Mănânci pe nerăsuflate? Vezi la ce riscuri te expui

Timp estimat de citire3 minute, 55 secunde

Sigur, dacă obișnuiești să mănânci foarte repede te poți îngrășa. Dar trebuie să ții cont și de faptul că acest obicei poate contribui la riscul de diabet, boală cardiovasculară sau probleme gastrice.

E suficient să te așezi la masă cu colegii de serviciu sau să intri într-un restaurant fast-food. Sigur vei vedea cel puțin o persoană care mănâncă de parcă ar fi la un concurs. Mâncarea este una dintre plăcerile vieții. Atunci de ce unii dintre noi se grăbesc atât de tare când mănâncă? Explicația este stilul de viață “în viteză” pe care mulți îl au. Dacă tot timpul muncești, te joci, mergi, vorbești la telefon, e ușor să dobândești obiceiul acesta. Dar el vine cu un preț: poate să îți afecteze sănătatea. Iată cum:

Obezitate

Obiceiul de a mânca foarte repede este asociat cu câștigul ponderal substanțial și chiar cu obezitatea. Consumul alimentelor fără a le mesteca a fost legat frecvent de alimentația excesivă, hipercalorică. Chiar și la câteva minute după terminarea unei mese, mâncatul rapid poate avea în continuare un impact. Într-un studiu, s-a demonstrat că participanții care au mâncat mai repede continuau să se simtă înfometați după masă, spre deosebire de cei cu un ritm lent. Care e legătura? Când mănânci prea repede este posibil să influențezi hormonii care reglează apetitul.

Diabet

Mâncatul rapid în sine nu cauzează diabet. Dar este posibil ca acest obicei să crească riscul acestei boli cronice. Într-un studiu complex, s-a arătat că femeile și bărbații de vârstă mijlocie care nu aveau diabet și au declarat că mâncau repede aveau risc crescut de rezistență la insulină. Această problemă de sănătate, în care organismul nu utilizează eficient insulina, poate duce, în timp, la instalarea diabetului. Desigur, mâncatul rapid este legat și de obezitate, iar aceasta este un factor de risc important pentru rezistența la insulină.

Sindrom metabolic

Rezistența la insulină este strâns legată de sindromul metabolic, un cumul de factori care cresc riscul nu numai de diabet, dar și de boli cardiovasculare. Un studiu care a inclus aproape 9000 de oameni, cu vârsta de peste 40 de ani, a demonstrat că persoanele care mâncau repede aveau un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. De asemenea, cei care obișnuiau să mănânce repede aveau mai mulți cm în talie și un nivel de colesterol HDL (colesterol bun) mai scăzut. Aceștia sunt alți doi factori de risc pentru sindromul metabolic.

Gastrită

Mâncatul rapid a fost legat și de gastrita erozivă – o inflamație ce afectează mucoasa stomacului, care poate cauza în unele cazuri ulcer. Explicația este aceea că persoanele care mănâncă repede tind să se supraalimenteze, determinând mâncarea să rămână mai mult timp la nivelul stomacului, mucoasa fiind mult mai expusă la acidul gastric.

Sufocare

Ne învățăm copiii să mănânce încet și să mestece cu atenție pentru a preveni accidentele care pot avea consecințe foarte grave. Și adulții ar fi înțelept să facă același lucru.

Încetinește, mănânci prea repede!

Pentru mulți dintre noi, a te grăbi când mănânci a devenit o obișnuință. Renunțarea la acest obicei necesită un efort conștient. Aceste strategii te pot ajuta să dobândești un nou obicei – acela de a-ți savura mâncarea:

    • Acordă suficient timp. Fă din mesele tale o prioritate. Rezervă cel puțin 20 de minute pentru fiecare masă. Cam de atât este nevoie pentru ca creierul să primească semnalul de sațietate de la corp.
    • Activează simțurile. Înainte să începi să mănânci, acordă câteva momente pentru a observa aroma, culoarea, textura etc. Apoi continuă să le observi cât timp mănânci.
    • Gustă de mai multe ori. Ia mai multe înghițituri mici și mestecă foarte bine. Acest obicei este benefic și pentru digestie, absorbția nutrienților devenind mai ușoară.
    • Pune furculița jos. E ușor să intri într-un ritm robotic atunci când mănânci. Fără să îți dai seama poți ajunge să consumi mult prea mult. Pune jos tacâmurile din când în când pentru a preveni acest lucru.
    • Fă puțină conversație. Chiar dacă nu e indicat “să vorbești cu mâncarea în gură”, poate fi o strategie bună pentru a mânca mai încet.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate