Sarmale de post

În varianta tradițională, sarmalele sunt pline de savoare, dar și de calorii. Tocmai de aceea suntem încurajați să le consumăm ocazional și cu moderație. Altfel stau lucrurile cu sarmalele de post. Acestea reprezintă o alternativă sănătoasă la varianta obișnuită, cu carne, a acestui preparat. Rețeta lor a fost adaptată pentru a se potrivi cu restricțiile alimentare specifice postului creștin, dar pot fi o opțiune gustoasă și hrănitoare oricând și pentru oricine, indiferent de contextul religios.

Deoarece nu conțin carne și grăsimi saturate, de origine animală, sarmalele de post pot fi incluse fără rezerve inclusiv în meniul persoanelor care au probleme cu nivelul colesterolului sau al triglceridelor. Din acest punct de vedere, ele pot fi un bun aliat în menținerea sănătății cardiovasculare, dar și a ficatului și întregului sistem digestiv. Unde mai punem că sunt o sursă generoasă de fibre benefice, dar și de probiotice conținute de varza murată.

Și pentru că versatilitatea le caracterizează, sarmalele de post pot fi adaptate și personalizate, după bunul plac. Pot fi folosite diverse legume, semințe, nuci sau condimente pentru a varia gustul și a le face mai interesante din punct de vedere culinar.

Calorii sarmale de post cu orez și ciuperci

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 72 Calorii | 144 Calorii | 219
Proteine| 1,7 Proteine | 3,4 Proteine | 5,1
Lipide | 3,7 Lipide | 7,4 Lipide | 11,1
Carbohidrați | 8,4 Carbohidrați | 16,8 Carbohidrați | 25,2
Fibre | 0,9 Fibre | 1,8 Fibre | 2,7

 

Alte exemple de preparate tradiționale românești: