Dieta Flexitariana, mai mult decat un regim de slabire
Echilibrata, eficienta si usor de tinut, dieta Flexitariana reprezinta o alegere excelenta daca urmaresti obtinerea unor rezultate pe termen lung atat in ceea ce priveste profilul ponderal, cat si sanatatea. Tocmai aceste caracteristici i-au asigurat un loc de cinste in top 10 cele mai bune diete in 2015, potrivit publicatiei US News & World Report. Dupa cum ii sugereaza si numele, aceasta dieta implica multa flexibilitate in stabilirea planului alimentar, ceea ce o face potrivita pentru o larga categorie de persoane care nu se pot ralia „canoanelor” stricte ale altor regimuri de slabire.
29.05.2015
7844


Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secundeDescopera cum se tine dieta Flexitariana si care-i sunt principalele avantaje.
Conceptie a dieteticianului american Dawn Jackson Blatner, dieta Flexitariana a cucerit rapid aprecierea specialistilor in nutritie, fiind recomandata fara rezerve ca modalitate sigura si eficienta de scadere in greutate. Drept dovada, ea a fost inclusa in acest an in primele 10 cele mai bune diete. O validere importanta, daca e sa tinem seama de faptul ca selectia a fost facuta de un grup format din peste 20 de experti in nutritie, diabet, sanatatea inimii, comportament uman si slabire, care a evaluat cele mai populare diete in functie de siguranta si eficienta regimului alimentar in ceea ce priveste eliminarea kilogramelor in plus, prevenirea diabetului si a bolilor de inima, precum si de usurinta cu care poate fi urmat.
Felixitariana = flexibila + vegetariana
Termen relativ nou, format din cuvintele „flexibil” si „vegetarian”, „Flexitarian” a fost inventat pentru a desemna un mod de alimentatie aproape vegetariana (in proportie de 90%), fara a blama si exclude produsele de origine animala. Acestea din urma sunt permise, dar numai din cand in cand. Flexitarienii mananca mai ales fructe si legume, tofu, fasole, linte, mazare, nuci si semințe (proteine de origine vegetala), oua, cereale integrale, lactate cu continut scazut de grasime. In linii generale, dieta Flexitariana este compusa din 27-30% grasimi, 15-20% proteine, 50-57% glucide si o cantitate zilnica recomandata 22-34 g de fibre.
Planul alimentar
Regim de tipul 3-4-5, dieta Flexitariana prevede un consum de 1.500 de calorii pe zi, impartite pe trei mese si doua gustari. Micului dejun i se aloca aproximativ 300 de calorii, pranzului 400, cinei 500 si gustarilor cate 150 de calorii. In functie de obiective si starea de sanatate, cei care tin dieta pot reduce aportul caloric la 1.200 de calorii pe zi prin eliminarea gustarilor sau, dimpotriva pot creste la 1.800 de calorii prin dublarea portiilor micului dejun. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei diete este ca nu-ti impune un plan alimentar strict si ca-ti poti crea propriile mese personalizate.
Ca sa te convingi ca dieta Flexitariana nu este restrictiva si ca poti avea acces la alimentele care-ti plac, iata cum ar putea arata un exemplu de meniu zilnic:
Mic dejun: un mar, o felie de paine integrala prajita cu unt de arahide
Gustare 1: o portie de popcorn
Pranz: salata de legume cu linte sau fasole neagra si focaccia
Gustare 2: mousse de ciocolata cu zmeura
Cina: quinoa sau orez brun cu sparanghel si un pumn de migdale.
Ocazional poti pune in farfurie o friptura suculenta si gustoasa sau chiar un burger. Nu trebuie sa mergi la extrem si sa renunti definitiv la vreun aliment, pentru ca, de fapt, alimentatia sanatoasa poate fi foarte flexibila.
Cat tine?
Dieta Flexitariana poate fi urmata o perioada mai scurta de timp, dupa meniul de cinci saptamani, propus de autoarea Dawn Jackson Blatner in cartea sa cu acelasi nume, sau poate fi adoptata ca un nou plan de dieta pentru intreaga viata.
La ce sa te astepti
Specialistii sustin ca o persoana ar putea slabi pana la 13 kilograme prin adoptarea acestei diete flexitariene in numai un an de zile. In plus, te vei simti mai bine, starea de sanatate se va imbunatati remarcabil si-ti vei creste speranta de viata, in medie, cu aproximativ 3,6 ani. Asta deoarece pe langa slabire, dieta ofera si alte beneficii pentru sanatate, care sporesc longevitatea: stimuleaza tranzitul intestinal lent, detoxifica organismul, regleaza nivelul colesterolului din sange si previne afectiunile cardiovasculare. Suna grozav, nu-i asa?
Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Sfaturi de slăbit pentru persoanele ocupate
24.05.2023