Amandina
Amandina poate fi considerată un brand național în materie de produse de cofetărie fiind probabil cea mai cunoscută prăjitură în rândul românilor. Mărturie stă faptul că amandina este prezentă pe galantare în majoritatea cofetăriilor și totodată se numără printre opțiunile pentru desert la aniversări sau diferite alte petreceri cu masă festivă.
Spre deosebire de alte produse de cofetărie care fac deliciul amatorilor de dulciuri, amandina este o creație românească, ce-i drept inspirată din tendințele europene în materie de dulciuri de la începutul secolului XX. Mai precis, amandina reprezintă o adaptare autohtonă a torturilor și prăjiturilor care făceau furori prin Europa la acea vreme. Cofetarii de la noi au preluat mai multe rețete și au extras din fiecare câte ceva adăugând și o amprentă autohtonă și astfel au creat amandina, care de-a lungul timpului a mai suferit anumite ajustări în lista de ingrediente.
Pentru că vorbim de un produs de cofetărie, despre amandină nu se poate spune că este un aliment cu puține calorii și nici un desert pe care să îl poți savura zilnic. O amandină poate ajunge până la 486 de calorii ceea ce înseamnă un aport de 243 de calorii la suta de grame. Cele mai multe calorii se datorează conținutului de zahăr și carbohidraților din făină, însă nu e de neglijat nici conținutul de grăsimi provenite din unt, ulei și smântâna pentru frișca din compoziția prăjiturii.
Amandina conține totodată și proteine – în cantități mai mici decât carbohidrații și lipidele – care provin preponderent din ouă, lapte și ciocolată, în timp ce conținutul de fibre este unul nesemnificativ.
Din păcate, același lucru îl putem spune și despre aportul nutritiv, chiar dacă amandina poate conține cantități mici de calciu și vitamine din smântână, precum și alte minerale și vitamine din ouă și cacao. Aceste cantități sunt insignifiante în comparație cu numărul de calorii, astfel că amandina este încadrată de nutriționiști în categoria alimentelor care conțin „calorii goale”. Mai exact, este un aliment bogat în calorii și sărac în substanțe nutritive, care nu aduce beneficii organismului.
Pentru a înțelege mai bine acest lucru îți vom prezenta lista de ingrediente incluse în rețeta clasică de amandină menționată pentru prima dată în Rețetarul de Cofetărie și Patiserie publicat în anii ’60.
Este vorba de ouă, zahăr, făină, ulei, cacao, praf de copt, sare, unt, cappucino, esență de rom, ciocolată neagră, ciocolată cu lapte și frișcă preparată din smântână. Nu trebuie să fii un expert în nutriție pentru a întrezări o bombă calorică ce poate rezulta din combinarea acestor ingrediente, mai ales că și cantitățile recomandate sunt destul de mari. Este vorba de 6 ouă, ceva mai mult de 400 de grame de zahăr, 200 de grame de făină, 600 de game de ciocolată (care conține la rândul sau zahăr) și 350 de mililitri de smântână pentru frișcă, la care se mai adaugă și celelalte ingrediente în cantități mai mici.
Abundența aceasta de ingrediente și numărul mare de calorii aferent se explică prin faptul că amandina este un preparat complex, format din mai multe componente, fiecare cu arma și dulceața sa.
Mai întâi se face un blat gros care se pune la copt în cuptor, iar între timp se prepară și un sirop cu care acesta urmează să fie stropit. Blatul copt trebuie tăiat în trei straturi și lăsat să se răcească, timp în care se pregătește și crema. Primul strat de blat se însiropează și se unge cu o jumătate din cantitatea de cremă, peste el se adaugă al doilea strat cu care se procedează la fel, adăugând crema rămasă iar deasupra vine al treilea strat care doar se însiropează. Acesta se acoperă cu o glazură din apă, zahăr și ciocolată topită iar amandina se lasă la rece timp de 3-4 ore până când glazura se întărește, după care se ornează cu frișcă și ciocolată.
Calorii amandină
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 243,6 | Calorii | 487,2 | Calorii | 730,8 |
Proteine| 6 | Proteine |12 | Proteine | 18 |
Lipide | 9,3 | Lipide | 18,6 | Lipide | 27,9 |
Carbohidrați | 35,1 | Carbohidrați | 70,2 | Carbohidrați | 105,3 |
Fibre | 0,8 | Fibre | 1,6 | Fibre | 2,4 |
Alte prăjituri și caloriile pe care le conțin:
- Ecler (329 calorii/100 grame)
- Pandișpan (340 calorii/100 grame)
- Savarină (278 calorii/100 grame)
- Tiramisu (259 calorii/100 grame)
- Cheese cake (281 calorii/100 grame)