3 super-alimente bune pentru inima ta
Chiar dacă "super-alimentele" sunt consummate de multă vreme, recent cercetatorii au descoperit avantajele acestora mai ales pentru persoanele care au nivelul colesterolului ridicat sau sufera de boli de inima. Elisabetta Politi, director de nutritie in cadrul Centrului Duke de dieta si fitnes din Carolina de Nord, SUA, spune ca "Stiinta nutritiei evolueaza de la an la an, asa ca este bine sa fim deschisi la nou".
28.03.2017
3489


Timp estimat de citire:
2 minute, 11 secundeAnumite alimente sunt foarte bune pentru pastrarea unei inimi sanatoase, altele nu. Unele pot scadea nivelul colesterolului, pot reduce inflamatia sau pot ajuta la prevenirea bolilor de inima. Iar alte alimente, consumate in doze mari, pot agrava o afectiune cardiaca sau neutraliza efectele medicatiei. Iata ce alimente sunt recomandate pentru a-ti pastra o inima sanatoasa.
Semintele de Chia sunt bogate in nutrienti
Semintele de chia contin cea mai mare cantitate de acizi grasi Omega-3 comparativ cu oricare aliment vegetal. Acizii grasi Omega-3 pot reduce trigliceridele din sange si reduce riscul de ritm cardiac anormal. Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti, proteine, minerale, inclusiv magneziu, calciu, fier si fibre. Aceste lucruri fac ca semintele de chia sa fie un super-aliment. De asemenea, semintele de Chia ajuta la reducerea senzatiei foamei, protejeaza organismul impotriva factorilor novici ai mediului (poluare, raze UV, fum de tigara), ajuta la formarea masei musculare, amelioreaza durerile de articulatii si sunt o sursa sanatoasa de energie.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, care pot preveni deteriorarea celulelor, si protejeaza impotriva bolilor de inima. Un studiu recent arata ca persoanele care beau ceai verde constant au mai putine evenimente cardiace majore (accident vascular celebral, infarct miocardic), comparativ cu persoanele care nu consuma ceai. “Ceaiul verde, comparativ cu alte ceaiuri, este foarte bun pentru inima”, spune Politi. Pentru a obtine cele mai multe beneficii in urma consumului acestui super-aliment este bine ca acesta sa fie preparat doar din frunze de ceai, fara a adauga niciun alt ingredient. Totusi, in cazul in care medicul specialist a recomandat eliminarea cofeinei, este bine sa cautati ceai verde decofeinizat.
Nucile
Migdalele, nucile, caju sunt printre super-alimentele care contin acizi grasi Omega-3. Acestea ajuta la prevenirea bolilor de inima si a reducerii riscului de aparitii de cheaguri de sange. Potrivit celor de la Clinica Mayo, daca adaugi nuci in dieta de zi cu zi, reduci nivelul de colesterol din sange. Pentru a obtine cele mai multe beneficii de pe urma nucilor, Politi atrage atentia asupra cantitatii: “Consumand o cantitate mare de nuci, poti creste in greutate si se accentueaza riscul de obezitate si aparitie a unor boli de inima. Incearca sa consumi aproximativ 30 de grame de nuci pe zi, in loc de o gustare dulce.”

Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice
19.12.2022