerat de toți cei cu boli digestive
  • Alimente sărace în celuloză și alte fibre iritante
  • Băuturi necarbogazoase
  • Băuturi fără cafeină

Unele studii afirmă că probioticele ar putea ajuta în cazul problemelor gastrice cauzate de bacteria Helicobacter Pylori. Aceasta cauzează o infecție a tractului digestiv care poate determina apariția gastritei sau ulcerului. Bacteria este cea mai comună cauză a ulcerului, fiind responsabilă pentru 90% din cazuri. Astfel, alimentele care conțin în mod natural probiotice, cum sunt iaurtul și derivatele, pot fi de ajutor. În plus, lactatele acide ajută în mod particular pacienții cu gastrite hipoacide sau atrofice, la care secreția acidă e minimală. Anumite tipuri de gastrită pot cauza dificultatea absorbției fierului sau vitaminei B12. Discută cu medicul tău pentru a-ți recomanda suplimentele potrivite.  

Alimente pe care să le eviți

Alimentele care pot irita stomacul și înrăutăți gastritele sunt:

  • Alcoolul
  • Cafeaua, mai ales consumată pe stomacul gol
  • Alimentele bogate în acizi naturali (citricele)
  • Sucurile de fructe
  • Alimentele grase
  • Alimentele prăjite
  • Sucurile carbogazoase sau orice altă băutură acidulată
  • Alimentele picante

Dacă observi că anumite alimente sau grupe de alimente îți înrăutățesc simptomele, este indicat să le eviți.

Gastrita și ulcerul

Lăsate netratate, unele forme de gastrită pot cauza apariția ulcerului (răni dureroase în mucoasa stomacală), numit și ulcer peptic. Dacă suferi de ulcer, alimentele pe care trebuie să le eviți sunt aceleași precum în cazul gastritei. Urmând o dietă sănătoasă și echilibrată, vei ajuta la vindecarea ulcerului. Potrivit specialiștilor, în caz de ulcer sunt indicate următoarele alimente:

  • Laptele, iaurtul și brânza proaspătă
  • Uleiurile vegetale
  • Piureurile de fructe coapte, bogate în pectine (merele, gutuile)
  • Legumele fierte la abur (dovleceii și alte legume cu fibre fine, ușor digerabile și neiritante)
  • Carnea slabă

Alimentele care trebuie evitate sunt:

  • Prăjelile
  • Condimentele iuți
  • Ciocolata
  • Băuturile cu cafeină
  • Alimentele bogate în celuloză (pâinea integrală, muesli, varza etc.)
  • Alimentele prea fierbinți sau prea reci

Cauzele gastritei

  • Infecția cu Helicobacter Pylori

Bacteria este responsabilă de aproximativ 90% din cazurile de gastrită. Principala cauză de gastrită cronică este infecția cu Helicobacter Pylori dobândită în copilărie.

  • Afectarea mucoasei gastrice

Numeroși factori pot avea un impact negativ asupra mucoasei gastrice, incluzând:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul
  • Utilizarea frecventă a aspirinei și a altor analgezice
  • Ingestia accidentală de substanțe
  • Infecțiile bacteriene sau virale
  • Radioterapia pentru partea superioară a abdomenului
  • Operațiile de micșorarea de stomac
  • Vârsta
  • Bolile autoimune

Bolile autoimune pot contribui la apariția gastritei. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar începe să atace țesutul mucoasei stomacului.

Legătura dintre alergiile alimentare și gastrită nu este foarte clară. Totuși, acestea pot să cauzeze un tip rar de inflamație gastrointestinală, numită gastroenterită eozinofilică.

Tratamentul gastritei

Pentru tratamentul gastritei cauzate de Helicobacter Pylori medicul va prescrie anumite antibiotice. Medicamentele OTC, incluzând antiacidele, pot ameliora problemele gastrice, dar nu tratează problema de fond.  

Consultant: Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentației și nutriție

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate