Idei de garnituri sănătoase și cu puține calorii
Din punct de vedere culinar, garniturile sunt preparate care însoțesc un fel de mâncare principal, cu scopul de a-i completa gustul, aspectul și totodată aportul nutrițional. Alegerea unor astfel de preparate constituie la rândul său un detaliu important în alcătuirea unui meniu, fiind de preferat ca acesta să includă garnituri sănătoase, cu puține calorii dar un conținut nutrițional bogat.
09.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 10 secundeExistă nenumărate variante de garnituri sănătoase iar în cele ce urmează îți vom arăta ce condiții trebuie să îndeplinească un astfel de preparat și își vom oferi câteva sugestii pe care să le încerci cu prima ocazie.
Ce calități definesc garniturile sănătoase
Garniturile sănătoase trebuie să fie în primul rând atractive din punct de vedere vizual, iar această calitate se poate obține combinând mai multe tipuri de legume și alte ingrediente având culori, texturi și forme diferite. Astfel, stimulează apetitul și nu va exista tentația de a le lăsa pe jumătate în farfurie și de a renunța la o parte din beneficiile pe care le au.
Având în vedere că felurile principale sunt de obicei pe bază de carne sau pește, garniturile sănătoase nu ar trebui să conțină ingrediente similare, ci elemente care conțin substanțe nutritive ce nu se găsesc în compoziția cărnii, pentru a crea astfel un echilibru.
Cantitativ, garniturile sănătoase trebuie să acopere cel puțin jumătate din porție iar dacă felul principal se bazează pe carne grasă ori bogat condimentată, proporția poate fi și mai mare în favoarea garniturii.
Ingredientele din garniturile sănătoase este bine să fie cât mai apropiate de forma lor naturală, adică să fie cât mai puțin procesate sau chiar servite crude, așa cum e cazul salatelor.
Cu toate acestea, există și ingrediente care necesită preparare, iar în astfel de situații garniturile sănătoase impun folosirea anumitor metode. Astfel, garniturile sănătoase pot fi preparate la abur, la cuptor, prin fierbere sau coacere pe plită. Este de evitat prăjirea și prepararea pe grătar, pentru că prin aceste metode în alimente ajung o serie de substanțe nocive. Spre exemplu, cartofii natur preparați la abur sau cei copți la cuptor pot fi considerați garnituri sănătoase, spre deosebire de cartofii prăjiți, care constituie una din cele mai populare garnituri însă nu sunt foarte buni pentru sănătate.
Nu în ultimul rând, garniturile sănătoase trebuie să conțină fibre pentru a favoriza digestia și a menține senzația de sațietate pentru mai mult timp, să aibă un aport caloric scăzut, cât mai multe vitamine și minerale dar și alte substanțe cu efect antioxidant care pot contribui la prevenirea unor boli cronice.
În general, garniturile sănătoase sunt pe bază de legume, verdețuri, leguminoase și anumite cereale.
Sugestii de garnituri sănătoase
Pe baza principiilor enumerate mai sus, continuăm cu prezentarea câtorva garnituri sănătoase pe care le poți servi oricând la prânz sau la cină.
Cartofi copți cu sos de usturoi
Cartoful este un ingredient frecvent folosit în prepararea de garnituri sănătoase, iar rețeta de față este doar unul dintre exemple. Pentru început, cartofii se pun la copt în cuptor sau îi poți coace în jar, împachetați în folie de aluminiu. Se coc în coajă, iar în acest timp te poți ocupa de prepararea sosului de usturoi. De fapt, este vorba de un mujdei gros, care se obține prin zdrobirea cățeilor de usturoi adăugând ulei de măsline, sare și piper după gust, un strop de oțet și puțină apă. De asemenea, mai ai nevoie de câteva fire de pătrunjel care se toacă mărunt și se amestecă în mujdei.
După ce cartofii au devenit moi, se lasă câteva minute să se răcească într-un vas acoperit, după care se curăță și se taie pe jumătate sau se pasează în farfurie. Pe deasupra se adaugă sosul de usturoi și astfel se obține una din cele mai simple garnituri sănătoase.
Orez cu legume
Vorbim de una din cele mai cunoscute garnituri sănătoase care se potrivește cu orice fel de carne și poate fi servită totodată ca fel principal în meniurile de post. Ai nevoie cam de o cană de orez și de trei căni de apă în care să îl fierbi, iar legumele sunt reprezentate de o ceapă, un morcov, un ardei gras verde și un ardei kapia. Legumele se taie cubulețe după care se pune mai întâi ceapa la călit în puțin ulei. După circa două minute se adaugă morcovul și orezul, se amestecă bine, apoi se pun ardeii și se toarnă apa. Se condimentează cu sare și piper apoi se acoperă vasul și se lasă la foc mic circa un sfert de oră până când scade apa. La final se adaugă puțin pătrunjel tocat și se mai lasă vasul acoperit circa 20 de minute, cu focul închis.
O variată mai simplificată a acestei garnituri sănătoase presupune folosirea unui mix de legume mexicane, care vin gata tăiate și mai conțin și alte ingrediente vegetale în afara celor menționate.
Piure de conopidă
Piureurile sunt o altă categorie de garnituri sănătoase, iar dintre acestea piureul de cartofi este cel mai des consumat. Tocmai din acest motiv nu insistăm și noi asupra rețetei cunoscute de toată lumea și îți prezentăm o altă variantă de piure.
În primul rând, ai nevoie de o conopidă care se taie în bucăți mai mici, se spală bine și se pune la fiert în apă cu sare. Cât timp se fierbe, se pune la încălzit o jumătate de litru de lapte și se pregătește un blender în vasul căruia se pune conopida după ce s-a înmuiat și s-a scurs bine de apă. Conopida fiartă se dă prin blender până când devine o cremă, peste care se adaugă laptele călduț, un cub de unt (circa 25 de grame), o lingură de ulei de măsline și piper, după gust. Se mai dă prin blender până se obține consistența dorită, iar în farfurie se poate orna cu pătrunjel tocat, câteva frunze de oregano sau orice plantă aromatică.
Garniturile sănătoase pot fi integrate cu succes în dietele de slăbire și totodată pot deveni o componentă importantă a unei diete echilibrate care nu urmărește neapărat pierderea de kilograme în plus, ci o alimentație sănătoasă care să asigure organismului aportul optim de substanțe nutritive și calorii necesare. De asemenea garniturile sănătoase pot fi incluse și în alimentația pacienților care trebuie să urmeze un regim special impus de anumite afecțiuni.
Cum să reduceți zahărul din alimentația zilnică
26.09.2024