Fobii ciudate legate de alimente si alimentatie
Fobiile, fata de tulburarea anxioasa generalizata, au un trigger specific. In literatura de specialitate, se spune ca persoana care raspunde cu o teama intensa la un stimul sau situatie pe care majoritatea oamenilor o tratateaza cu indiferenta, are o fobie. De obicei, persoana constientizeaza ca are o teama absurda, dar tot resimte starea de anxietate si iritabilitate. Daca notiuni precum: teama de inaltime, de intuneric, de locuri stramte sau de insecte sunt mai cunoscute, exista si fobii care au legatura cu anumite alimente si care nu sunt atat de populare sau, care, chiar daca le-ati intalnit la anumite persoane, nu stiati ca au si denumiri specifice.
15.03.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 17 secundeCercetatorii nu au o explicatie legata de aceste fobii, dar atunci cand vorbim de alimente, aceste tulburari pot avea legatura cu anumite structuri din ADN-ul acelor persoane sau pur si simplu cu anumite incidente din copilaria lor.
Acerbofobia, frica de alimente acre
Ai cunoscut persoane care nu suporta gustul de lamaie? Care nu suporta cand vad o persoana ca feliaza o lamaie sau isi fac suc din pulpa unei lamai? Potrivit Enciclopediei de fobii, acerbofobia este catalogata ca fiind frica de alimente acre. Nu este foarte întalnita şi nici periculoasă. Doar ca persoanele care sufera de aceasta tulburare nu suporta alimentele acre si evita tocmai fructele cu foarte multa vitamina C.
Ovofobia, frica de oua
Chiar daca poate parea ciudat, frica de oua nu are nicio legatura cu frica de pasari sau cu pasarile in general. Si mai interesant este faptul ca exista dovezi cum ca insusi Alfred Hitchcock, geniul filmelor horror, cel care a creat fenomenul Pasarile, avea frica de oua. Potrivit publicatiei The Telegraf aceasta fobie era doar una dintre multe probleme pe care regizorul le avea cu mancarea. Intr-un interviu el declara ”Imi este frica de oua. Ati vazut ceva mai revoltator decat un albus de ou strapuns de un lichid galben?”, a declarat Hitchcock.
Turofobia, frica de branza
Aceasta tulburare are legatura cu toate tipurile de branza. N-are legatura cu intoleranta la lactoza. Practic, orice tip de branza, de la mozzarella la cascaval, de la camembert la branza cu mucegai, toate declanseaza repulsie pentru persoana care sufera de aceasta fobie. In unele cazuri, cei ce sufera de aceasta problema nu doar ca se tem de orice fel de branza, dar mirosul sau simpla privire la o felie de branza le provoaca instant stari de voma. Practic, nici macar o pizza nu pot savura aceste persoane.
Carnofobie, fobia de carne
Carnofobia vine de la cuvântul latin ”carnalis” care inseamna ”trupesc”. Persoanele care sufera de carnofobie nu doar ca nu pot manca niciun fel de carne, ci au stari de rau si daca miros sau simt ca se gatesc preparate cu carne in apropiere. Carnofobia n-are legatura cu persoanele care adopta stilul raw-vegan sau vegetariene. Persoanele care sufera de carnofobie nu suporta inclusiv fructele de mare, pestele si orice textura sau miros care duce cu gandul la carne.
Mageirocofobia, fobia de a gati
Este posibil sa ai aceasta teama fara sa stii, desi tehnic te încadrezi doar daca frica iti modifica abilitatile si motivatia de a gati. Printre simptome se mai numara teama de a-i îmbolnavi pe cei pentru care gatesti, teama de a iesi ceva necomestibil sau teama de a suferi accidente in timpul procesului precum arsuri, taieturi, zgarieturi, julituri.
Cibofobia, teama de mancare
Fobia de mancare este similară anorexiei, numai ca persoanele care sufera de cibofobie sunt extrem de concentrate pe toate aspectele mancarii, nu doar pe efectele ei asupra corpului. Cele mai inspaimantatoare alimente pentru ei sunt cele perisabile, precum carnea macra, laptele, iaurtul, fructele si legumele. Frica de a nu se imbolnavi ii face pe cei cu cibofobie sa citeasca datele de expirare de zeci de ori, chiar sa arda carnea pentru a se asigura ca este bine prajita. Simptomele se agraveaza si, daca nu este tratat, bolnavul ajunge sa nu mai manance nimic si sa fie hranit doar prin perfuzii si sedat.
Sursa: verywellmind.com
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024