Sarmale

Preparat emblematic al bucătăriei românești, sarmalele sunt apreciate pentru gustul lor bogat și fac deliciul meselor de sărbători, dar și altor ocazii speciale. În mod tradițional, sarmalele se prepară din foi de varză murată sau viță de vie în care se împachetează o umplutură de orez, carne tocată (de obicei de porc, vită sau amestec de carne), ceapă și condimente. Sarmalele se gătesc apoi în sos de bulion de roșii și alte ingrediente, de preferat la cuptor.

Ele sunt servite, de obicei, ca fel principal, alături de mămăligă, smântână sau murături, spre încântarea papilelor gustative. Indiferent de opțiune, sarmalele vor obține un punctaj onorabil în privința savorii. La capitolul valorilor nutriționale însă, lucrurile sunt discutabile. Acestea depind foarte mult de tipul și cantitățile ingredientelor folosite. Dacă la sarmale vom utiliza într-o proporție covârșitoare carne foarte grasă sau dacă le vom găti împreună cu slănină afumată, e lesne de înțeles că acestea se pot transforma în mici bombe calorice. Pe de altă parte, preparându-le cu o carne slabă și un tip de orez brun (are un indice glicemic mai mic decât orezul alb), le putem face mai prietenoase cu silueta.

În concluzie, conținutul caloric al sarmalelor, dar și indicele lor glicemic variază semnificativ în funcție de rețetă și, desigur, de dimensiunea porției. În general, sarmalele sunt un preparat cu densitatea calorică mare, motiv pentru care includerea lor frecventă în meniu poate contribuie la creșterea în greutate. Tocmai de aceea e bine ca sarmalele să fie consumate cu moderație.

Calorii sarmale, rețetă clasică (cu mix de carne de porc și vită)

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 296,9 Calorii | 593,8 Calorii | 890,7
Proteine| 11,5 Proteine | 23 Proteine | 34,5
Lipide | 21,6 Lipide | 48,2 Lipide | 64,8
Carbohidrați | 14,3 Carbohidrați | 28,6 Carbohidrați | 42,9
Fibre | 1,9 Fibre | 3,8 Fibre | 5,7

 

Alte exemple de preparate tradiționale românești bogate caloric: