Medic gastroenterolog: „Scăderea bruscă în greutate nu este o bucurie pentru stomac”
Sănătatea stomacului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism, dat fiind că de el depind digestia și absorbția substanțelor nutritive. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi nu-i acordăm atenția cuvenită, ba chiar adesea o punem în pericol.
01.10.2019
3865


Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeAflăm ce anume îmbolnăvește stomacul, dar și cum îl putem proteja de la asist. univ. dr. Adriana Ionescu-Ciocâlteu, medic specialist gastroenterologie, în cadrul Hyperclinicii MedLife Craiova. Este doctor în științe medicale și deține competențe atât în endoscopia digestivă diagnostică, cât și în ecografia generală 2D și 3D.
Slab sau Gras: Durerile de stomac sunt unele dintre cele mai comune suferințe. Cum ar trebui să le gestionăm?
Dr. Adriana Ionescu-Ciocâlteu: În primul rând, prin evitarea automedicației sau a leacurilor din vecini. Acest lucru poate întârzia un diagnostic corect și predispune la complicații. Din păcate, în era în care există tehnologie pentru diagnostic precoce și investigarea minim invazivă a stomacului, încă se ajunge în unitatea de primiri urgențe cu ulcere perforate, hemoragii digestive superioare sau tumori gastrice avansate. De dorit ar fi ca tratamentul actual al ulcerului să rămână conservator, iar cancerele stomacului să fie diagnosticate cât mai timpuriu încât să se poată preta la excizia endoscopică.
În cât timp o leziune gastrică lăsată netratată duce la complicații?
Depinde de tipul leziunii, de factorii favorizanți și de organismul fiecăruia. În situații de agresiune intensă a mucoasei gastrice, inflamația se poate produce și în decurs de câteva zile sau săptămâni, urmată mai devreme sau mai târziu de complicații, dacă persistă un context favorabil. Dacă vorbim despre cancere, acestea nu se formează de pe o zi pe alta. Ca urmare a unui cumul de factori favorizanți, se produc modificări la nivelul mucoasei gastrice care progresează în ani de zile.
Când e cazul să ne îngrijorăm și să solicităm ajutor medical?
Este indicat să se ceară sfatul medicului pentru orice durere abdominală persistentă, în special în suferințele cronice, care durează mai mult de patru săptămâni. În plus, există anumite semnale de alarmă care trebuie să orienteze nu numai către consultul gastroenterologic, ci și către investigații suplimentare. Din acestea fac parte scăderea involuntară în greutate, lipsa poftei de mâncare, vărsăturile, dificultatea la înghițit, anemia depistată la analize de laborator uzuale, istoricul de stomac rezecat, antecedentele familiale de cancere, modificările persistente ale tranzitului.
Ce afecțiuni sunt corelate cel mai des cu durerea de stomac?
Afecțiunile gastrice care pot conduce la durere sunt variate din punct de vedere al mecanismului, etiologiei și al gravității. Acestea pot fi de la gastrite de diferite etiologii (induse medicamentos, induse de bacteria Helicobacter Pylori etc.), ulcere cu etiologie similară până la tumori. Din păcate, intensitatea durerii de stomac nu se corelează cu gravitatea afecțiunii gastrice. Endoscopic putem vizualiza o gastrită ușoară și, totuși, disconfortul acuzat de către pacient să fie considerabil. Dimpotrivă, putem să diagnosticăm cancere gastrice, iar pacientul să aibă simptomatologie minoră. De asemenea, unii pacienți, în pofida durerii de stomac resimțite, au o mucoasă gastrică fără leziuni.

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
02.06.2023