Salată verde
Aproape că nu există dietă de slăbire care să nu recomande consumul de salată verde datorită numărului redus de calorii și senzației prelungite de sațietate pe care o conferă după masă. În același timp, și promotorii alimentației sănătoase încurajează consumul de salată verde prin prisma aportului nutritiv, fiind vorba de un aliment bogat în vitamine și minerale. Vorbim așadar de un aliment plin de beneficii, pe care îl recomandă conținutul scăzut de calorii, în antiteză cu aportul nutritiv – exact calitățile pe care ți le va recomanda orice nutriționist pentru o dietă sănătoasă care să te scape eventual și de kilogramele în plus.
Vorbind pe date concrete, o porție de 100 de grame de salată verde fără niciun alt ingredient conține doar 17 calorii, provenite din 3,3 grame de carbohidrați, 1,2 grame de proteine și 0,3 grame de lipide, la care se mai adaugă 2,1 grame de fibre. Așadar, salata verde poate fi inclusă fără nicio reținere pe lista alimentelor cu puține calorii pe care le poți consuma cu încredere fără teama că își vor pune amprenta asupra siluetei. Nici nu e de mirare că are atât de puține calorii, din moment ce conține în proporție de aproximativ 95% apă iar un alt beneficiu în ceea ce privește slăbirea este legat de aportul de fibre. Datorită acestora, un bol cu salată verde se poate dovedi foarte sățios întrucât fibrele încetinesc digestia și astfel mențin pentru o perioadă mai lungă senzația de sațietate, ceea ce mai taie din apetit.
În general, salata verde nu se consumă simplă decât în cantități mici, atunci când este adaugată câte o frunză în sandwich, iar in cantități mai mari se consumă combinată cu diferite ingrediente care mai adaugă un plus de calorii. Există multe rețete de salate pe baza acestui ingredient, iar dacă dorești să rămâi la o porție cu puține calorii evită salatele cu toppinguri pe bază de maioneză sau alte sosuri grase, precum și pe cele cu crutoane. Cele mai bune combinații sunt cele dintre salata verde și pieptul de pui la grătar, ouăle fierte sau tonul la conservă. În aceste combinații poți adăuga și o lingură de ulei de măsline, zeamă de lămâie, ceapă verde, ridichi, mărar, pătrunjel sau leurdă proaspătă. Toate aceste ingrediente sunt sărace în calorii și au un conținut bogat de vitamine și minerale, iar în cazul tonului și uleiului de măsline vorbim și de grăsimi sănătoase în cantități rezonabile.
Și salata verde este o sursă bună de nutrienți esențiali dintre care se remarcă vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E și vitamina K, precum și minerale ca fierul, magneziul, calciul fosforul, sodiul potasiul și zincul. Prin prisma acestor elemente nutritive putem vorbi și de anumite beneficii asociate cu consumul de salată verde, însă cu condiția ca aceasta să fie inclusă în mod frecvent în dietă.
Astfel, datorită vitaminelor C și E, salata verde vine cu un aport însemnat de antioxidanți, prin care ajută la reducerea stresului oxidativ, implicit a riscului de probleme de sănătate datorate deteriorării celulelor sub acțiunea unor compuși numiți radicali liberi. Acești compuși sunt neutralizați în organism de substanțele antioxidante precum vitamina C și vitamina E, iar astfel nu mai reacționează cu celulele din corp. Totodată, vitamina C contribuie la întărirea imunității, la fel și vitamina A, care menține umiditatea la nivelul mucoaselor ce protejează căile respiratorii. De asemenea, vitamina A este cunoscută în special pentru beneficiile asupra sănătății oculare, care constituie un alt motiv întemeiat pentru a consuma cât mai de salată verde.
Datorită aportului de apă și minerale, consumul de salată verde contribuie la menținerea echilibrului electrolitic, având efecte benefice și asupra sănătății cardiovasculare. Nu în ultimul rând, există anumite studii care arată că salata verde ar putea contribui la prevenirea răspândirii celulelor maligne în unele tipuri de cancer.
Calorii salată verde
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 17 | Calorii | 34 | Calorii | 51 |
Proteine| 1,2 | Proteine | 2,4 | Proteine | 3,6 |
Lipide |0,3 | Lipide |0,6 | Lipide | 0,9 |
Carbohidrați |3,3 | Carbohidrați |6,6 | Carbohidrați | 9,9 |
Fibre | 2,1 | Fibre | 4,2 | Fibre | 6,3 |
Alte verdețuri cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:
- Spanac (23 calorii/100grame)
- Urzici (66 calorii/100 grame)
- Ștevie (22 calorii/100 grame)
- Rucola (25 calorii/100 grame)
- Lobodă (19 calorii/100 grame)