12.01.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeAșa cum nu există nicio pastilă magică pentru a preveni declinul cognitiv, tot așa nu există vreun aliment-minune care să-ți mențină creierul în plină formă pe măsură ce îmbătrânești. Nutriționiștii susțin că cea mai bună strategie este să urmezi o dietă care include multe fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
La fel de important este să consumi proteine din surse vegetale și pește, dar și uleiuri vegetale de bună calitate, cum sunt cel de măsline sau rapiță, în loc de grăsimi saturate.
Bune pentru creier, dar și pentru inimă
Unele alimente sunt în mod particular bogate în substanțe sănătoase. Acestea sunt acizii grași Omega-3, vitaminele B, antioxidanți, recunoscute pentru susținerea sănătății creierului. Adăugându-le în dietă și consumându-le frecvent, pot îmbunătăți sănătatea creierului, aceasta însemnând de fapt o funcție mentală optimă. Cercetările au demonstrat că alimentele benefice pentru creier sunt aceleași care îți protejează inima și vasele de sânge, incluzând.
Alimentele recomandate
- Vegetalele cu frunze verzi. Verdețurile, cum sunt spanacul, salata verde, urzicile, broccoli sunt bogate în nutrienți sănătoși pentru creier – vitamina K, luteină, folați și beta-caroten. Unele cercetări sugerează că o alimentație preponderant vegetală poate ajuta la încetinirea declinului cognitiv.
- Peștele gras. Acizii grași nesaturați Omega-3, pe care îi conțin diverse specii de pești, au fost legați de un nivel mai scăzut în sânge de beta-amiloid. Aceasta este o proteină care afectează creierul persoanelor bolnave de Alzheimer. Încearcă să consumi pește de cel puțin două ori pe săptămână. Însă alege specii mai puțin afectate de poluarea cu mercur, de exemplu somonul, codul, tonul la conservă. Dacă nu îți place peștele, caută un supliment de bună calitate cu Omega-3 sau încearcă sursele vegetale – semințele de in, avocado, nuci.
- Fructele de pădure. Flavonoidele, pigmenții care dau culorile vii fructelor de pădure, ajută totodată memoria. Un studiu din 2012 a demonstrat că persoanele care consumă două sau mai multe porții de fructe de pădure pe săptămână au șansa să întârzie declinul cognitiv cu până la doi ani și jumătate.
- Ceaiul și cafeaua. Cafeina conținută de cafeaua de dimineață sau de ceai s-ar putea să îți ofere mai mult decât un boost de energie. Într-un studiu din 2014 s-a arătat că persoanele cu un consum mai ridicat de cafeină au avut rezultate mai bune la testele de funcție mentală. Alte studii au arătat că memoria poate fi îmbunătățită datorită consumului de cafea.
- Nucile. Sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase. Sunt bogate într-un tip anume de Omega-3, numit alfa-linolenic, care poate ajuta la scăderea tenisunii arteriale și la protecția vaselor de sânge, lucru benefic și pentru inimă, și pentru creier.
Știați că…
-
- 75% din creier este format din apă. De aceea, deshidratarea, chiar și minimă, poate avea efecte asupra funcțiilor mentale.
- Creierul uman își triplează dimensiunea în primul an de viață. Continuă să crească până la vârsta de 18 ani.
- Durerile de cap sunt cauzate de reacții chimice la nivelul creierului, combinate cu reacții ale mușchilor și nervilor de la nivelul scalpului și gâtului.
- Creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni.
- Faptul că ne utilizăm numai 10% din creier este doar un mit. De fapt, ne utilizăm întregul creier. Chiar și când dormim, creierul este activ în proporție mai mare de 10%.
- Creierul folosește aproximativ 20% din oxigenul și sângele din corp.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024