Cat costa o liposuctie si care sunt riscurile pe care le implica?
A deveni slab peste noapte este un gand ce le da tarcoale celor mai multe persoane care se lupta cu kilogramele in plus, iar o operatie de liposuctie pare, uneori, solutia ideala pentru a scapa de surplusul de grasime depus pe coapse, genunchi sau abdomen. Dar care sunt riscurile asociate cu liposuctia si, mai ales, isi poate permite oricine o astfel de interventie?
28.10.2013
85579


Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeDaca ar exista un remediu contra obezitatii general valabil, accesibil si fara efecte secundare nedorite, cu siguranta nimeni nu ar mai incerca sa aiba un stil de viata sanatos si sa faca sport in mod constant. Pana acum, singura reteta care functioneaza in cele mai multe dintre situatiile in care se cere o remodelare corporala este compusa din sport si dieta. Pentru celalalte cazuri, exista alte solutii de slabire rapida si localizata, printre care se numara si liposuctia.
“Liposuctia nu este o cura de slabire, nu facem lipoaspiratie ca sa pierdem kilograme, ci ca sa indepartam depozitele de grasime rezistente la curele de slabire si ca sa modelam conturul corporal. Liposuctia nu are legatura cu operatiile pentru obezitate! Kilogramele de grasime care se indeparteaza prin lipoaspiratie nu se coreleaza cu scaderea in greutate corporala. In primele 2-3 luni postoperator este posibil ca greutatea corporala sa ramana neschimbata, deoarece volumul de grasime indepartata este inlocuit de lichid, ce dispare in perioada de recuperare.”, ne spune Dr. Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica la Centrul Medical DeltaPro.
Riscurile liposuctiei
Inainte de interventia propriu-zisa, trebuie sa ne asiguram ca indeplinim o serie de cerinte, precum sa nu fi facut o operatie recenta, sa nu suferim de boli cardiovasculare, sa slabim macar 5 kg, in cazul persoanelor supraponderale si, ca si conditie de baza, sa nu ne imaginam ca liposuctia ne va transforma in persoane suple peste noapte sau ne va trata celulita. In plus, riscurile liposuctiei sunt aceleasi ca si in cazul oricarei alte interventii chirurgicale: sangerare, infectie sau acumularea de lichide in zona operata.
Dupa operatie, medicul chirurg iti va face o serie de recomandari pe care este bine sa le urmezi, pentru a evita riscurile ca pielea sa devina foarte flasca sau de a te ingrasa.
“Te poti ingrasa dupa lipoaspiratie si chiar sa devii diform daca continui sa te ingrasi, pentru ca grasimea se depune in alte locuri decat in zonele lipoaspirate. Regimul special postoperator nu se refera neaparat la dieta, cu toate ca are si aceasta un rol foarte important. Pentru mentinerea rezultatelor nu se recomanda ingrasarea peste 5 kg. Dupa operatie, trebuie purtat un costum elastic timp de 5 saptamani, nu este permis efortul fizic mare circa 3 saptamani si poti calatori cu avionul abia la o saptamana dupa operatie.“, clarifica dr. Rodica Crutescu.
Cat costa o liposuctie?
Operatia de liposuctie nu este chiar accesibila oricui, insa in cazul in care iti doresti foarte tare sa-ti remodelezi silueta sau sa scapi de un complex personal, afla ca o astfel de interventie costa in jur de 1.000 lei/zona operata. Astfel, se pot opera diferite zone pentru a se extrage depozitele de grasime, iar cele mai populare in clinicile de chirurgie plastica sunt lipoaspiratiile pentru “aripioare” (zona superioara a coapselor), abdomen, solduri si talie.
In total, o liposuctie costa ntrie 6.000 – 7.500 lei, in functie de zonele asupra carora a fost facuta aceasta interventie. Inainte de a te decide asupra lipoaspiratiei, discuta cu medicul tau toate riscurile existente, inclusiv pe cele prezentate in acest articol si asigura-te ca iti iei toate masurile de precautie.
Raluca Mateescu