The Full Spectrum sau regasirea placerii de a manca
Ce-ai zice de un plan care se ghideaza dupa motto-ul: „Fara reguli, fara alimente interzise, fara sentimentul de vina”? Suna putin utopic, nu-i asa? Ei bine, tin sa te anunt ca nu vorbim de basme, ci de un program culinar real, care da rezultate excelente. Pentru asta, sa-i multumim lui Dean Ornish, medicul ...
01.02.2011
4852


Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundece a gandit The Full Spectrum Diet. E cadoul perfect pentru noi toti!
Programul Full Spectrum a fost creat in asa fel incat sa se muleze cerintelor fiecaruia dintre noi. Fie ca vrei sa dai jos cateva kilograme, fie iti doresti sa reduci riscul apartiei cancerului, sa tratezi alergiile ori pur si simplu sa iti mentii silueta, planul te poate ajuta. Ce e Full Spectrum? Ei bine, nu e o dieta, ci un stil de viata personalizat. Doctorul Ornish a realizat ca placerea motiveaza omul mult mai usor decat vinovatia, asa ca a construit un ghid ce se bazeaza pe bucuria de a manca!
Full Spectrum – sanatate maxima Cu Full Spectrum poti manca tot ceea ce iti doresti – cu moderatie. Daca vrei sa slabesti, sa reduci nivelul glicemiei sau colesterolului ori sa iti imbunatatesti starea generala de sanatate, trebuie sa consumi 90% alimente de rang 1 si 2, iar procentul de 10% sa il dedici micilor placeri vinovate de rang 3, 4, 5. Cum vei face asta? Foarte simplu! Alimentele sunt impartite in cinci sectiuni, fiecare grupa avand un specific: numarul 1, cu cele mai sanatoase produse, pana la numarul 5, cu cele mai putin recomandate.
Asadar:
Grupa 1: Fructe, legume, cereale integrale, lactate light, albus de ou, produse din soia
Grupa 2: Avocado, nuci, seminte, alune de orice tip (padure, caju, etc), compoturi si sucuri naturale
Grupa 3: Fructe de mare, peste, uleiuri de palmier, floarea-soarelui, masline
Grupa 4: Paste, prajituri, placinta, paine, produse de provenienta animala cu continut mare de grasimi
Grupa 5: Carne rosie, galbenus de ou, produse fast-food, mezeluri, unt, frisca, smantana.
De asemenea, Full Spectrum subliniaza importanta somnului de calitate, a exercitiilor menite sa alunge stresul si a cromoterapiei. Doctorul Dean Ornish propune organizarea zilelor saptamanii pe culori. Lunea sa fie dedicata alimentelor de culoare rosie, martea pentru portocaliu, miercuri – galben, joi – verde, iar vinerea sa fie pentru indigo si maro. Scopul acestei repartizari este de a trece prin tot curcubeul energetic al alimentelor, ale caror proprietati sunt extraordinare pentru intreg organismul.
Saptamana culorilor
Este bine ca macar o data pe luna sa respecti saptamana culorilor, pentru ca antioxidantii, vitaminele, mineralele, proteinele pe care alimentele colorate le contin au efect curativ, hranitor si detoxifiant. Pe langa exemplele de meniu ale Full Spectrum, e bine sa stii ca mai poti consuma si alte preparate de rang 1 si 2, asta doar daca nu te-ai saturat!
Luni – Meniu Rosu
Mic dejun: un pahar cu fresh de capsuni, guava si merisor plus un iaurt cu cereale integrale
Pranz: supa de tomate cu crutoane
Cina: somon la grill cu salata de sfecla
Marti – Meniu Portocaliu
Mic dejun: fresh de portocale, minole si mandarine plus un ou fiert si doua felii de paine neagra
Pranz: salata de cruditati cu mar, telina si morcovi si o piersica ca si desert
Cina: dovleac la cuptor si peste la folie
Mic dejun: o banana si
Miercuri – Meniu Galben
un bol cu lapte si cereale de porumb
Pranz: supa de linte cu lamaie
Cina: peste la tava cu garnitura de orez thai (sortimentul galben)
Joi – Meniu Verde
Mic dejun: shake din broccoli, mar verde si sparanghel, plus granola
Pranz: ciorba de fasole verde
Cina: chiftelute din soia cu garnitura de mazare
Vineri – Meniu Albastru
Mic dejun: paine prajita cu unt light si dulceata de mure, ceai de fructe de padure, struguri
Pranz: supa-crema de ciuperci
Cina: peste la abur cu rondele de vinete la grill
Diana Sorescu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Cum să slăbești: 10 mari principii
07.12.2023