Efectul Yo-Yo: 5 moduri in care iti ruineaza sanatatea

Timp estimat de citire1 minut, 42 secunde

Scaderea in greutate urmata de recastigarea kilogramelor pierdute in timpul curei de slabire se dovedeste a fi o adevarata pacoste. Dincolo de faptul ca reprezinta o sursa de frustrare greu de gestionat, aceasta vine la pachet si cu tulburari serioase in functionarea organismului.

Fenomenul pierderii si luarii in greutate in mod ciclic, pe care cei mai multi dintre noi il cunoastem cu termenul de efect Yo-Yo, nu-i deloc o raritate. Cercetarile care l-au pus sub lupa au ajuns la concluzia ca, in mai bine de 80% din cazuri, persoanele cu exces ponderal care au slabit urmand o dieta s-au ingrasat la loc in decurs de un an. Grav este ca, din dorinta de a uita esecul suferit, cei mai multi incearca alte diete si astfel ciclul este reluat. Ceea ce putini stiu este ca aceste fluctuatii ale greutatii pot destabiliza sanatatea, producand daune extinse.

Franeaza metabolismul

In timpul dietei restrictive, organismul percepe reducerea aportului caloric drept un pericol si intra intr-o stare de functionare pe modulul de avarie: scade turatiile metabolice si incearca sa se descurce cu mai putine resurse pentru a-si derula procesele. In momentul in care termini dieta si revii la o alimentatie obisnuita, te vei ingrasa rapid. In primul rand, pentru ca metabolismul tau a ramas incetinit, iar in al doilea rand pentru ca atunci cand i-ai suprimat in mod repetat ratia de hrana, corpul tau a invatat ca trebuie sa-si faca rezerve imediat ce va primi mancare, ca sa aiba ce transforma in energie in situatiile in care il vei priva de ea din nou.

Creste procentul de grasime corporala

Atunci cand tii o dieta si scazi in greutate, pierzi grasime, dar si masa musculara. Cand reacumulezi kilogramele, in urma efectului Yo-Yo insa, pui la loc mai multa grasime si aproape deloc muschi. Asadar, cu fiecare ciclu Yo-Yo, raportul dintre tesutul adipos si tesutul muscular se modifica semnificativ, in defavoarea celui din urma. Astfel, corpul nu doar ca devine mai „gras” decat era inainte, ci si mult mai voluminos, dat fiind ca grasimea ocupa un spatiu mai mare decat muschiul.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate