Raportul Omega 6 : Omega 3 in alimentatie
De-a lungul a 4-5 milioane ani de evolutie a oamenilor, dietele au fost abundente in fructe de mare si alte surse de Omega-3, acizi grasi cu lant lung (EPA si DHA), dar relativ scazute in uleiuri de seminte bogate in Omega-6. Cercetarile antropologice sugereaza ca stramosii nostri vanatori-culegatori au consumat acizi grasi Omega-6 si Omega-3 intr-un raport ideal de aproximativ 3:1. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca ei nu au suferit de bolile inflamatorii moderne, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul, principalele cauze de deces si morbiditate astazi.
07.07.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 50 secundeAfla mai multe despre ce inseamna raportul Omega6:Omega 3 in alimentatie!
La debutul revolutiei industriale (acum aproximativ 140 de ani), a existat o schimbare semnificativa in raportul acizilor grasi Omega-6 si Omega-3 in dieta. Consumul de Omega-6 a crescut in detrimentul celui de Omega-3. Aceasta schimbare s-a datorat atat aparitiei moderne a industriei de ulei vegetal si utilizarea sporita a boabelor de cereale ca hrana pentru animale domestice.
Ce sunt acizii grasi Omega-3 si Omega-6?
Acizii grasi Omega-3 si Omega-6 sunt numiti polinesaturati, deoarece acestia au mai multe legaturi duble. Corpul uman nu are „echipamentul” necesar pentru a-i sintetiza si, prin urmare, trebuie sa ii obtinem prin alimentatie. Daca nu ii vom include in alimentatie, atunci vom dezvolta destul de curand fenomene carentiale serioase. Acesta este motivul pentru care sunt numiti acizi grasi „esentiali”.
Cu toate acestea, acesti acizi grasi sunt diferiti de alte grasimi. Ei nu sunt pur si simplu folositi pentru energie sau stocati, ei sunt biologic activi si au un rol important in procese cum ar fi coagularea sangelui si inflamatia. Omega-6 sunt pro-inflamatori, in timp ce Omega-3 au un efect anti-inflamator, dar cel mai important este echilibrul dintre aceste doua actiuni.
O dieta echilibrata in Omega-3 si Omega-6 reduce inflamatia
Inflamatia este esentiala pentru supravietuirea noastra. Aceasta ajuta la protejarea organismului de infectii, dar poate provoca, de asemenea, daune grave si contribuie la boli atunci cand raspunsul inflamator este inadecvat sau excesiv. De fapt, inflamatia in exces poate fi unul dintre factorii ce intervin in declansarea bolilor grave cu care ne confruntam astazi, inclusivin cele cardiovasculare, sindromul metabolic, diabetul, artrita, boala Alzheimer, mai multe tipuri de cancer etc.
Oamenii care adopta o dieta nesanatoasa, cu alimente fast-food, consuma prea mult Omega-6 comparativ cu Omega-3, iar raportul dintre acestea ajunge si pana la 30:1!
Sursele de Omega-3
Acizii grasi Omega-3 sunt reprezentati de acidul alfa-linolenic (ALA) care se gaseste in unele uleiuri vegetale, cum ar fi cel de soia, rapita, de in si in nuci. ALA este, de asemenea, continut in cantitati reduse de unele legume verzi, cum ar fi varza de Bruxelles, varza, spanacul si salata verde. Celelalte tipuri, acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), se gasesc in pestele gras. Pentru o sanatate buna, ar trebui sa se consume o „portie” de Omega-3 zilnic. Acest lucru inseamna o portie de peste gras (cum ar fi somon), o lingura de ulei de rapita sau un pumn de nuci sau seminte de in macinate.
Sursele de Omega-6
Omega-6 sunt abundenti in dieta vestica, sursele comune incluzand sofranul, uleiurile de porumb, sambure de strugure, floarea-soarelui, sofranel, . Aceste ingrediente se gasesc in cantitate mare in toate alimentele procesate si semi-preparate.
Pentru a ne pastra sanatatea, trebuie sa avem grija sa mancam in mod echilibrat atat acizi grasi Omega-6, cat si acizi grasi Omega-3, astfel incat raportul sa fie de de 5:1 sau 3:1.
Iulia Hadarean
Nutritionist-dietetician
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024