Topul 2020 al celor mai iuți ardei

Timp estimat de citire3 minute, 17 secunde

Poate părea ciudat, dar acest top este unul cât se poate de “viu”. De la an la an, ierarhia se schimbă, soiurile de ardei sunt reevaluate ori sunt descoperite altele noi. Specialiștii site-ului pepperhead.com realizează topuri anuale și comercializează cei mai iuți ardei din lume. În cele mai multe cazuri, acești ardei depășesc cu mult limita “iuțeniei suportabile”. Pe you tube stau mărturie numeroase clipuri cu oameni care i-au încercat și apoi au regretat.

Iuțenia unui ardei se măsoară în unități Scoville (Scoville Heat Unit – SHU) – acesta este un mod de a cuantifica concentrația de capsaicină, substanța care dă practic gustul iute. Așadar, iată topul:

10. Red Savina Habanero – 500.000 SHU

A fost considerat cel mai iute ardei ani la rândul, din 1994 până în 2006. Este o legendă în rândul cultivatorilor, acest ardei având și o aromă deosebită și un gust aproape fructat. Planta este productivă și ușor de cultivat.

9. 7 Pot Red (Giant) – 1.000.000 SHU

A fost numit astfel datorită iuțeniei extreme. S-a spus, mai în glumă mai în serios, că un singur ardei poate iuți 7 castroane de tocană. Poate avea dimensiuni mari, cât palma și este originar din Trinidad Tobago.

8. 7 Pot Barrackpore – 1.000.000 SHU

Este cel mai iute din familia 7 Pot. Provine din orașul Chaguanas din Trinidad Tobago, la fel ca multe alte specii de ardei iute. Se folosește mai ales la rețetele de sosuri iuți și, sub formă de pudră, în diverse mixuri de condimente.

7. Ghost Pepper – 1.040.000 SHU

Este probabil cel mai faimos dintre acești super-ardei, fiind foarte mediatizat în trecut. A existat chiar și un challange pe you tube în care pasionații trebuiau să mănânce un Gost Pepper și să-și filmeze reacția. Este primul ardei iute care a trecut de 1 milion de SHU, fiind considerat cel mai iute între 2007 și 2011.

6. Naga Viper – 1.349.000 SHU

Este un ardei iute extrem de rar, cultivat în Marea Britanie. Este un soi hibrid, rezultat în urma a ani întregi de crospolenizare.

5. Trinidad Scorpion “Butch T” – 1.463.000 SHU

Trinidad Scorpion Butch T a deținut recordul în 2011 și provine din Australia. Este numit așa datorită vârfului asemănător cu acul unui scorpion și după numele creatorului, Butch Taylor, care afirma despre ardeiul său că “Te arde ca și cum ai fi înghițit o mie de sori”.

4. 7 Pot Primo – 1.469.000 SHU

Are un aspect foarte distinctiv, cu un vârf lung și subțire. Este creația horticultorului Troy Primeaux. Este suficient să te uiți la el și să îți dai seama că este monstruos de iute.

3. 7 Pot Douglah – 1.853.000 SHU

Este renumit printre pasionați și considerat cel mai iute ardei cu cea mai bună aromă. Este totodată cel mai iute ardei care nu este roșu. Pudra este excelentă pentru a fi utilizată în diverse preparate, evident cu multă atenție.

2. Trinidad Moruga Scorpion – 2.009.000 SHU

Originar din ținutul Moruga din Trinidad Tobago, este un soi recent descoperit. Cei care l-au gustat au spus că odată ce ai gustat pare că iuțeala extremă nu mai trece niciodată. Dacă este tăiat, se poate observa că pur și simplu capsaicina curge ca un ulei.

1. Carolina Reaper – 2.200.000 SHU

Acest ardei a fost pur și simplu creat pentru a fi super-iute. Este de 200 de ori mai iute decât ardeiul mexican Jalapeno. Curios, are și o aromă plăcută, însă cel care îl gustă o va simți pentru câteva secunde, iar apoi își va simți interiorul în flăcări. Un singur ardei poate adăuga un gust foarte iute în 100 de porții de mâncare.

Acest articol are un scop pur informativ. Nu vă încurajăm să încercați astfel de soiuri de ardei pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, mai ales dacă suferiți de afecțiuni gastrice sau hipertensiune.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate