Sushi
Sushi este un preparat tradițional japonez care a devenit cunoscut în toată lumea înaintea multor alte preparate specifice bucătăriei asiatice. Și la noi sushi a câștigat deja mulți adepți, fiind considerat un aliment sănătos, cu puține calorii și bogat în substanțe nutritive benefice pentru organism. Deși în percepția multora sushi înseamnă doar pește crud cu orez, lucrurile sunt mai complexe în privința acestui aliment. De fapt, sushi este o denumire generică atribuită tuturor variantelor în care poate fi reparat acest aliment. E adevărat că ingredientele de bază sunt orezul și fâșiile subțiri de pește crud, însă sushi poate fi preparat și cu creveți sau alte fructe de mare, diverse legume, ou fiert, condimente și alge.
Așa se explică faptul că un platou conține mai multe tipuri de sushi, care diferă ca aspect, ingrediente și modul în care acestea sunt combinate. Cele mai cunoscute tipuri de sushi sunt cele cu somon, ton, țipar sau creveți. Există însă și sushi vegetal, doar cu orez și castravete sau alte legume.
Evident că aportul de calorii variază în funcție de ingredientele folosite pentru fiecare tip de sushi, la fel și conținutul de elemente nutritive. O bucată de sushi, indiferent de ce variantă luăm în calcul are circa 30 de grame și conține între 28 și 40 de calorii, in funcție de ingrediente.
Dacă e să ne referim la cele mai populare tipuri de sushi, 100 de grame de sushi cu ton au 97 de calorii, iar o cantitate similară se sushi cu somon conține 103 calorii. De asemenea, un sushi cu țipar conține 116 calorii la suta de grame iar un sushi cu creveți ajunge la100 de calorii.
Un sushi vegetal, cu orez și castravete are 93 de calorii la suta de grame, la fel ca un sortiment de sushi cu avocado. De asemenea, asortimentele mai complexe de sushi pot ajunge până la 300de calorii la suta de grame.
Aportul de calorii este dat de carbohidrații prezenți preponderent în orez, proteinele din pește și fructele de mare, precum și de o cantitate mai redusă de lipide. De asemenea, sosurile adăugate și cantitatea de orez folosită influențează la rândul lor aportul de calorii.
Diferența nu foarte semnificativă dintre numărul de calorii dintre tipurile de sushi e dată în principal de conținutul de lipide, având în vedere faptul că unele specii de pește au mai multă grăsime decât altele.
Vestea bună e că vorbim de grăsimi sănătoase, cu un conținut bogat de acizi grași Omega-3, care au efect antiinflamator, contribuie la formarea celulelor nervoase din creier și a colesterolului bun (HDL), care curăța sângele de celălalt tip de colesterol format din grăsimile saturate și grăsimile trans.
Consumul de sushi este benefic și prin prisma aportului crescut de proteine, care contribuie la dezvoltarea masei musculare și la refacerea țesuturilor, întărind totodată sistemul imunitar.
În afară de pește și orez, diferitele tipuri sushi mai pot conține alge, ghimbir, wasabi (supranumit hrean japonez) care vin cu un aport important de minerale, vitamine și substanțe cu efect antioxidant, ce reduc stresul oxidativ și riscurile asociate.
O dietă bazată pe sushi poate fi adoptată și în curele de slăbire, atât datorită conținutului redus de calorii, cât și senzației prelungite de sațietate pe care o conferă proteinele din pește și carbohidrații cu eliberare lentă din orez.
Un alt aspect pozitiv este că gama variată de sortimente face din sushi un aliment accesibil tuturor, indiferent de preferințe și nevoi speciale. Astfel, poate fi integrat într-o dietă vegană sau vegetariană întrucât există și variante bazate doar pe ingrediente vegetale. De asemenea, dacă se elimină sosul de soia, și persoanele cu intoleranță la gluten pot consuma fără grijă sushi, la fel și cele cu intoleranță la lactoză.
Calorii sushi
100 grame | 200 grame | 300 grame |
Calorii | 298 | Calorii | 596 | Calorii | 894 |
Proteine| 12 | Proteine | 24 | Proteine | 36 |
Lipide |8 | Lipide | 16 | Lipide | 24 |
Carbohidrați | 46 | Carbohidrați | 92 | Carbohidrați |138 |
Fibre | 0 | Fibre | 0 | Fibre | 0 |
Diferite tipuri de sushi și caloriile pe care le conțin:
- Maki cu legume (110 calorii/100 grame)
- Tempura roll (300 calorii/100 grame)
- Sashimi cu somon (200 calorii/100 grame)
- Chirashi (220 calorii/100 grame)
- Nigiri cu ton (135 calorii/100 grame)