Efectul Yo-Yo: 5 moduri in care iti ruineaza sanatatea

Timp estimat de citire1 minut, 54 secunde

Efectul Yo-Yo poate initia un cerc vicios periculos. Tocmai de aceea, trebuie sa faci tot posibilul pentru a descuraja oscilatiile greutatii, daca vrei sa eviti problemele de sanatate care, oricum, devin din ce in ce mai probabile pe masura ce inaintezi in varsta.

Coboara prea mult nivelul zaharului din sange

Dietele drastice, cele care promoveaza scaderea rapida in greutate si care cauzeaza, de obicei, efectul Yo-Yo, impun adesea limitarea ori chiar eliminarea unor grupe intregi de alimente. Acest lucru determina dezechilibre alimentare si scaderi semnificative si frecvente ale glicemiei, stimuland pofta de mancare si afectand capacitatea de a face alegeri alimentare sanatoase. Un studiu din 2017, aparut in „Nutrition&Diabetes”, care a monitorizat 4,234 de persoane timp de 12 ani, a pus in evidenta o legatura clara intre efectul Yo-Yo si riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetatorii au observat ca acest diagnostic era cu atat mai probabil cu cat variatiile de greutate erau mai mari.

Afecteaza aparatul cardiovascular

Greutatea fluctuanta este hazardanta si pentru sanatatea inimii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia, SUA, vin cu dovezi concludente in acest sens. Ei au estimat riscurile cardiovasculare in cazul a 485 de femei, cu varsta medie de 37 de ani si un IMC mediu de 26, pe care le-au intrebat de cate ori pe parcursul vietii au pierdut cel putin 4-5 kilograme (cu exceptia sarcinii) pentru a reveni in cele din urma la greutatea initiala in urmatoarele douasprezece luni. Rezultatele au aratat ca femeile cu unul sau mai multe episoade de tip Yo-Yo prezentau cu 82% mai putine sanse sa aiba un IMC optim, adica intre 18,5 si 25. De asemenea, aceste femei prezentau o probabilitate cu 65% mai mica de a avea un scor optim in urma evaluarii prin Life’s Simple 7, un instrument al Asociatiei Americane a Inimiii (AHA), care masoara riscurile cardiovasculare.

Predispune la depresie

Impactul psihologic al efectului Yo-Yo poate fi urias, mai ales daca e cu repetitie. Sentimentul esecului loveste dureros in stima de sine si, nu-i deloc exclus, sa te impinga direct in bratele depresiei.

Atunci cand nivelul zaharului din sange este foarte mic, organismul intra in alerta si activeaza mecanismele de supravietuire, secretand mai multa grelina si mai putina leptina, hormonii care regleaza foamea si satietatea. In plus, scade rata metabolica bazala si incepe sa conserve energia, retinand tot ce poate si cand poate.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate