Diete extreme. Atentie, slabire periculoasa!
Unele metode de slabit nu cunosc limite. Din pacate, multe persoane sunt dispuse sa incerce solutii nastrusnice pentru a scapa de kilogramele suplimentare. Descoperiti cele mai trasnite diete, de la cea cu gheata pana la cea cu mancare pentru bebelusi, dar mai ales tineti seama de riscurile lor.
09.10.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeDietele ciudate descrise in continuare sunt, cu siguranta, un exemplu de „asa nu!” si trebuie luate in considerare ca o curiozitate, nu ca recomandare.
Regimul cu grepfrut, efect yo-yo garantat
Principiul de baza al dietei este ca, intr-o perioada de 2-3 saptamani, sa se consume inaintea fiecarei mese o jumatate de grepfrut. Datorita proprietatii de ardere a grasimilor, citricele sunt incluse adesea in curele de slabire. Dar consumul acestor fructe nu trebuie dus la extrem. Pe langa grepfrut, dieta presupune o cantitate de doar 1.000 de calorii pe zi. Scaderea in greutate este rapida, deoarece in esenta este vorba despre o dieta hipocalorica, dar cu pretul unor efecte adverse greu de suportat: carente nutritionale, oboseala, pofta de dulciuri. In plus, efectul yo-yo este garantat. Kilogramele pierdute vor fi puse la loc dupa renuntarea la dieta, ba chiar mai multe decat initial.
Slabesti mestecand de zeci de ori
Medicul Horace Fletcher este cel care a inventat, la inceputul secolului al XX-lea, un regim cel putin ciudat, constand in mestecarea alimentelor de 30-50 de ori, astfel incat sa devina aproape lichide, dupa care nu se inghit, ci se dau afara. Scopul ar fi asigurarea nutrientilor din hrana, fara calorii. Chiar daca masticatia este indispensabila pentru buna functionare a digestiei si pentru aparitia senzatiei de satietate, acest regim este extrem de dezechilibrat. Practic, el presupune infometare si privarea organismului de nutrienti, caci alimentele nu ajung in tubul digestiv, acolo unde are loc procesul de asimilare a vitaminelor si mineralelor.
Atentie! Alimentatia dezechilibrata se poate solda cu anemii, avitaminoze, risc de osteoporoza, infertilitate, tulburari hormonale sau chiar boli autoimune. Dieta extrema este un trigger pentru depresie sau tulburari nervoase de alimentatie.
Somnul, cheia unei siluete de vis?
Iti este foame? Mergi la culcare! Supranumita dieta „Sleeping Beauty”, aceasta presupune perioade indelungi de somn. Practic, la ora mesei, in loc de a te aseza la masa, te asezi in pat. Nu poti adormi din cauza senzatiei de foame? Bea un ceai care te va ajuta sa intri in rolul Frumoasei din Padurea Adormita. Parasind insa lumea povestilor, in realitate te poti confrunta cu tulburari alimentare grave. Intr-o saptamana vei slabi cu siguranta, dar dupa aceea pot aparea carente nutritionale, oboseala cronica sau chiar boli renale.
Gheata te racoreste, dar nu te slabeste
Aceasta dieta se bazeaza pe efectul anesteziant al ghetii. Se consuma cate un pahar de cuburi de gheata inainte de fiecare masa. Gheata poate fi maruntita la blender, dar nu rontaita, ci lasata sa se topeasca in gura. Stomacul este astfel anesteziat si dispare senzatia de foame. In plus, organismul este obligat sa faca un efort de adaptare pentru reglarea temperaturii interne, ceea ce ar putea determina un consum suplimentar de calorii. Nutritionistii spun ca exista un efect de reducere a poftei de mancare, dar acesta poate fi obtinut si daca bei un pahar cu apa inainte de masa. Cat despre efectul de topire a grasimii, nu exista dovezi in acest sens.
Hrana pentru bebelusi
Inventata la Hollywood, dieta cu mancare pentru bebelusi pare simpla: pe parcursul zilei consumi doar borcanase cu alimente pasate si o singura masa normala, hipocalorica. Jennifer Aniston, de exemplu, manca 14 borcanase cu mancare pentru bebelusi si o cina compusa de obicei din peste si legume. In mod normal, nu ar fi motive de ingrijorare, caci hrana pentru bebelusi este sanatoasa, nu contine sare, zahar, este imbogatita cu vitamine si minerale… pentru bebelusi. Nu pentru adulti! Borcanasele cu alimente pasate sunt concepute pentru a satisface nevoile nutritionale ale copiilor de varsta mica, nicidecum ale adultilor. Pierzi in greutate, dar pierzi si substante nutritive, si masa musculara.
Reguli de baza pentru slabit: invatati sa mancati echilibrat, sa consumati alimente din toate grupele alimentare, sa evitati produsele rafinate, grasimile nesanatoase si zaharurile. Nu uitati sa faceti miscare!
Marilena I.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024