Efectul Yo-Yo: 5 moduri in care iti ruineaza sanatatea
Scaderea in greutate urmata de recastigarea kilogramelor pierdute in timpul curei de slabire se dovedeste a fi o adevarata pacoste. Dincolo de faptul ca reprezinta o sursa de frustrare greu de gestionat, aceasta vine la pachet si cu tulburari serioase in functionarea organismului.
03.06.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeFenomenul pierderii si luarii in greutate in mod ciclic, pe care cei mai multi dintre noi il cunoastem cu termenul de efect Yo-Yo, nu-i deloc o raritate. Cercetarile care l-au pus sub lupa au ajuns la concluzia ca, in mai bine de 80% din cazuri, persoanele cu exces ponderal care au slabit urmand o dieta s-au ingrasat la loc in decurs de un an. Grav este ca, din dorinta de a uita esecul suferit, cei mai multi incearca alte diete si astfel ciclul este reluat. Ceea ce putini stiu este ca aceste fluctuatii ale greutatii pot destabiliza sanatatea, producand daune extinse.
Franeaza metabolismul
In timpul dietei restrictive, organismul percepe reducerea aportului caloric drept un pericol si intra intr-o stare de functionare pe modulul de avarie: scade turatiile metabolice si incearca sa se descurce cu mai putine resurse pentru a-si derula procesele. In momentul in care termini dieta si revii la o alimentatie obisnuita, te vei ingrasa rapid. In primul rand, pentru ca metabolismul tau a ramas incetinit, iar in al doilea rand pentru ca atunci cand i-ai suprimat in mod repetat ratia de hrana, corpul tau a invatat ca trebuie sa-si faca rezerve imediat ce va primi mancare, ca sa aiba ce transforma in energie in situatiile in care il vei priva de ea din nou.
Creste procentul de grasime corporala
Atunci cand tii o dieta si scazi in greutate, pierzi grasime, dar si masa musculara. Cand reacumulezi kilogramele, in urma efectului Yo-Yo insa, pui la loc mai multa grasime si aproape deloc muschi. Asadar, cu fiecare ciclu Yo-Yo, raportul dintre tesutul adipos si tesutul muscular se modifica semnificativ, in defavoarea celui din urma. Astfel, corpul nu doar ca devine mai „gras” decat era inainte, ci si mult mai voluminos, dat fiind ca grasimea ocupa un spatiu mai mare decat muschiul.
Efectul Yo-Yo poate initia un cerc vicios periculos. Tocmai de aceea, trebuie sa faci tot posibilul pentru a descuraja oscilatiile greutatii, daca vrei sa eviti problemele de sanatate care, oricum, devin din ce in ce mai probabile pe masura ce inaintezi in varsta.
Coboara prea mult nivelul zaharului din sange
Dietele drastice, cele care promoveaza scaderea rapida in greutate si care cauzeaza, de obicei, efectul Yo-Yo, impun adesea limitarea ori chiar eliminarea unor grupe intregi de alimente. Acest lucru determina dezechilibre alimentare si scaderi semnificative si frecvente ale glicemiei, stimuland pofta de mancare si afectand capacitatea de a face alegeri alimentare sanatoase. Un studiu din 2017, aparut in „Nutrition&Diabetes”, care a monitorizat 4,234 de persoane timp de 12 ani, a pus in evidenta o legatura clara intre efectul Yo-Yo si riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetatorii au observat ca acest diagnostic era cu atat mai probabil cu cat variatiile de greutate erau mai mari.
Afecteaza aparatul cardiovascular
Greutatea fluctuanta este hazardanta si pentru sanatatea inimii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia, SUA, vin cu dovezi concludente in acest sens. Ei au estimat riscurile cardiovasculare in cazul a 485 de femei, cu varsta medie de 37 de ani si un IMC mediu de 26, pe care le-au intrebat de cate ori pe parcursul vietii au pierdut cel putin 4-5 kilograme (cu exceptia sarcinii) pentru a reveni in cele din urma la greutatea initiala in urmatoarele douasprezece luni. Rezultatele au aratat ca femeile cu unul sau mai multe episoade de tip Yo-Yo prezentau cu 82% mai putine sanse sa aiba un IMC optim, adica intre 18,5 si 25. De asemenea, aceste femei prezentau o probabilitate cu 65% mai mica de a avea un scor optim in urma evaluarii prin Life’s Simple 7, un instrument al Asociatiei Americane a Inimiii (AHA), care masoara riscurile cardiovasculare.
Predispune la depresie
Impactul psihologic al efectului Yo-Yo poate fi urias, mai ales daca e cu repetitie. Sentimentul esecului loveste dureros in stima de sine si, nu-i deloc exclus, sa te impinga direct in bratele depresiei.
Atunci cand nivelul zaharului din sange este foarte mic, organismul intra in alerta si activeaza mecanismele de supravietuire, secretand mai multa grelina si mai putina leptina, hormonii care regleaza foamea si satietatea. In plus, scade rata metabolica bazala si incepe sa conserve energia, retinand tot ce poate si cand poate.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum funcționează dieta daneza cu pui? Beneficii si riscuri
09.10.2024