12 beneficii ale genuflexiunilor

Timp estimat de citire3 minute, 32 secunde

Genuflexiunile sunt înainte de toate un exercițiu funcțional, ajutându-te în activitatea de zi cu zi. Totodată reprezintă una dintre cele mai utile și mai naturale metode de a-ți tonifia corpul. Când te apleci să-ți legi șireturile sau când ridici ceva de pe jos, practic faci genuflexiuni. Când le faci în mod deliberat, singura diferență este că te concentrezi să menții o poziție corectă.

Desigur, le poți face cu greutăți adăugate, maximizând efectul și crescând masa musculară, sau doar cu greutatea corpului. Dacă utilizezi greutăți, ai grijă să execuți mișcarea corect pentru a te proteja de accidentări.

1. Te ajută să-ți dezvolți masa musculară.

Și nu e vorba doar de musculatura membrelor inferioare…  Genuflexiunile promovează dezvoltarea musculară generală, creând un mediu anabolic (propice dezvoltării musculare). Vor ajuta și la tonifierea abdomenului, spatelui inferior și fesierilor. Nu sunt multe exerciții care pot stimula atâtea grupe musculare!

2. Consumul caloric e ridicat.

Pe măsură ce îți vei dezvolta musculatura, organismul tău va deveni mai eficient în arderea caloriilor. Adaugă greutăți și vei arde și mai multe calorii.

3. Îmbunătățesc flexibilitatea.

Îmbunătățirea flexibilității ar trebui să facă parte din orice program de antrenament. Mușchii, tendoanele și ligamentele devin mai puțin flexibile pe măsură ce avansăm în vârstă, iar genuflexiunile ne pot ajuta să încetinim procesul. Făcând regulat genuflexiuni, vei observa îmbunătățiri semnificative în flexibilitatea membrelor inferioare.

4. Îmbunătățesc mobilitatea și echilibrul.

Forța membrelor inferioare este esențială mai ales când nu mai ești la prima tinerețe. Genuflexiunile nu doar că mențin și dezvoltă tonusul muscular, ci ajută foarte mult și zona “core” (abdomen și lombari), așa-zișii mușchi stabilizatori. Aceștia te ajută să îți menții echilibrul, prevenind căderile accidentale.

5. Protejează sănătatea plămânilor și inimii.

Efortul cardio crescut necesar pentru a face genuflexiuni întărește mușchiul cardiac și îmbunătățește capacitatea pulmonară, mai ales dacă folosești și greutăți.

6. Te ajută să previi accidentările.

Cele mai multe accidentări pe care le suferă sportivii amatori implică ligamente slabe sau mușchi stabilizatori neantrenați. Genuflexiunile ajută la întărirea acestor țesuturi suportive, care pot face diferența dintre a te accidenta sau nu.

7. Participă la menținerea sănătății articulare.

Implicând articulațiile șoldurilor, genunchilor și gleznelor în același timp, genuflexiunile, executate corect, ajută la menținerea sănătății articulațiilor.

8. Îmbunătățesc sănătatea oaselor.

Scăderea densității osoase este o problemă specifică persoanelor în vârstă. Exercițiile fizice au un efect protector.

9. Îmbunătățesc viteza și abilitatea de a sări (detenta).

Datorită dezvoltării musculaturii din partea inferioară a corpului, abilitatea de a genera forță crește. Vei îmbunătăți capacitatea de a pleca rapid de pe loc și de a sări, elemente necesare în foarte multe jocuri sportive (fotbal, baschet, tenis etc.).

10. Corectează postura.

Tonifierea membrelor inferioare și zonei “core” îți va îmbunătăți postura, susținând mai bine trunchiul.

11. Au un rol benefic pentru digestie și circulație.

Acestea sunt niște beneficii deseori trecute cu vederea. Viteza cu care fluidele circulă prin corpul nostru este îmbunătățită atunci când îți antrenezi membrele inferioare. Astfel țesuturile se oxigenează mai bine, inclusiv intestinele.

12. Îți îmbunătățesc calitatea vieții

Cumulând atât de multe beneficii, acțiuni simple precum a te ridica de pe un scaun sau a ridica o greutate vor deveni mai ușoare, mai ales la vârste mai înaintate.

Cum să execuți genuflexiuni corect

    • Depărtează tălpile la nivelul umerilor și ține-le paralele. Pe toată durata exercițiului, talpa rămâne lipită de podea.
    • Ține palmele pe șolduri, spatele drept și privirea în față.
    • Îndoaie genunchii, coborând ușor. Asigură-te că genunchii nu trec de nivelul vârfurilor picioarelor.
    • Menține poziția 1-2 secunde.
    • Revino în poziție inițială și nu uita să menții spatele drept.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate