Poate fi orezul sănătos?

Timp estimat de citire3 minute, 39 secunde

Orezul a fost găsit în situri arheologice datând din anii 8000-5000 I.HR. și se bănuiește că a început să fie cultivat în acea perioadă în Estul Chinei. El continuă să fie un aliment de bază în dieta unei mari părți a populației globului.

Odată cu creșterea popularității dietelor fade, low-carb, orezul a dobândit o reputație negativă, la fel ca și pâinea. Carbohidrații sunt însă un macronutrient esențial și sursa preferată de hrană a organismului. Iar când îi reducem drastic, putem obține, din păcate, un efect contrar, ajungând să mâncăm exagerat de mult.

Beneficiile pentru sănătate

Există un motiv întemeiat pentru care orezul a fost cultivat mii de ani: este un aliment foarte nutritiv. Orezul integral este o sursă foarte bună de fibre și conține o varietate de vitamine și minerale. De exemplu, este bogat în magneziu (mineral important pentru sănătatea osoasă, contracția musculară și reglarea presiunii sangvine) și în mangan (util pentru sănătatea sistemului nervos). Conține, totodată, cantități apreciabile de tiamină, vitamina B6, fosfor și seleniu.

Spre deosebire de pâinea integrală, în cazul căreia e bine să te uiți pe eticheta nutrițională pentru a face o alegere cât mai sănătoasă (este deseori procesată), pentru orezul integral nu este necesar să faci acest lucru. Cele mai multe varietăți, cu excepția orezului alb, conțin 2-4 grame de fibre și 2-5 grame de proteine per jumătate de cană de orez gătit (125 g).

Orez alb vs Orez integral

Pentru cantitatea de jumătate de cană (aproximativ 125 de grame), orezul alb și orezul integral conțin:

Orez alb

Orez integral

84 kcal

108 kcal

0 g grăsimi

1 g grăsimi

18 g carbohidrați

22 g carbohidrați

1 g fibre

2 g fibre

1,8 g proteine

2,5 g proteine

Chiar dacă orezul alb conține mai puțini nutrienți. fibre și proteine, comparativ cu orezul integral (din cauza procesării), poate fi considerat un aliment sănătos. Depinde foarte mult cu ce este consumat. Asociind orezul alb cu legume, fasole sau carne slabă, vei beneficia de o masă consistentă și sănătoasă.

Tipuri de orez

Pentru că foarte probabil n-o să mănânci orez simplu, iată câteva lucruri importante despre tipurile de orez.

  • Orezul brun

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri, orezul brun este fraged și cu gust de nucă și poate avea bob scurt, mediu și lung. Bobul scurt se separă mai ușor când este gătit și de aceea este ideal pentru sushi sau risotto. Bobul mai lung devine mai lipicios și este bun pentru pilaf.

  • Orezul alb

Având și el bobul scurt, mediu sau lung, este mai fraged și mai fad la gust datorită procesării, care presupune eliminarea germenului și tărâței. Este mai sărac în fibre, dar acest lucru poate fi un avantaj. Este un aliment foarte recomandat în tulburările digestive.

  • Basmati

Acest soi de orez cu bob lung, originar din India și Pakistan, este foarte aromat. Este utilizat mai ales în rețete de curry.

  • Negru

Uneori numit “orez interzis”, provine din Asia. Culoarea sa vine de la antioxidanții numiți antocianine, aceiași pe care îi găsim în afine sau sfeclă. Este un pic mai bogat în fibre și proteine și poate fi adăugat cu succes în salate, pentru un plus de gust exotic.

  • Roșu

La fel ca și în cazul orezului negru, culoarea este dată de antocianine. Este bogat în magneziu și fier și este ideal de consumat la fel ca orezul brun. Este cultivat în Franța, în regiunea Camargue, dar și în Thailanda.

  • Jasmine

Este un orez cu bob lung, aromat, cu gust ușor dulce. Face pereche bună cu fructele de mare și ingrediente precum ghimbir, usturoi și coriandru.

  • Arborio

Acest orez cu bob scurt este deseori folosit pentru a prepara risotto, datorită conținutului mai mare de amidon și contribuției sale la consistența cremoasă a preparatului.

  • Sălbatic

Crește practic sub formă de iarbă în zonele mlăștinoase și este originar din America de Nord. Este excelent pentru a fi consumat singur sau ca garnitură pentru diverse surse de proteine. Este cel mai bogat în fibre și proteine.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate