Ardei umpluți
Ardeii umpluți sunt un fel de mâncare tradițional în multe bucătării ale lumii. În varianta românească, aceștia sunt preparați cu carne tocată, orez, ceapă, morcov, pastă de roșii, verdeață și condimente.
Dacă sunt sau nu de ocolit pentru a ține la distanță kilogramele în plus, depinde foarte mult de tipul de carne utilizat. În funcție de conținutul de grăsime al acesteia, ardeii umpluți pot fi mai mult sau mai puțin prietenoși cu silueta. Desigur, foarte important este și modul în care sunt serviți – dacă sunt sau nu „înecați” în smântână. Totuși, cel mai mult contează cantitatea și frecvența consumului.
Ardeii umpluți nu pot acuzați că ne îngrașă, câtă vreme sunt consumați ocazional și cu moderație. Chiar și în varianta cu carne de porc.
Calorii ardei umpluți, rețeta clasică
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 105,9 | Calorii | 211,8 | Calorii | 317,7 |
Proteine| 8,1 | Proteine | 16,2 | Proteine | 24,3 |
Lipide | 3,4 | Lipide | 6,8 | Lipide | 10,2 |
Carbohidrați | 10,9 | Carbohidrați | 21,8 | Carbohidrați | 32,7 |
Fibre | 0,9 | Fibre | 1,8 | Fibre | 2,7 |
Alte exemple de preparate tradiționale românești bogate caloric:
- Ciorbă de burtă (380 calorii/ 100 g)
- Sarmale în foi de varză murată (296,9 calorii/100 g)
- Mititei (200 calorii/100 g)
- Ceafă de porc la grătar (250 calorii/100 g)
- Caltabos (300 calorii/100 g)