Este mâncarea condimentată periculoasă pentru stomac?

Timp estimat de citire2 minute, 21 secunde

Când ai probleme digestive ți se recomandă de obicei o dietă fadă, care conține orez, pâine prăjită ori banane. Te poți gândi logic că aceste alimente sunt protectoare. Se consideră totodată că mâncarea condimentată sau iute poate irita tractul digestiv cauzând agravarea simptomelor.

Însă, nu toate condimentele sunt rele pentru stomac și digestie în general, o parte sunt chiar indicate.  

Dar ce înseamnă condimentat?

Răspunsul este destul de complicat, termenul fiind relativ. Bomboanele cu mentă pot fi greu tolerate de unele persoane, în timp ce alți oameni pot consuma ardei iuți fără probleme. Multe preparate condimentate conțin ingrediente precum chilli sau ardei iute, despre care se crede că fac rău stomacului. Dar există însă alte ingrediente mult mai iritante pentru mucoasa gastrică decât condimentele. Acestea includ cafeina, alcoolul și chiar acidul citric din fructe. Dacă experimentezi disconfort gastric în urma consumului de alimente picante, s-ar putea să fie de vină alt ingredient. De exemplu, sosul de tomate sau dressingurile cu lămâie pot fi mai dăunătoare pentru mucoasa gastrică decât condimentele.

Beneficiile condimentelor

Potrivit multor studii, ghimbirul și chilli pot reduce în timp inflamația și chiar ameliora infecțiile gastrice. Contrar credințelor, mâncarea picantă nu provoacă ulcer, deși poate crea disconfort persoanelor care îl au deja. De fapt, capsaicina, substanța responsabilă de gustul iute, are proprietatea de a inhiba proliferarea Helicobacter Pylori, cea mai comună cauză de ulcer. Capsaicina are o relație interesantă și cu durerea: senzația inițială de arsură este urmată de un efect ușor anestezic. Această substanță este folosită și în diverse creme sau plasturi cu efect analgezic pentru durerile articulare.

Turmericul este un alt condiment cu proprietăți remarcabile. Gustul său este mai mult amar decât iute, dar este inclus în diverse rețete iuți, cum ar fi curry. Constituentul activ este curcumina, substanță ce are numeroase proprietăți benefice. Una dintre ele este ameliorarea disconfortului gastric.

Prea picant?                             

Dacă suferi deja de ulcer, alimentele picante pot înrăutăți simptomatologia. Pot, de asemenea, să înrăutățească simptomele infecțiilor de tract urinar, nu în mod direct, ci prin iritația din vecinătate, din zona terminală a tubului digestiv. Pot cauza și curgerea nasului sau lăcrimarea ochilor, determinând iritarea sinusurilor. Unele persoane sensibile pot avea si manifestări de bronhospasm, dacă iuțeala este foarte pronunțată.

Însă, dacă nu ai probleme, pot funcționa ca ajutor pentru aparatul digestiv. Cel mai bine este să ții cont de toleranța individuală atunci când îți condimentezi mâncarea și să nu abuzezi. Ca regulă generală, oamenii sunt foarte diferiți și ceea ce provoacă disconfort cuiva poate fi cu adevărat benefic pentru celălalt.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate