Top cele mai bune diete în 2021
Dacă îmbunătățirea stării de sănătate sau scăderea în greutate se află pe lista obiectivelor majore din acest an, avem vești bune. US News&World Report, autoritatea globală în clasamente și sfaturi pentru consumatori, a anunțat topul celor mai bune diete în 2021, care să te ajute în demersul tău.
11.01.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 11 secundeCa în fiecare an, în ianuarie, US News&World Report publică o listă cu cele mai bune diete, clasate pe mai multe categorii, pe baza unei analize serioase realizate de peste 20 de experți în nutriție, diabet, sănătatea inimii, științe comportamentale etc. În total, au fost evaluate 39 de regimuri alimentare populare. Printre criteriile de selecție s-au numărat ușurința cu care poate fi urmată dieta, probabilitatea de a slăbi pe termin scurt și lung, siguranța, dar și eficiența în ceea ce privește protecția împotriva bolilor cronice, așa ca bolile de inimă sau diabetul zaharat.
Dat fiind că vorbim de un clasament întocmit de specialiști de top, acesta poate reprezenta un important punct de reper în alegerile tale. Te poate ghida pentru a lua cele mai bune decizii legate de ceea ce să mănânci în 2021 sau, cel puțin, ce-ar fi mai bine să eviți în materie de diete.
Primele și ultimele poziții pentru cele 9 categorii
Așadar, fără a mai menține suspansul, iată care sunt cele mai bune, dar și cele mai proaste diete pentru 2021, în funcție de scopul propus.
Cele mai bune diete per total
Pentru stabilirea clasamentului pentru această categorie au fost luate în considerare absolut toate criteriile de evaluare.
Locul 1: Dieta mediteraneeană ocupă poziția supremă a clasamentului pentru al patrulea an consecutiv! Dintre cele nouă categorii de diete, aceasta s-a clasat pe prima poziție în cazul a șase dintre ele. Marele avantaj al dietei mediteraneene este că nu are reguli stricte. Se definește mai degrabă drept un stil alimentar, care pune accentul pe consumul de cereale integrale, legume, fructe, ulei de măsline, proteine sănătoase (mai mult pește, leguminoase și nuci și mai puțină carne), dar și un pic de vin roșu. Dieta mediteraneeană abundă în glucide și grăsimi, însă acestea sunt de cea mai bună calitate, astfel că este plină de savoare.
Deși consumul unor alimente este limitat, așa cum sunt cele cu zahăr adăugat sau carnea roșie, aceasta nu exclude nimic. Drept urmare, nu este perceputa ca fiind restrictivă. Poți mânca o mulțime de alimente diferite, inclusiv unele care, în teorie, nu rezonează tocmai bine cu termenul „dietă”, așa ca paste sau pizza.
Locul 2: cu punctaj egal, dieta DASH și dieta flexitariană.
Locul 4: dieta WW, fosta Weight Watchers.
Locul 5: dieta Mayo Clinic.
Codașele categoriei
Locul 37: cu punctaj egal, dietaKeto și dieta GAPS (acronimul de la Gut and Psychology Syndrome).
Locul 39: dieta Dukan.
Cele mai bune diete de slăbit
Principalul criteriu de evaluare pentru această categorie a fost probabilitate de a determina o scădere semnificativă în greutate pe termen lung (doi ani sau chiar mai mult).
Locul 1: cu punctaj egal, dieta flexitariană și dieta WW.
Locul 3: cu punctaj egal, dieta vegană și dieta volumetrică.
Locul 5: dieta Jenny Craig.
Codașele categoriei
Locul 37: dieta alcalină.
Locul 38: cu punctaj egal, dieta GAPS și dieta autoimună (Autoimmune Protocol sau, pe scurt, AIP).
Cele mai bune diete pentru scădere în greutate rapidă
Principalul criteriu de evaluare pentru această categorie a fost probabilitate de a determina o scădere semnificativă în greutate pe termen scurt (în primele 12 luni de regim).
Locul 1: dieta HMR (acronimul de la Health Manangement Resources).
Locul 2: cu punctaj egal, dieta Atkins și dieta WW.
Locul 4: dieta Biggest Loser, dieta Keto.
Locul 5: dieta Optavia.
Codașele categoriei
Locul 37: cu punctaj egal, dieta AIP și dieta alcalină.
Locul 39: dieta GAPS.
Cele mai bune diete comerciale
Pentru această categorie au fost evaluate 15 programe și planuri de slăbit care implică plata unei taxe de participare sau utilizarea unor produse alimentare specifice sau mese preambalate..
Locul 1: WW.
Locul 2: dieta Mayo Clinic.
Locul 3: cu punctaj egal, dieta Jenny Craig și dieta Noom (o aplicație care include și antrenamente).
Locul 5: dieta Nutritarian.
Codașele categoriei
Locul 13: dieta Atkins.
Locul 14: dieta Whole30.
Locul 15: dieta Dukan.
Cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă
Pentru această categorie, specialiștii au evaluat dietele în primul rând din perspectiva varietății și diversității alimentare. S-a avut în vedere faptul că o alimentație sănătoasă înseamnă aport suficient substanțe nutritive importante, dar și de calorii.
Locul 1: cu punctaj egal, dieta mediteraneeană și dieta DASH.
Locul 3: dieta flexitariană.
Locul 4: dieta TLC (acronimul de la Therapeutic Lifestyle Changes).
Locul 5: dieta MIND (abordare dietetică pentru încetinirea declinului cognitiv, derivată din dieta mediteraneeană și DASH).
Codașele categoriei:
Locul 37: dieta Keto modificată.
Locul 38: dieta Dukan.
Locul 39: dieta Keto.
Cele mai bune diete pentru diabet
Pentru această categorie, dietele au fost evaluate din perspectiva potențialului lor de a preveni sau de a gestiona diabetul zaharat.
Locul 1: cu punctaj egal, dieta flexitariană și dieta mediteraneeană.
Locul 3: cu punctaj egal, dieta DASH, dieta Mayo Clinic și dieta vegană.
Codașele categoriei
Locul 36: cu punctaj egal, dieta AIP și dieta GAPS.
Locul 38: dieta Whole30.
Locul 39: dieta Dukan.
Cea mai bună dietă pentru sănătatea inimii
Pentru această categorie, dietele au fost evaluate din perspectiva potențialului lor de a preveni sau de a gestiona hipertensiunea arterială și, în general, bolile cardiovasculare.
Locul 1: cu punctaj egal, dieta DASH, dieta mediteraneeană și dieta Ornish.
Locul 4: dieta flexitariană.
Locul 5: dieta TLC.
Codașele categoriei
Locul 36: dieta AIP și dieta Whole30.
Locul 38: dieta Keto Modificată.
Locul 39: dieta Dukan.
Cea mai bună dietă pe bază de plante
Pentru aceasta categorie, experții au jurizat 12 diete care promovează consumul crescut de alimente de origine vegetală, luând în calcul aceleași criterii de departajare la ca la „Cele mai bune diete per total”.
Locul 1: dieta mediteraneeană.
Locul 2: dieta flexitariană.
Locul 3: cu punctaj egal, dieta nordică, dieta Ornish și dieta vegetariană.
Codașele categoriei
Locul 10: Dieta Engine 2.
Locul 11: dieta macrobiotică.
Locul 12: dieta raw-vegană.
Dietele cel mai ușor de urmat
Pentru această categorie, dietele au fost evaluate în funcție de ușurința aderării la regim. Alte criterii importante au fost capacitatea de control al senzației de foame, savoarea meniului, precum și impunerea anumitor restricții.
Locul 1: dieta mediteraneeană.
Locul 2: dieta WW.
Locul 3: dieta flexitariană.
Locul 4: dieta MIND.
Locul 5: dieta DASH.
Codașele categoriei
Locul 37: cu punctaj egal, dieta Dukan și dieta GAPS.
Locul 39: dieta raw-vegană.
Alege în cunoștință de cauză
După cum ai putut lesne observa, dietele clasate pe primele poziții, la toate cele 9 categorii, au câteva lucruri în comun. În primul rând, acestea sunt flexibile (nu au liste lungi de reguli și alimente de evitat), pun accentul pe consumul de alimente naturale integrale și-l limitează pe cel de alimente procesate, nesănătoase, cu zahăr adăugat, care furnizează calorii „goale”. Fie și dacă aplici aceste simple principii în alimentația ta de zi cu zi, deja vei fi într-un mare câștig, dar nu ponderal.
Ca să-ți crești sorții de izbândă în lupta cu kilogramele în plus, poți apela cu încredere la suplimentul alimentar KiloSlim Gold, de la Naturalis.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024