Stiati ca…

Dr. Venera Vartosu, medic specialist medicina fizica si recuperare

Timp estimat de citire3 minute, 10 secunde

Lucruri pe care poate ca nu le stiati.

Stiati ca deficitul de vitamina D se asociaza cu o mortalitate crescuta? Conform unui studiu efectuat in Austria si publicat in iunie 2008 in „Archives of Internal Medicine” exista o relatie directa intre deficitul de vitamina D si decesele determinate atat de cauze cardiovasculare, cat si de alte cauze (cancer, disfunctii imune). Se estimeaza ca 50-60% dintre oameni nu au nivele corespunzatoare de vitamina D datorita poluarii, urbanizarii, scaderii activitatii fizice efectuate in aer liber, scaderii productiei cutanate de vitamina D cu varsta etc. Un nivel seric mai mic de 20-30 mg/ml este direct legat de scaderea densitatii osoase (osteoporoza) si risc mare de fracturi osoase, iar recent, conform acestui studiu, de: cancer, disfunctii imune, boli cardiovasculare, hipertensiune si sindrom metabolic. Aceste date sunt confirmate si de raportari similare efectuate in Franta, Germania si Italia.

Stiati ca broccoli are un continut de calciu aproape echivalent cu cel al laptelui si un continut de vitamina C de doua ori mai mare decat cel dintr-o portocala? O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu, plus 123 mg de vitamina C, totul cu doar 44 calorii. Prin comparatie, o portocala nu contine calciu, are 69 mg de vitamina C si cu 50% mai multe calorii. Produsele lactate nu contin vitamina C, dar contin grasimi saturate care sunt nocive pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu 2% grasime contine 121 de calorii. Broccoli este o sursa excelenta si de vitamina A, B2, acid folic, vitamina K, fier si potasiu, seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Contine, de asemenea, un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge Helicobacter Pylori, bacterie raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice.

Stiati ca obezitatea este un factor de risc important pentru osteoartrita genunchiului? Conform unui studiu norvegian efectuat de-a lungul a 10 ani (1994-2003) pe un numar de 1854 de participanti, obezitatea (definita printr-un IMC – indice de masa corporala – mai mare de 30) este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru osteoartrita genunchiului, cu o incidenta cu 7,3%  mai mare la cei cu IMC > 30 decat cei cu IMC < 25 (normoponderali) si un interval de siguranta de 95%.

Stiati ca nivelul urinar al Cadmiului este asociat cu cresterea demineralizarii osoase si osteoporoza la femeile de peste 50 de ani? Aceste date au fost furnizate de un studiu prospectiv efectuat in Statele Unite in perioada 1999-2004. Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin deteriorarea tesutului osos, ce determina scaderea densitatii minerale osoase si risc mare de fractura. Cadmiul este un metal toxic care este eliberat in mediu in urma activitatilor industriale, arderii combustibilului, ingrasamintelor chimice etc. Cadmiul ajunge in organismul uman in special prin alimente si se acumuleaza in rinichi, iar o cantitate mica este excretata urinar, fiind si un indicator al expunerii organismului la aceasta substanta. Fumatorii au o expunere dubla datorita cadmiului continut in frunzele de tutun. Concluzia studiului este ca femeile care au un nivel urinar de cadmiu intre 0,50 si 1μg/g creatinina au un risc cu 43% mai mare de a dezvolta osteoporoza decat cele cu valori mai mici de 0,50μg/g creatinina. Nu exista diferente intre fumatori si nefumatori, ceea ce inseamna ca resposabil de aceste rezultate este cadmiul alimentar si nu cel continut in tigarete.

Stiati ca o alimentatie bogata in soia amelioreaza efectele negative ale menopauzei? Planta cu virtuti curative care cu greu pot fi intrecute datorita celui mai  bogatat continut in proteine vegetale, soia mai contine fier, vitamine din complexul B, fibre vegetale. Planta este bogata si in izoflavonoide, substante care fac parte din categoria fitoestrogenilor (substante similare hormonilor estrogeni umani). Izoflavonoidele calmeaza bufeurile si celelalte manifestari neplacute ale menopauzei. Osteoporoza, boala a carei aparitie este asociata cu menopauza, poate fi prevenita prin consumul constant de soia, datorita atat fitoestrogenilor, cat si calciului.

Dr. Venera Vartosu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic specialist medicina fizica si recuperare

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate