Femeile își reduc de două ori mai mult riscul de boli de inimă prin exerciții fizice, față de bărbați
Exercițiile fizice sunt benefice pentru toată lumea, fără excepție. Ei bine, acestea ar putea fi chiar mai bune pentru femei, potrivit unui nou studiu. Și nu așa, la modul general, ci în ceea ce privește reducerea riscului de boli cardiovasculare!
21.02.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 44 secundeȘtim cu toții că e important să facem mișcare pentru a ne menține sănătatea, numeroase studii arătând că orice tip de activitate fizică ajută la reducerea riscului de deces prematur. Iată că lucrurile nu stau la fel pentru ambele sexe. Conform unui studiu recent publicat în „Jurnalul Colegiului American de Cardiologie”, femeile trebuie să facă mai puține exerciții fizice decât bărbații pentru a obține beneficii similare.
„Practic, pentru o același interval de timp și efort depus în exerciții fizice, femeile au avut mai mult de câștigat decât bărbații”, a precizat dr. Susan Cheng, autorul principal al studiului și director al Institutului pentru Cercetare privind Îmbătrânirea Sănătoasă din cadrul Institutului Smidt Heart de la Cedars-Sinai, din SUA.
Majoritatea adulților nu respectă recomandările privind necesarul de exerciții fizice, a adăugat Cheng. Potrivit specialiștilor, adulții au nevoie de 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată și de două sesiuni de exerciții fizice pentru întărirea musculară pe săptămână.
Studiul sus-menționat a analizat datele colectate de la peste 400.000 de americani cu vârste cuprinse între 27 și 61 de ani au oferit informații privind activitatea lor fizică în cadrul unui sondaj efectuat periodic de către Centrul Național de Statistică în domeniul Sănătății, între 1997 și 2019. Cercetătorii au folosit apoi înregistrările Indexului național de decese din următorii doi ani de la încheierea sondajului pentru a urmări mortalitatea din toate cauzele și, în mod specific, pe cea legată de bolile cardiovasculare.
Cifrele vorbesc de la sine
Aproape 40.000 dintre subiecții implicați în sondaj au murit în perioada cercetată, iar 11.670 dintre aceștia au avut drept cauză de deces patologiile cardiovasculare. Rezultatele au relevat că femeile care obișnuiau să facă exerciții fizice timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână prezentau cu 24% mai puține riscuri de a muri din orice cauză decât cele care se antrenau mai puțin de atât. Pe de altă parte, bărbații care făceau exerciții fizice timp de cel puțin 150 de minute în fiecare săptămână aveau un risc de deces prematur cu doar 15% mai mic față de semenii lor care nu au atins acest prag.
De asemenea, femeile aveau cu 36% mai puține riscuri de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau un alt eveniment cardiovascular, dacă făceau exerciții fizice, în comparație cu un risc redus cu numai 14% în cazul bărbaților care făceau exerciții fizice.
În timp ce bărbații au avut nevoie de 300 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată sau viguroasă pentru a observa cea mai mare reducere a riscului de deces, femeile au obținut același grad de protecție la 140 de minute pe săptămână, riscul lor continuând să scadă pe măsură ce ajungeau la 300 de minute pe săptămână.
Acest studiu a fost observațional, ceea ce înseamnă că, deși datele pot arăta doar o corelație între exercițiile fizice și riscul de deces, cercetătorii nu pot spune că exercițiile fizice sunt cauza reducerii riscului. Cu toate acestea, rezultatele lui rămân valabile și se adaugă unui corp de dovezi care arată diferențele dintre efectele exercițiilor fizice în cazul bărbaților și femeilor și importanța activității fizice regulate pentru o bună sănătate.
Sursă: https://edition.cnn.com/2024/02/19/health/exercise-women-benefit-wellness/index.html
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024