Cum menținem tensiunea arterială în limite normale fără medicamente
Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate care “lovește” milioane de oameni pe întreaga suprafață a pământului. Numită și “ucigașul tăcut”, tensiunea mărita nu are adesea niciun simptom, în schimb au complicațiile acesteia: boli de inimă, acccidente vasculare, boli de rinichi etc.
24.11.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 3 secundeHipertensiunea se tratează cu medicamente administrate pe viață, dar eficacitatea lor, ca și cantitatea administrată variază în funcție de stilul de viață al individului. Sunt anumite compartimente ale stilului de viață pe care se poate acționa foarte eficient și astfel, într-o abordare holistică, se pot obține rezultate foarte bune, cu mult superioare situației în care ne bazăm strict pe medicamente. Mai mult, practica arată că poți preveni tensiunea mărită fără medicamente.
Un studiu recent a urmărit efectele unui regim alimentar cu puțină sare asupra valorilor tensionale. În numai o săptămână, s-a reușit scăderea cu aproximativ 6 mmHg a tensiunii, atât la normă-, cât și la hipertensivi. Iată încă o confirmare că trebuie să faci schimbări, deși ele nu sunt ușor de implementat. Odată învățați cu un anumit tip de alimentație, nu e simplu să renunțăm la el, chiar dacă asta face cât administrarea unui pumn de medicamente cu mult efecte adverse.
Să vedem care sunt punctele unde poți “lovi” tensiunea mărită în mod absolut natural:
Obiceiuri alimentare
Este probabil sectorul cel mai important. Dacă îți transformi modul de a mânca și ce pui în farfurie, îți ajuți corpul să mențină tensiunea normală. Un model de dietă excelent pentru multe, de la tensiune, la slăbit, este dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care e formată din fructe și legume, cereale integrale, surse de proteine cu puțină grăsime și lactate cu conținut lipidic mic. Tot aici reamintesc necesitatea unui consum scăzut de sare de bucătărie. Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că 5 g pe zi ar fi aportul optim, dar cei mai mulți dintre noi mâncăm cu mult mai multă.
În România, multă lume mănâncă mâncare gătită în casă, la care adaugă multă sare. Aici ar trebui intervenit, în așa fel încât să reușești să te înveți cu mâncare ceva mai puțin sărată. Și să nu uiți să alegi produsele procesate care nu sunt deosebit de sărate. De remarcat că un aport mai mare de potasiu este util în scăderea efectelor nefavorabile ale sodiului. De aceea te sfătuiesc să mănânci alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, cartofii dulci sau spanacul
Activitatea fizică regulată
Mișcarea e cheia sănătății. Este și o modalitate naturală și eficientă de a reduce tensiunea arterială. Activitatea fizică întărește inima, îmbunătățește circulația sângelui și ajută la controlul greutății. Ar trebui sa contabilizezi 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână, și asta înseamnă și mersul rapid, înotul sau mersul cu bicicleta.
Menținerea unei greutăți în limite normale
Sporul ponderal neadecvat este un factor de risc semnificativ pentru hipertensiune arterială. Chiar dacă nu slăbești mult, ai să vezi cum tensiunea răspunde rapid și tinde să scadă.
Managementul stresului
Este un sector extrem de problematic, pentru că este foarte ușor să îndemni oamenii să nu fie stresați, dar e mult mai greu să le arăți și modalitățile practice de a o face. Stresul cronic poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Practici precum meditația, exercițiile de respirație profundă, yoga și mindfulness pot ajuta la gestionarea stresului și la promovarea relaxării. Încearcă să participi la grupe de lucru precum cele amintite anterior, astfel încât să înveți cele mai bune tehnici, după care poți continua acasă.
Odihna, somnul
Somnul de calitate este esențial pentru sănătatea generală, inclusiv pentru reglarea tensiunii arteriale. Lipsa somnului poate contribui la hipertensiune arterială, așa că se recomandă să se atingă 7-9 ore de somn pe noapte. Stabiliește-ți o rutină regulată de somn și creează-ți un mediu cât mai propice acestuia și ai să vezi rezultate foarte rapid.
Moderarea consumului de alcool
Studiile actuale îți arată că orice cantitate de alcool este nocivă. Cu atât mai mult poți vorbi de efectele nocive ale consumului exagerat. Consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială. Un pahar (unul) când și când nu este o catastrofă, dar limitează drastic cantitatea pe termen lung.
Anumite suplimente din plante au fost studiate pentru potențialul lor de a scădea tensiunea arterială. Desigur, ele nu pot avea același efect ca produsele medicamentoase, așa încât moderează-ți așteptările. Totuși ține seama de următoarele produse, care ar putea ajuta la scăderea tensiunii:
- Usturoiul: Cunoscute pentru beneficiile cardiovasculare, suplimentele de usturoi pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
- Ceaiul de hibiscus: Unele studii sugerează că ceaiul de hibiscus poate avea un efect modest asupra reducerii tensiunii arteriale.
- Uleiul de pește: Acizii grași Omega-3 găsiți în uleiul de pește pot contribui la sănătatea inimii și pot avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale. Aportul de Omega-3, sub formă de suplimente, are o utilitate dovedită științific referitoare la efectele pe tensiune.
În concluzie, gestionarea tensiunii arteriale implică o abordare holistică ce include modificări ale stilului de viață, modificări ale dietei și gestionarea stresului. Deși aceste metode naturale pot fi eficiente, e de dorit să discuți întotdeauna cu medicul de familie sau cu medicul specialist, care te pot ajuta să iei cele mai bune hotărâri și să obții cele mai bune rezultate în prevenirea hipertensiunii arteriale sau în aducerea tensiunii crescute în limitele normalității.
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024