Fumatul si ingrasatul, o relatie cu progresie aritmetica
Unul dintre principalele motive pentru care foarte multi fumatori nu se lasa de viciu este teama ca se vor pricopsi cu multe kilograme in plus. Ei bine, un recent studiu american arata ca ingrijorarea este justificata in special in cazul fumatorilor inraiti, acestia fiind cei mai expusi riscului de a lua in greutate dupa oprirea fumatului.
27.08.2015
4415


Timp estimat de citire:
2 minute, 8 secundeCu cat fumezi mai mult, cu atat e mai mare probabilitatea de a te ingrasa dupa ce vei renunta la tigari. Avertismentul apartine unui grup de cercetatori de la Universitatea de Medicina din Pennsylvania, care a analizat datele unei ample anchete sociale efectuate in SUA intre 2003 si 2012. In cadrul cercetarii au fost studiate raspunsurile privind obiceiurile legate de fumat a peste 12.000 de persoane cu varsta de 36 de ani sau mai mult de atat, pe care le-au corelat cu inaltimea, greutatea lor la momentul discutiei, dar si din urma cu 10 de ani.
Cifre lamuritoare
Dupa ce au pus cap la cap toate datele, oamenii de stiinta au constatat ca, pe parcursul a 10 ani, cresterea in greutate medie in randul participantilor a fost de aproximativ 4,5 kg. In cazul celor care au consumat mai putin de 14 tigari pe zi inainte de a opri fumatul, doar 2 kg din castigul lor ponderal erau atribuite renuntarii la tutun. In schimb, subiectii care au fumat mai mult de 25 de tigari pe zi s-au ales, in medie, cu 10,3 kg in plus dupa ce s-au lasat de tutun.
Conform cercetatorilor, aproximativ o treime dintre fumatorii implicati in studiu au recunoscut faptul ca au ezitat sa renunte la fumat deoarece se temeau de cresterea in greutate. Acum, spera ei, lucrurile vor sta altfel si persoanele care fumeaza sub un pachet de tigari pe zi vor avea mai mult curaj in a lua decizia de a pune capat viciului.
„Studiul nostru a permis identificarea grupurilor de fumatori care iau mai mult in greutate dupa oprirea fumatului, astfel incat aceste persoane sa fie pregatite si sa aiba asteptari realiste”, a declarat pentru Reuters Susan Veldheer, principalul autor al studiului.
Nicotina e de vina
Cercetatorii explica fenomenul prin faptul ca nicotina stimuleaza metabolismul si scade pofta de mancare. Prin urmare, este foarte probabil ca, in momentul in care organismul nu mai primeste nicotina, metabolismul sa scada, iar apetitul sa creasca. Cu toate acestea, atentioneaza specialistii, tutunul nu trebuie sa fie considerat un mijloc de control al greutatii. Exista o singura cale de urmat pentru a ramane in forma, subliniaza Susan Veldheer, si aceasta consta in adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat in fructe si legume proaspete, cereale integrale si produse neprocesate.
Natalia Talmacec

Premieră în e-commerce-ul românesc: Spring Farma a avut cel mai MARE eveniment de LIVE Shopping din țară
10.11.2023