STUDIU: Mancatul in mers pune in pericol silueta

Timp estimat de citire2 minute, 23 secunde

Faci parte din categoria oamenilor care iau micul dejun pe fuga, in drum spre serviciu? Atunci sa nu te mai mire faptul ca incepi sa capeti rotunjimi nedorite pe ici, pe colo. Un nou studiu al oamenilor de stiinta britanici a pus in evidenta o asociere clara intre obiceiul de a manca in mers si kilogramele in plus.

Persoanele care obisnuiesc sa manance pe strada se expun unui risc semnificativ de a lua in greutate. Si asta deoarece, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, in momentul in care mergem, atentia ne este deturnata de la senzatia de satietate, ceea ce ne face sa mancam mai mult decat e nevoie. De mentionat este ca pericolul supraalimentarii e mai mare in aceste conditii decat in timpul altor activitati distractive.

Mai daunator decat mancatul in fata televizorului

Pentru a ajunge la aceste concluzii ingrijoratoare, cercetatorii au efectuat un experiment in care au rugat 60 de femei sa consume cate un baton de cereale in diferite contexte. Practic, o parte din ele au trebuit sa manance respectivul baton in timp ce traversau un coridor, altele, in timp ce vizionau un show TV, iar cel de-al treilea grup, in timp ce stateau de vorba cu prietenii. Imediat ce au terminat de mancat, toate participantele au completat un chestionar, iar apoi li s-a cerut sa ia parte la o degustare de ciocolata, stafide, fasii de morcovi si chipsuri. Ulterior, cercetatorii au masurat cantitatea de alimente pe care fiecare femeie a consumat-o. Acestia au remarcat faptul ca femeile care au mancat batonul de cereale in mers au rontait mai mult decat celelalte participante. Mai exact, autorii studiului au descoperit ca aceste femei au mancat de cinci ori mai multa ciocolata decat celelalte.

Creierul e indus in eroare

Rezultatele experimentului vin sa completeze lista neagra a obiceiurilor si comportamentelor alimentare care ameninta silueta. „Studiul nostru a demonstrat ca mancatul in mers ii poate face pe oameni sa manance mai mult mai tarziu in timpul zilei”, a precizat profesorul Jane Ogden de la Universitatea din Surrey. E posibil sa se intample acest lucru fie din cauza faptului ca mersul pe jos reprezinta o forma puternica de distragere a atentiei de la senzatiile de foame si satietate, fie deoarece apare sentimentul ca meritam sa mancam ceva dupa efortul depus, chiar daca e vorba doar de cativa pasi. „Chiar daca mersul pe jos s-a dovedit a avea cel mai mare impact [asupra satietatii], orice distragere a atentiei, inclusiv mancatul in fata calculatorului la locul de munca, poate duce la cresterea in greutate. Cand nu ne concentram complet asupra mesei si a actului de a manca, cadem in capcana mancatului inconstient. Creierul nu apuca sa monitorizeze si sa recunoasca ceea ce consumam”, a completat profesorul Ogden, autorul principal al studiului.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista „Health Psychology”.

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate