Beneficiile nutriționale ale consumului de lobodă
Loboda se numără vedetele primăverii, fiind amplasată mereu cât mai la vedere pe tarabele cu verdețuri. De altfel, se și remarcă de la sine datorită culorii roșiatice care o diferențiază de restul verdețurilor, iar această particularitate atrage și anumite beneficii pentru cei care o consumă, despre care vom vorbi la momentul potrivit.
04.04.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 48 secundeDeși mulți ar fi tentați să creadă că loboda este un ingredient specific doar bucătăriei tradiționale autohtone, aceasta este folosită încă din antichitate și de alte popoare. De altfel, o denumire alternativă este cea de „spanac franțuzesc”.
Mai mult de atât, loboda nu a fost folosită dintotdeauna doar ca aliment, constituind și un remediu naturist cu beneficii în tratarea leziunilor cutanate și calmarea durerilor.
Noi vom vorbi însă despre beneficiile consumului de lobodă pe post de ciorbă, mâncare gătită sau salată, așa cum se folosește în mod special.
Ce conține loboda
Ca toate verdețurile de primăvară, loboda este o sursă generoasă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, și totodată un aliat de nădejde al celor care vor să scape de kilogramele în plus acumulate în sezonul rece. În compoziția frunzelor de lobodă – care sunt singura parte a plantei folosită pentru consum – se află cantități importante de vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamina K, iar o altă categorie de nutrienți bine reprezentată este cea a mineralelor. Din această grupă, loboda conține magneziu, fier, cupru, mangan calciu și potasiu.
Valorile nutriționale sunt și ele încurajatoare pentru oricine dorește să slăbească sau să mănânce sănătos, pentru că 100 de grame de frunze de lobodă conțin doar 19 calorii, 3 grame de glucide, 1,7 grame de proteine și un gram de fibre.
Revenind la culoarea roșiatică specifică frunzelor de lobodă aceasta este dată de o grupă aparte de pigmenți naturali numiți antocianine, ale căror beneficii vom vorbi le poți afla parcurgând capitolul următor.
De ce să consumi cu încredere lobodă
După cum ai putut observa, loboda este plină de calități nutritive care atrag o serie de beneficii pentru sănătate.
Îți întărește imunitatea
Vitamina C conținută în frunzele de lobodă este indispensabilă pentru funcționarea sistemului imunitar și protejarea organismului împotriva infecțiilor provocate de agenții patogeni. Mai exact, vitamina C contribuie la producerea globulelor albe, care sunt celule ale sistemului imunitar, cu rolul de a depista prezența agenților patogeni în organism, de a-i identifica și de a-i distruge. Totodată, leucocitele asigură și imunitatea pe termen lung, prin memorarea informațiilor genetice ale agenților patogeni, care ulterior sunt anihilați mult mai rapid când pătrund în organism.
Te ajută să slăbești
Loboda are puține calorii și nu conține deloc grăsimi, zahăr sau sare, ceea ce o recomandă ca un aliment ideal pentru curele de slăbire. Un alt avantaj în această privință constă în faptul că îți conferă o senzație de sațietate prelungită, astfel că nu vei fi tentat/ă să mănânci des și nici să îți umpli farfuria „cu vârf”.
Loboda îți o oferă totodată o gamă largă de nutrienți esențiali care contribuie printre altele și la accelerarea metabolismului, ceea ce înseamnă ca determină organismul să ardă mai multe calorii și astfel să reducă mai rapid din stratul de grăsime.
Îți îmbunătățește digestia
Acea senzație prelungită de sațietate de care am amintit mai devreme se datorează fibrelor pe care loboda le conține. Acestea nu se digeră și rămân mai mult timp în stomac, generând astfel o digestie mai lentă și o absorbție mai bună a substanțelor nutritive. Totodată, ajunse in intestin, fibrele insolubile dau volum materiilor fecale ce trebuie eliminate, iar cele insolubile formează o soluție gelatinoasă ce lubrifiază pereții intestinali și favorizează deplasarea acestor materii. Toate aceste procese îmbunătățesc procesul digestiv și previn apariția constipației sau balonării.
Te protejează de anumite boli cronice
Nu am uitat de antocianine și de beneficiile lor, care se datorează puternicului efect antioxidant pe care îi au acești pigmenți naturali. Un efect similar la fel de puternic îl au vitaminele C și E, ceea ce face din lobodă un aliment extrem de eficient împotriva stresului oxidativ. Acesta stă la baza unor forme de cancer și a multor boli cronice de altă natură, prin faptul că modifică structura și funcționalitatea celulelor. Este generat de niște compuși numiți radicali liberi care reacționează cu celulele din țesuturi și produc daune majore dacă se înmulțesc necontrolat în organism.
Antocianinele împreună cu cele două vitamine împiedică acest lucru pentru că neutralizează radicalii liberi și astfel contribuie la prevenirea unor afecțiuni severe și de lungă durată.
Te ferește de anemie
Anemia se datorează de cele mai multe ori deficitului de fier din organism, care este un mineral indispensabil formării hemoglobinei – acea proteină prin intermediul căreia oxigenul este transportat de fluxul sanguin către fiecare celulă. Deficitul de fier determină astfel oxigenarea insuficientă a organelor și țesuturilor, ceea ce duce la apariția anemiei.
Consumul de lobodă previne o astfel de problemă întrucât conferă organismului un aport important de fier.
Îți protejează inima
Prin intermediul acelei pelicule gelatinoase pe care fibrele solubile din lobodă o formează în intestine este reținută o parte din colesterolul LDL care ajunge în tractul digestiv, fiind ulterior eliminat pe cale naturală în loc să fie absorbit în sânge. Astfel se previne într-o oarecare măsură creșterea nivelului de colesterol rău și riscul ca acesta să se depună în interiorul vaselor de sânge, ducând la apariția hipertensiunii arteriale și a altor boli cardiovasculare asociate.
Totodată, loboda previne hipertensiunea arterială și datorită conținutului de potasiu. Acesta ajută la eliminarea retenției de apă determinată în special de un aport prea mare de sodiu datorat consumului de alimente sărate. Retenția de apă determină creșterea volumului de sânge, implicit a presiunii pe care acesta o exercită asupra pereților vaselor sanguine, ceea ce duce la apariția hipertensiunii arteriale.
Cum poți consuma loboda
Varianta preferată de mulți români se pare că este ciorba de lobodă. Există mai multe variante ale acestui produs care poate fi preparat cu cartofi, orez sau tăiței. După preferințele fiecăruia se mai adaugă leuștean, borș ceapă, morcov dar și alte verdețuri de sezon, cum ar fi ștevia. Indiferent de ingrediente, ciorba de lobdă poate fi consumată și caldă însă mulți o preferă rece datorită efectului sau revigorant.
Lobda se consumă și sub formă de mâncare gătită, fiind unul dintre preparate aflate la mare căutare în perioada postului Paștelui. În acest caz se combină cu usturoi, ceapă verde sau uscată, pătrunjel, roșii sau bulion, orez, măcriș sau ștevie.
Și plăcintele cu lobodă sunt o variantă de luat în considerare, la fel și supa-cremă.
Cel mai sănătos mod de consum este însă în stare crudă, pentru că astfel conținutul de substanțe nutritive nu este afectat în niciun fel de procesele de preparare termică. În cest caz este important ca frunzele crude de lobodă să fie combinate cu alte ingrediente pentru că au un gust ușor acid, care pentru unii poate părea neplăcut, dar care conferă o savoare aparte în compania altor ingrediente. Pot fi adăugate în salate de verdețuri sau de crudități servite ca garnitură, pot fi puse în sandwich-uri sau pot fi tocate mărunt și presărate peste orice fel de mâncare, asemeni frunzelor de pătrunjel.
Mure - beneficii pentru sănătate și recomandări de consum
23.07.2024